Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2021 17:52:00

Nezamýšlené důsledky, vysokorychlostní vlaky a indikátor vyspělosti země

Téma nezamýšlených důsledků se nám ekonomií a financemi prolíná poměrně často. V pokrizových letech jsou například probírány u monetární politiky, dnes bych chtěl poukázat na jednu z jejich mnohem méně diskutovaných forem. Takže o investicích a rychlovlacích v Číně.

South China Morning Post informuje, že budování vysokorychlostních tratí v Číně může snižovat ekonomickou aktivitu v regionech, kde se čekal efekt opačný. Tedy ten, podle kterého by dopravní propojení chudších a bohatších regionů mělo přinést jejich konvergenci. Podle SCMP ale s rozvojem vysokorychlostních tlaků ekonomická aktivita v některých chudších regionech klesá, namísto toho, aby rostla (o dopadu na ekonomickou aktivitu v regionech bohatších se nepíše).

Dochází prý například k odlivu „mozků“ do ekonomicky vyspělejších částí země a klesá i počet patentů v těch chudších. Takže typický nezamýšlený efekt, který mimo jiné nabourává i předpoklady, na kterých stojí ony investice do vysokorychlostních tratí v Číně. Jak totiž poukazuje v této zemi působící ekonom Michael Pettis, podle vládní logiky mohou být některé vysokorychlostní trati nyní ztrátové, ale jelikož podpoří rozvoj chudších regionů, celkově se vyplatí. Pokud ale bude dominovat onen výše popsaný efekt, nemusí tomu tak být. A ekonom zmiňuje i širší souvislosti, které se týkají dalšího vývoje v celé čínské ekonomice.

Pokud onu obecnější tezi pana Pettise převyprávím svými slovy, tak každá země a region má určitou kapacitu pro ziskové investice. A tato kapacita je dána zejména institucionálním prostředím a kvalitou systémů, společenského, právního, kulturního a všeho možného dalšího prostředí. Pokud je daný region v rámci této kapacity kapitálově a investičně nasycen, nějaké dopravní propojení s regionem, či zemí vyspělejší mu investičně nepomůže, protože kapacita pro další produktivní investice tu prostě s ohledem na prostředí není. A ekonom míní, že Čína je již celkově investičně nasycena již minimálně deset let.

Teze pana Pettise v podstatě odpovídá tezím točícím se kolem pastí středních příjmů. O těch se hovoří v případech, kdy nějaká rozvíjející se země narazí na svůj potenciál daný právě tím, jak kvalitní jsou její systémy, státní aparát, instituce. A tezi pana Pettise můžeme trochu natáhnout v následujícím smyslu: Vysokorychlostní vlaky (i jako obecná metafora pro propojování s vyspělejším světem) pomohou ekonomicky méně rozvinutým zemím a regionům jen v případě, že zlepší jejich formální institucionální a neformální prostředí. Tudíž pokud zvýší onu kapacitu pro ziskové investice tak, jak jsem o ní psal výše.

Vším uvedeným se tedy prolíná myšlenka, že dlouhodobý pokračující ekonomický rozvoj jde ruku v ruce s oním institucionálně kvalitním prostředím. Já bych se k tomu nebál to natáhnout ještě ke svobodě, s tím, že čím šířeji a hlouběji to myslíme, tím lépe. A jelikož se dnešním tématem silně prolíná linka politiky a vlády, rád bych ještě připomenul slova, která údajně napsal Lao C: Nejlepší vůdce je ten, o kterém lid neví. On to může možná být i dokonce dobrý indikátor „vyspělosti“ země a směru, kterým se pohybuje v širším slova smyslu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

12.10. 01:09  efekt rychlovlaků (Michal)
11.10. 21:23  Rychlovlaky = blbost ? (aaa)
11.10. 20:48  Xianjiang (emil)
11.10. 19:38  Rychlovlaky = blbost ? (Balabán)
11.10. 19:22  Praha Brno (aaa)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688