mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.09.2021 10:53:00

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se ve Vídni setkala s rakouskou ministryní pro EU a ústavu a s rakouskou ministryní spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se ve Vídni setkala s rakouskou ministryní pro EU a ústavu a s rakouskou ministryní spravedlnosti

27.09.2021 / 17:19 | Aktualizováno: 28.09.2021 / 10:53

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se ve čtvrtek 23. září ve Vídni setkala se spolkovou ministryní Rakouska pro EU a ústavu, paní Karoline Edtstadler. Hlavním tématem pracovního jednání bylo předsednictví ČR v Radě EU a představení priorit v oblasti justice. Dvoudenní pracovní návštěva Vídně pokračovala 24. září setkáním s rakouskou spolkovou ministryní spravedlnosti Almou Zadić, kterému předcházela návštěva v reálném gymnáziu Školského spolku Komenský.

Při pracovní cestě ministryně spravedlnosti do Vídně měla Česká republika možnost v Rakousku představit hlavní priority svého předsednictví v Radě EU, které se týkají oblasti justice.

Budou mezi ně patřit zejména následující oblasti.

Z oblasti trestního práva:

Revize směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí – očekává se, že návrh bude Evropskou komisí předložen ještě koncem letošního roku. Stejně jako francouzští kolegové se ČR zde domnívá, že by mělo zůstat na rozhodnutí členských států, zda na trestné činy proti životnímu prostředí aplikují trestní či správní sankce.

Digitalizace přeshraniční justiční spolupráce – půjde o část digitalizačního balíčku k justiční spolupráci. Ministerstvo spravedlnosti ČR obecně digitalizaci podporuje a dokonce ji považuje za nezbytnou, zejména v současné době. Zatím se však stále přesně neví, jak bude balíček pojat, nicméně lze preferovat, aby jednotlivé nástroje justiční spolupráce byly posuzovány samostatně, s ohledem na konkrétní smysl jejich digitalizace.

Z oblasti civilního práva:

• Haagská úmluva o ochraně dospělých osob

„Jsem ráda, že spolupráce ČR a Rakouska je výborná, především v bilaterálních záležitostech jsou naše vztahy dlouhodobě velmi úzké a dobré. Jsem proto velmi potěšena, že i díky našemu osobnímu setkání můžeme tyto vztahy dále rozvíjet," uvedla Marie Benešová.

Pracovní návštěva Vídně pokračovala druhý den setkáním s rakouskou spolkovou ministryní spravedlnosti Almou Zadić. Na setkání zaznělo, že Rakousko a Česká republika jsou sousední státy a naše národy k sobě měly vždy hodně blízko. Covid-19 přerušil podobná osobní setkávání, ale na vztahy ČR a Rakouska to naštěstí vliv nemělo. Dovolím si tvrdit, že naše bilaterální vztahy jsou na výborné úrovni," uvedla Marie Benešová.

To potvrdila i spolková ministryně spravedlnosti Alma Zadić: „Od členů svého týmu vím, že spolupráce v oblasti justice funguje na všech úrovních i v oblasti diplomatické. Jsem ráda, že jsme dnes mohli probrat otázky českého předsednictví. Mohu ČR ujistit, že v otázce digitalizace justice budete mít naši velkou podporu."

Během návštěvy Vídně zavítala ministryně Marie Benešová také do reálného gymnázia Školského spolku Komenský, kde se mj. setkala s podporovatelem školy Eduardem Harantem a darem předala české knihy.


Zdroj: justice.cz

Galerie


Návštěva ministryně Benešové ve Vídni


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688