pirati.cz (Pirátská strana)
Makroekonomika  |  22.09.2021 10:51:57

Blokujte dotace pouze Agrofertu, žádají Piráti a Starostové Evropskou komisi. Za střet zájmů Andreje Babiše nemají být trestání běžní občané


Právě dnes končí lhůta, do kdy musí české ministerstvo informovat Evropskou komisi o zavedení funkčního systému postihujícího střet zájmů. Pokud i nadále budou předpisy ke střetu zájmů porušovány, tak Evropská komise zablokuje všechny kohezní dotace a dokonce i 180 miliard korun z fondu obnovy pro Česko. Protože střet zájmu premiéra Andreje Babiše stále trvá, je pravděpodobné, že budou peníze reálně v ohrožení. Za problémy premiéra by tak byl potrestán běžný český občan či podnikatel. Piráti a Starostové proto zasílají Evropské komisi dopis, v kterém navrhují, aby nepřistupovala k plošnému zastavení kohezních dotací. Ale zaměřila se pouze na viníky - tedy blokovala pouze dotace čerpané koncernem Agrofert do doby, než se česká ministerstva začnou řídit platnými pravidly.

Evropská komise ztrácí trpělivost s českými úřady, které jsem v posledních letech i já třikrát upozorňoval, aby začaly dodržovat zákony. Na problém se střetem zájmu pana premiéra upozorňovala i řada nezávislých expertů. Situace tedy nemusela dojít tak daleko. Jednání pana premiéra dnes reálně ohrožuje mimo jiné 180 miliard korun z fondu obnovy pro Česko, které potřebujeme pro postcovidovou obnovu, rozvoj firem, školství, moderních technologií či například digitalizace. Je zcela neakceptovatelné, aby běžní občané a podnikatelé byli trestání za hamižnost pana premiéra a hradili způsobenou škodu. Ministryně avizovala, že její ministerstvo dnes v dopise Evropské komisi uvede, že všechna opatření proti střetu zájmů úspěšně zavedlo. O tom lze ovšem odůvodněně pochybovat. Proto jsme se rozhodli popsat Evropské komisi skutečný stav věci a doporučili zaměřit se na reálné viníky situace, aby nebyli za chyby premiéra trestání lidé,“ vysvětlil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Evropská komise ve svém dopise pohrozila zablokováním všech dotací například v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost anebo v programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Podmínka vyřešení střetu zájmů se týká rovněž 180 miliard z fondu obnovy. 

Již nyní Evropská komise některé dotace koncernu Agrofert neproplácí a hrazené jsou pouze z národních zdrojů. Za minulý rok získal tento koncern na dotacích téměř 1,7 miliard . Pokud by Evropská komise zablokovala tomuto holdingu všechny dotace (včetně přímých plateb), Andrej Babiš byl byl pravděpodobně donucen konečně svůj střet zájmů řešit a neohrožoval jím zájmy Česka. 

„Členové vlády dnes primárně bojují za zájmy koncernu Agrofert na úkor běžných občanů a podnikatelů. Úředníci státní správy mají pak obavu činit kroky, které by nesledovaly zájmy soukromého byznysu pana premiéra. Někteří z nich dokonce museli odejít, když se pokusili jednat nezávisle. Osobně jsem se zajímal například o situaci na zemědělském fondu, který  vydával vzájemně se vylučující rozhodnutí, když rozhodoval o podnikání pana Babiše. Pokud by Piráti a Starostové byli součásti příští vlády, tak se zasadí o to, aby tento pocit strachu na úřadech byl již minulostí a úředníci mohli fungovat zcela nezávisle a profesionálně. Pan premiér musí dodržovat zákony stejně jako běžní občané,“ vysvětlil předseda Starostů Vít Rakušan.

Koncern Agrofert získává nejenom dotace, ale rovněž veřejné zakázky. Jejich hodnota během 3 let dosáhla 20 miliard korun. Piráti proti již v roce 2019 podali trestní oznámení, které postupně v letech 2020 a 2021 doplňovali a celkově kriminalistům doručili kolem 100 příloh. Případem se zabývá Evropská žalobkyně a současně i Vrchní státní zastupitelství v Praze.


Karolína Sadílková

PR Managerka České pirátské strany


22.09. 17:04  rozvrat (stěpanov)
22.09. 16:40  Dotace vers. podvody (ikaktus)
22.09. 14:49  to jsou starosti (laik)
22.09. 14:43  to jsou starosti (laik)
22.09. 14:01  doatce (Kurz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688