muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  27.10.2021 10:16:50

Středoškolák z CEITECu mezi vědeckou špičkou

Středoškolák z CEITECu mezi vědeckou špičkou

Maturant Vojtěch Haluza byl za svůj výzkum DNA ve Středoevropském výzkumném institutu CEITEC MU oceněn v soutěži České hlavičky.

Mladý vědec Vojtěch Haluza.

Zatímco jeho vrstevníci si užívali letní prázdniny tak, jak si je jen zakrátko zletilí středoškoláci umí užít, Vojtěch Haluza parné měsíce trávil v laboratoři. Pod vedením Marka Šebesty z Centra strukturní biologie na půdě CEITECu zkoumal mechanismy přepisu genetické informace z DNA do RNA coby klíčového procesu při tvorbě proteinů. Za svůj výzkum byl aktuálně oceněn v soutěži České hlavičky.

Marek Šebesta si talenty z řad středoškolských studentů obvykle vybírá prostřednictvím vědeckého výukového centra Masarykovy univerzity Bioskop, při němž funguje DNA Klub, jehož je vedoucím. Vojta ho však oslovil sám, v rámci gymnaziální ročníkové práce. Marek vsadil na intuici a rozhodl se dát talentovanému studentovi šanci. Netrvalo dlouho, aby si mohl být jistý, že se rozhodl správně.

Už při prvních experimentech byly jeho výsledky k nerozeznání od těch mých. Vojta v podstatě během měsíce zvládl práci, o které jsem se domníval, že zabere alespoň půl roku, uvedl Marek Šebesta. Z jeho slov je však zřejmé, že ve chvále svého svěřence ani v nejmenším nepřehání. Pracoval jsem s řadou talentovaných středoškoláků, ovšem Vojta ukázal mimořádný talent pro vědeckou práci, s jakým jsem se během svého působení v Brně ještě nesetkal, dodal Šebesta.

Přitom Vojta tvrdí, že jeho zájem o vědu byl zprvu spíš jen obecný, byť ambice pustit se do odvážnějšího projektu neskrývá. Konkrétní téma mu určil až Marek, jinak kmenový člen výzkumné skupiny Richarda Štefla. Tím spíš Vojtův úspěch udivuje.

Samozřejmě jsem věděl, co je DNA, co je RNA nebo že existují nějaké enzymy, ale jinak jsem se vše musel učit od začátku, proniknout do teorie a pochopit základní mechanismy. A taky jsem vůbec poprvé pracoval v laboratoři, popsal svoje pocity stále ještě student Gymnázia Brno-Řečkovice.

Ve svém výzkumu se zaměřil na mechanismy oprav poškozené DNA, konkrétně na úlohu proteinového komplexu známého pod zkratkou SOSS. Zatím se o něm skoro nic neví, takže se o něm snažíme zjistit víc. Proto jsem ho biochemicky charakterizoval a zjišťoval jeho vlastnosti, přiblížil svůj záměr s protřelostí zkušeného vědce.

Dosavadní studie naznačovaly, že by mohl být jedním z faktorů ovlivňujících propojování vláken poškozené DNA. Ve své práci jsem tuto myšlenku podpořil a dodal další indicie, že by tomu tak skutečně mohlo být. Na základě mého výzkumu pak lze vytvořit model, jakým způsobem se na propojování vláken podílí, dodal Vojta.

Skutečnost, že takto SOSS komplex popsal jako vůbec první kluk, kterému ještě nebylo ani osmnáct, Vojta zlehčuje konstatováním, že byl přece objeven teprve nedávno. Význam jeho práce však dokládají nejen slova chvály jeho mentora Marka nebo ocenění v soutěži České hlavičky, kde zabodoval v kategorii Genus čili v oblasti přírodních věd.

Jméno Vojty Haluzy už se skloňuje také v zahraničí. Jeho výzkum totiž poslouží coby základ publikace připravované ve spolupráci s laboratoří Moniky Gullerové, první slovenské profesorky Oxfordské univerzity, která na půdě jedné z nejslavnějších univerzit světa vede vlastní laboratoř zaměřenou na výzkum léku proti rakovině. A právě to, jakkoliv se Vojta ve své skromnosti zdráhá být konkrétní, je jedna z oblastí, ve které může mít jeho výzkum přínos. Je to malý krůček k dalším potenciálním možnostem vývoje protinádorových léčiv, přiznal přece jen nakonec budoucí biochemik.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688