Research (Česká spořitelna)
Investice  |  07.10.2021 09:42:56

Akciové trhy pozitivně reagovaly na zprávy z USA o dluhovém vyjednávání

Při volatilním obchodování včera americké indexy nakonec posilovaly díky silnému závěru obchodování, evropské indexy s dřívějším koncem uzavřely ještě ve ztrátě. Dnes to nicméně dle růstu futures kontraktů přes 1,5% dohánějí.

Trhy podpořila zejména zpráva z USA, že republikáni předloží kompromisní nabídku na dočasné zvýšení vládního dluhového stropu do prosince, než se dojedná další postup. Ze strany republikánů to je první vstřícný krok v této záležitosti, jež do trhu vnáší v posledních dnech nervozitu kvůli riziku defaultu USA, pokud by nebyl dluhový limit zvýšen. Jedná se však hlavně o politické hry a situace by se měla vyřešit, jak napovídá historická zkušenost. 

Trhu se také mírně ulevilo poté, co včera ve druhé polovině dne klesaly ceny zemního plynu, ropy a elektřiny po vyjádření ruského prezidenta Putina, že je země připravena situaci na energetickém trhu stabilizovat zvýšenými dodávkami plynuČeská elektřina na rok 2022 například včera oslabila o 13%. Situace ale i tak nadále zůstává napjatá, kvůli historicky relativně nízkým zásobám energetických komodit před nadcházející zimou. Ropné zásoby dle EIA nicméně v minulém týdnu v USA rostly více než se očekávalo, přes 2 mil. barelů, což pomohlo ropě dolů z mnohaletých rekordů.

Sentimentu v cyklických sektorech pomohla i lepší než očekávaná data z amerického trhu práce, kde dle ADP dat rostl počet nových pracovních míst v září o 570tis., oproti očekávaným 425 tis. Trhy však budou sledovat zejména zítřejší oficiální vládní data, jež se často od těchto předběžných výrazně liší. Silná data mohou napovědět, zda FED začně s útlumem QE již v listopadu, což by patrně podpořilo dluhopisové výnosy a tedy bylo negativním faktorem ocenění vůdčího technologického sektoru.

Dnes se očekávají data o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA na úrovni 350 tis., mezitýdenně o něco méně. Trh bude sledovat nadále hlavně vyjednávání v USA.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688