plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.10.2021 00:00:00

Plzeňské inovativní firmy bojují v soutěži NEJ Inovátor 5G

Plzeňské inovativní firmy bojují v soutěži NEJ Inovátor 5G

Představení soutěže NEJ Inovátor 5G a prezentace sedmi plzeňských firem se uskutečnilo v pátek 1. října v areálu SIT Port v Cukrovarské ulici. Inovativní společnosti prezentovaly například inteligentní textilie s integrovanou elektronikou, které již nyní využívají plzeňští hasiči, tvorbu mapových aplikací od chytré dopravy po kriminální prevenci nebo chytrou výrobu komponentů pro automobilový průmysl. Začátek streamované konference patřil představení sítě páté generace, projektu 5G pro 5 měst a autonomní tramvaje, kterou chce Plzeň otestovat v provozu do roku 2027.

Plzeňské inovativní firmy bojují v soutěži NEJ Inovátor 5G

Foto: Eva Kriegerová

„Město Plzeň dlouhodobě pracuje na rozvíjení chytrých řešení v oblasti Smart City a pořádání úspěšné soutěže na celostátní úrovni je známkou toho, že v Plzni stále vznikají firmy, které mají svou přidanou hodnotu, využívají inovativní technologie a pracují s umělou inteligencí. Touto cestou chce město postupovat i do budoucna, je potřeba se přizpůsobit, adaptovat a rozvíjet se dál,“ uvedl radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola, jenž vystoupil v úvodu.

Konference dala prostor i představení projektu autonomní tramvaje, tedy plně funkční tramvaje jedoucí bez řidiče. Do roku 2027 chce Plzeň otestovat provoz chytré tramvaje vybavené mnoha senzory, kamerami a čidly, které dokáží reagovat na pohyb rychleji než lidský mozek. Chytré mají být nejen tramvaje, ale i křižovatky, zastávky a trať. Místem pro testování má být nová trať k univerzitnímu kampusu na Borských polích. Plzeň chce být průkopníkem chytré dopravy nejen díky tomu, že je její území už téměř ze dvou třetin pokryto sítí 5G, která jako jediná umožňuje zavést dopravu budoucnosti. Ale významnou roli hraje i fakt, že město má zpracovanou strategii v oblasti Smart City.

Plzeňské inovativní firmy bojují v soutěži NEJ Inovátor 5G

„NEJ Inovátor 5G vznikl postupně ze soutěže v Jihomoravském kraji a loni už se představil v Plzni. Letos je navíc propojen s projektem 5G pro 5 měst, který vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR s aplikací a implementováním sítí 5G. Na základě této soutěže Plzeň oslovila čtyři další města, ve kterých se pokrytí 5G sítí realizuje,“ přiblížil vznik soutěže Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně.

Soutěž NEJ Inovátor 5G na podporu malých a středních inovativních podniků uspořádalo podruhé město Plzeň, jejím cílem je najít firmu, která vytvořila nejlepší inovativní produkt či službu s dopadem do 5G sítí. „Díky online přenosu se konference mohly zúčastnit jakékoli společnosti, které by se mohly s nominovanými firmami propojit nebo využít daný demonstrativní produkt. Propagace konference probíhala jak přes ministerstva, tak Krajskou hospodářskou komoru v Plzeňském kraji nebo CzechInvest. Samozřejmě se jí zúčastnila i další čtyři města zapojená do soutěže – Karlovy Vary, Bílina, Jeseník a Ústí nad Labem,“ doplnil Přemysl Švarc.

Plzeňské inovativní firmy bojují v soutěži NEJ Inovátor 5G

Nejúspěšnější firmy převezmou ocenění v listopadu na slavnostním vyhlášení v Praze za účasti zástupců Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Ministři Klára Dostálová a Karel Havlíček převzali nad tímto projektem záštitu. Konference NEJ Inovátor 5G byla součástí festivalu Inovujeme Plzeň, jenž představil atraktivní projekty budoucnosti i pokrok technologií. Již třetím rokem ho pořádá Správa informačních technologií města Plzně.

Celý záznam z konference je ke zhlédnutí na www.nejinovator5g.cz.

Text: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 4. 10. 2021, Eva Kriegerová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688