Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.10.2021 19:33:25

Blockchain – o co se jedná a jak funguje (6. díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Co jsou smart contracts?

Díky technologii blockchain se otevřela možnost pro nové odvětví tzv. chytrých smluv (angl. smart contracts). Toto odvětví si rychle získalo na popularitě. Poslední dobou se obliba chytrých smluv rozšířila ve větším měřítku. S rostoucí oblibou a popularitou roste i využívání chytrých smluv ke všem možným obchodům. Co však chytré smlouvy jsou, jaké obchody, či transakce můžete díky těmto smlouvám uzavřít a proč je dobré o nich mít alespoň malé povědomí?

Smart contracts jsou mnohem starší než blockchain a první kryptoměna bitcoin. Ovšem až díky technologii blockchain může docházet k plnému využití potenciálu chytrých smluv. Pojem chytrá smlouva byl poprvé zmíněn již v roce 1994, kdy jej použil počítačový vědec Nick Szabo k pojmenování distribuované účetní knihy pro ukládání smluv. Rozdíl mezi klasickou a chytrou smlouvou je v podstatě jen ve formě takové smlouvy. Klasická smlouva se uzavírá více méně v listinné podobě, zatím co chytrá smlouva je jen v digitální formě.

Princip Smart Contracts

Proto, aby širší okolí Szaboovu myšlenku lépe uchopilo, začal ji vysvětlovat na principu automatu na pití. Představte si, že máte automat na kávu. Abyste si koupili kávu z automatu, musíte do něj hodit peníze. Můžete vhodit přesnou částku, můžete vhodit větší částku a po výběru druhu kávy vám ji automat vydá a dokáže vám vrátit i drobné za přeplatek. V podstatě každý, kdo má dostatečný obnos na nákup kávy si ji může dopřát. Může se však stát i to, že automat mince nechá propadnout. To se stává tehdy, kdy zabudovaný laser nerozezná vházenou minci. Dá se tak říct, že automat vaši transakci odmítnul, když naznal, že je s vaší platbou něco v nepořádku.

Jedná se však jen o zjednodušené vysvětlení. Kávu z automatu jen stěží ochutnáte předtím, než ji zaplatíte. Když vám nebude chutnat, přijdete v podstatě jen o pár drobných. Ale ruku na srdce, kdo víte, jestli takovou kávu můžete reklamovat, nebo kde byste si přečetli obchodní podmínky, když kávu kupujete. Když vhodíte do automatu 20 korun a automat vám je spolkne, aniž by vydal kávu, co uděláte? Nejspíš tento malý obnos oželíte. Ale budete se tak chovat, i když do automatu vložíte tisícikorunu? Odpověď zní, že nejspíš ne. Přece kvůli kávě za 20 Kč nepřijdete o celou tisícikorunu. Tzv. chytrá smlouva tento problém překonává. Díky transparentnosti blockchainu jsou pevně stanovené podmínky kontraktu známy předem. Je využita pokročilá kryptografie, která vám zaručuje, že ke smlouvě nemá přístup cizí třetí strana a hlavně smlouva nebude uzavřena, pokud ji neodsouhlasí obě strany navzájem.

Nejvhodnější blockchain pro smart contracts

Nejrozšířenější platformou, u které se princip chytrých smluv nejvíce osvědčil, je blockchain sítě Ethereum. Kryptoměna Ethereum pak vznikla proto, aby fungování tzv. smart contracts podpořila. Chytré smlouvy jsou počítačové programy, které jsou hostovány a spouštěny v síti blockchain. Jsou odolné proti manipulaci a spustí se v této síti, až když jsou splněny určité předem definované podmínky. Samotný obchod se pak vytváří tak, že do virtuální sítě Ethereum jedna strana nahraje chytrou smlouvu. O nahrání této smlouvy se může dozvědět každý, kdo se podívá do blockchainu. Nastavení sítě dává zúčastněným stranám záruku, že obchod proběhne podle pravidel, které si může kdokoliv přečíst ve zdrojovém kódu nahraného programu.

Takový kontrakt si lze představit jako nákup v eshopu. Vyberete si zboží, necháte si ho obchodem zaslat na adresu, při přejímce zboží zaplatíte, doma si jej rozbalíte a užijete si to, co jste si koupili. Alespoň by to tak mělo být. Jenže na internetu existuje velké množství podvodníků a pak člověk ve zprávách slyší, jaké podvody se udály. Představte si však, že se díky chytré smlouvě dohodnete, že od eshopu koupíte nějaké zboží. Aby byly obě strany kryty, musí každá ze stran podle předem uvedených podmínek nejdříve složit např. částku 1.000 ETH. Tím se vytvoří jistina ve výši 2.000 ETH. Princip je naprosto jednoduchý, když vše dobře dopadne (tzn., že obchodník prodá správné zboží a kupující je zaplatí a zkontroluje), obě strany potvrdí, že se obchod uskutečnil a vložená jistina se jím vrátí zpět. V opačném případě, kdy se jedna strana pokusí tu druhou podvést a nedojde tak k potvrzení, že transakce proběhla, nebo že byla smlouva naplněna, o vloženou jistinu přijdou všichni zúčastnění. Díky tomu mají obě strany motivaci jednat čestně.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 14:35  Může být Solana budoucností kryptoměn? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
06.08.2024  Trhy ovládla panika, je čas nakupovat Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688