mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.10.2021 17:54:00

Příležitosti pro český obranný průmysl ve Finsku

27.10.2021 / 17:30 | Aktualizováno: 27.10.2021 / 17:54

Dne 27. 10. 2021 Velvyslanectví ČR v Helsinkách uspořádalo ve spolupráci s Ministerstvem obrany, Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) a Asociací finského obranného a leteckého průmyslu (AFDA) matchmakingovou misi firem českého obranného průmyslu. Během akce bylo mezi asociacemi podepsáno memorandum o spolupráci a finským partnerům se představilo 8 českých firem. Celkem se akce zúčastnilo téměř 40 osob a proběhlo cca 30 B2B jednání.

Projekt na podporu českého obranného průmyslu byl realizován v úzké spolupráci s AOBP, AFDA a ministerstvy obrany obou států. Vedení asociací, které zastupují celkem cca 260 českých a finských firem obranného průmyslu, podepsalo memorandum, jehož smyslem je posílit potenciál obranně-průmyslové spolupráce intenzivnější výměnou informací a koordinací aktivit i pořádaných akcí.

Během akce se prezentovalo 8 českých firem (AGADOS, ERA, EXCALIBUR ARMY, Meopta, SVOS, TATRA, Toner, VOP CZ) a 15 finských společností (Conlog Group, DA Group, Environics, Frestems, F-Secure, Huld, Leijona Catering, Mikro-Pulssi, Milectria, Nordic Traction Group, Patria, Savox, Sisu Axles, Teuvan, VTT).

Kromě uvedených firem a představitelek obou asociací během dopoledního bloku virtuálně vystoupil finský ministr obrany Antti Kaikkonen a tématům průmyslové spolupráce se ve svých projevech věnovala ředitelka Odboru průmyslové spolupráce pověřená řízením sekce průmyslové spolupráce Radka Konderlová a zástupce šéfa logistiky finské armády Pasi Pajunen. České firmy měly v rámci networkingového oběda možnost navázat bližší kontakty s AFDA, představiteli finské armády zodpovědnými za akvizice jakož i se zástupci finských firem. Během odpoledne pak proběhlo několik desítek předem naplánovaných B2B jednání. Po skončení programu vlastní akce se na finském Ministerstvu obrany bilaterální uskutečnilo jednání mezi pověřenou náměstkyní ministra obrany Radkou Konderlovou a generálním ředitelem pro vyzbrojování Jarmo Jyväsjärvim.

Hlavním cílem projektu bylo prohloubit již existující vztahy, dialog a obchodní spolupráci v obranném sektoru mezi českými a finskými partnery na úrovních B2B, B2G a G2G. Spolupráci v obranném průmyslu se Velvyslanectví ČR v Helsinkách věnuje dlouhodobě, přičemž dnešní akce navázala na obdobné projekty k obranné spolupráci v Praze v roce 2018, kdy došlo k aktivaci memoranda o spolupráci mezi českým a finským ministerstvem obrany z roku 1996, a v Helsinkách v r. 2019, kdy šéfové patnácti českých firem jednali o možnostech výrobní a obchodní spolupráce se zástupci finských firem a představiteli finského Ministerstva obrany. Třetí akce v pořadí by CZ firmám měla otevřít další exportní možnosti ve vztahu k FI firmám a státním institucím i příležitosti k technologické, výrobní i další spolupráci např. v rámci společných projektů EU.

Daniel Horák, ekonomický diplomat, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR v Helsinkách

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   4:51  40pm CDT: Still quite active in today's severe threat area, with a long way to go... US National Weather Service (weather.gov)
Po 22:15  15pm ET - Isolated storms are beginning to develop across some of the region (video) US National Weather Service (weather.gov)
Po 17:44  The best time to prepare for hurricanes is BEFORE hurricane season begins US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688