Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2021 13:20:06

Perly týdne: Konečně přichází doba vodíku, trhu se v příštím roce povede dobře, příležitosti v logistice

Trh váhá, ale podle Federated Hermes se mu v roce 2022 povede dobře a příležitosti jsou třeba na akciích malých firem. The Economist míní, že i když vodík zatím nenaplnil očekávání, které do něj vkládala řada firem, jeho doba nyní skutečně nastává. A ještě více v nových Perlách týdne.

Stabilní, ale stále velmi vysoké valuace: Deutsche Bank poukazuje na to, že valuace amerických akcií „jsou od května pozoruhodně stabilní“. Graf konkrétně ukazuje, že po propadu z března 2020 se PE prudce zvedá až na nad hodnotu 23, od té doby se drží v relativně stabilním pásmu, které je ale velmi vysoko ve srovnání s hodnotami z období před počátkem roku 2020:

01
Zdroj: Twitter

Doba vodíková je tu:
Již před desetiletími sázela řada firem na vodík. Patřila mezi ně třeba Toyota, či Chrysler. K většímu rozšíření této technologie v dopravě ale nedošlo i přesto, že se o vodíku hovořilo jako o energetické budoucnosti. Na CNBC to tvrdil Vijay Vaitheeswaran z časopisu The Economist, podle kterého vodík v určitém smyslu připomíná elektřinu. Není tu totiž zdrojem energie sám o sobě, protože v čisté formě jej na Zemi nenajdeme. Je nutno jej získat z jiných zdrojů, což vyžaduje energii, pak ale slouží jako její nosič podobně, jako elektřina.

S ohledem na historický vývoj je podle ekonoma pochopitelná skepse vůči vodíku, nicméně jeho vyššímu využití nyní nahrává snaha o výraznou dekarbonizaci světové ekonomiky. Podobně jako elektřinu jej lze vyrábět „čistě“ a energii je schopen efektivně uskladnit i na delší dobu, než baterie. Může tak za pár let hrát významnou roli v celém systému výroby, přenosu a uskladnění elektrické energie, protože posun k obnovitelným zdrojům zde vyvolává vyšší potřebu uskladnění energie.

Problémem je u vodíku stále jeho cena a výrobní náklady. Zde ale ekonom poukázal na to, jak během několika let prudce klesly náklady u obnovitelných zdrojů energie a s nimi spojenými technologiemi. Morgan Stanley tak například očekává, že v USA v oblastech s nejnižšími náklady výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů se během pár let stane konkurenceschopný i vodík.


Výnosy nahoru, či dolů? MarketDeskResearch v následujícím grafu srovnává pohyb reálných výnosů desetiletých vládních obligací v USA s vývojem PMI ve výrobním sektoru. Rok 2018 přinesl pokles obou proměnných, obrat u PMI nastal v roce 2020, zatímco reálné výnosy se drží stále u svého dna. MarketDeskReserach ale v komentáři ke grafu tvrdí, že poslední obrat PMI směrem vzhůru věští vyšší reálné výnosy:

02
Zdroj: Twitter

Druhý graf srovnává sklon výnosové křivky a vývojem spotřebitelské důvěry v USA. Vyšší spotřebitelská důvěra se pojí s větším rozdílem mezi dlouhodobými a krátkodobými výnosy, naopak její nižší hodnoty mají tendenci jít ruku v ruce s plošší výnosovou křivkou. Spotřebitelská důvěra přitom v posledních měsících znatelně klesla, což by podle grafu mělo naznačovat i zplošťování výnosové křivky, tedy zmenšování rozdílu v dlouhodobých a krátkodobých výnosech:

03
Zdroj: Twitter

Trh váhá, příležitosti ale jsou: Americký akciový trh dosáhl svého maxima na počátku září, od té doby akcie hledají směr, protože investoři „zápasí“ s řadou témat, včetně monetární politiky a taperingu a problémů ve výrobních vertikálách. Akcie malých firem dokonce dosáhly svého vrcholu již řadu měsíců dříve a to ukazuje, jakou výzvou je nyní pro investice makroekonomické prostředí. Pro CNBC to uvedl Stephen DeNichilo z Federated Hermes s tím, že řada firem nyní varuje před horšími výsledky z důvodu výrobních problémů a nedostatku materiálu.

I přes uvedené faktory ale investor čeká, že akciový trh si v roce 2022 povede dobře. Nahoru by jej měla táhnout pokračující vysoká ziskovost firemního sektoru, který je jí schopen dosahovat i přes nákladové tlaky. K tomu se přidávají vysoké úspory amerických domácností a jejich finanční síla. K tomu je „spotřebitel schopen v kratším období ustátá vyšší inflaci“. Jaké akcie DeNichillo považuje za atraktivní?

Investor hovořil o GXO Logistics, která se zaměřuje zejména na logistiku spojenou s internetovými obchody a spolupracuje s firmami jako je Nestle, či Nike. Je schopná „dopravovat zboží rychleji a levněji“. Velkou výhodou firmy má být její propracovaná „reverzní logistika“. Jde o proces často používaný ve firmách jako Nike, kdy si zákazník objedná více druhů obuvi a velkou část zboží pak vrátí a nechá si jen tu, která mu vyhovuje. Podle investora jde pro firmy z logistického hlediska o znatelnou zátěž a třeba Nike jí nechce nést a tudíž celý proces převádí na GXO Logistics. Vedle této firmy byl zmíněn Cryoport a společnost Novanta.

Investor může být optimistou ohledně ziskovosti obchodovaných firem, ale jak ukazuje následující graf od BofA, třetí čtvrtletí tohoto roku přineslo poměrně vysoký počet varování ohledně aktuální ziskovosti:

04
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688