Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.10.2021 15:00:43

Iracionalita ocenění Tesly

Kdo nemá akcie Tesla ve svém portfoliu, jakoby nebyl. Alespoň tak se dle všeho v poslední době zase společnost zapsala do podvědomí investorů. Opakuje se tak po několikáté situace z minulosti, kdy díky i osobnosti Elona Muska a mediální prezentaci aktuálních událostí investoři nakupují akcie společnosti nehledě na ocenění a tedy možnou návratnost investice třeba v porovnání s konkurenčními tituly.

Vývoj akcií Tesla (TSLA) od počátku roku 2020


Zveřejněné hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí přinesly poměrně logicky rekordní čísla, když produkce firmy rostla, a dlouhodobě dle všeho ještě bude, dvouciferným tempem. Pokud zahrneme i neautomobilový byznys (na který se v budoucnu také značně sází), Tesla utržila celkem necelých 13,8 mld. USD. Pro porovnání včera večer zveřejnil výsledky Ford, který z hlediska příjmů vykázal více než dvakrát tolik, resp. 33,2 mld. USD. Hospodařil s čistým ziskem 1,8 mld. USD oproti 2,4 mld. USD před rokem. Tesla vykázala nevýrazně nižší zisk přes 1,6 mld. USD, resp. po očištění např. o akciové kompenzace na akcii 1,86 USD. Ford pak 0,51 USD.

Tradiční americká automobilka výsledky pozitivně překvapila a její akcie se dnes dle všeho posunou na nová dlouhodobá maxima. Zvýší se tak tedy ocenění této firmy, které ke středě večer při kurzu 15,51 USD dosahovalo necelých 62 mld. USD. Teslu však trh ke včerejšku oceňoval téměř 17krát více, resp. na 1 042 mld. USD. Její akcie uzavřely na zhruba 1 038 USD, když v úterý se intradenně na 5 USD dokonce již přiblížily hranici 1 100 USD.

Příjmy od Hertz a v jejich kontextu 30násobné navýšení hodnoty Tesly

Hlavním motorem růstu akcií Tesla v tomto týdnu byla oznámená objednávka autopůjčovny Hertz, jak jsme již podrobně informovali v pondělním článku. Později bylo také zveřejněno, že vozy bude smluvně využívat Uber. Pro Teslu každopádně zakázka, jejíž hodnota nebyla oficiálně zveřejněna. Nicméně odhaduje se na 4,2 mld. USD, které se přitom v příjmech společnosti projeví postupně v období více než 12 měsíců. A trh v reakci na tuto zprávu poslal akcie Tesla skokově výše z předchozích již v pátek přitom rekordních zhruba 910 USD. Zkrátka trh v návaznosti na oznámení jen „zajištěných příjmů 4,2 mld. USD“, začal šmahem firmu během jediného dne oceňovat o dalších zhruba 115 mld. USD více! V pondělí totiž uzavřely na cca 1 025 USD (+12,7 %).

Cílové ceny v širokém rozsahu

Čtvrteční předobchodní fáze naznačuje, i přes současnou technickou překoupenost, pokračování optimismu na akciích Tesla (TSLA). V návaznosti zřejmě také na další upgrade. Americká investiční banka Piper Sandler zvýšila svou cílovou cenu pro akcie Tesla o 100 USD na 1 300 USD. Zřejmě na tedy vůbec nejvyšší cíl na trhu. Dosud „vedl“ pondělní upgrade od Morgan Stanleycílem 1 200 USD.

Rovnou však stojí za zmínku, že celá řada analytických pohledů považuje akcie Tesla za předražené. Reportované výsledky sice vesměs poslaly cílové ceny výše, mnohdy k hladině 1 000 USD, řada z nich však stále indikuje neadekvátní tržní ocenění. A to nejen ve vztahu k poslednímu zhruba 15 % kurzovému skoku v tomto týdnu. Vlastně k „méně“ pesimistickým patří například společnost  Cowencílem 625 USD. K přehodnocení 300 USD cílové ceny zatím nepřistoupila Barclays či dlouhodobě snad nejvýraznější pesimista JPMorgan udržující od úvodu října navýšený cíl ze 180 USD na 215 USD.

Ocenění konkurence

Dlouhodobě z automobilek bývala nejhodnotnější společností japonská Toyota. Aktuálně ji trh v přepočtu ohodnocuje na 284 mld. USD. Z hlediska produkce se v posledních letech přetahuje o prvenství s koncernem Volkswagen. Ten dnešním reportem/výhledem investory nepotěšil, každopádně trh koncern aktuálně oceňuje v přepočtu na 141,2 mld. USD. K výše uvedenému ocenění Ford lze pak zmínit také druhou tradiční americkou automobilku General Motors, jejíž hodnota nyní dosahuje 78,7 mld. USD. Letos v úvodu roku fúzí Fiat Chrysler a koncernu PSA Groupe vzniklá čtvrtá největší automobilová skupina Stellantis je nyní trhem oceněna na necelých 64 mld. USD.

Každá ze zmiňovaných automobilek je z hlediska produkce oproti Tesle na násobně vyšších úrovních. Nutno však zmínit, že Tesla je válcuje z hlediska generované hrubé marže. Každopádně zmiňovaných 5 automobilek ani v souhrnu zdaleka nestačí na ocenění Tesly. Oproti zmiňovanému jejímu více než biliónovému ocenění stojí v souhrnu jen zhruba 630 mld. USD.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688