Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  26.10.2020 12:37:28, aktualizováno 01.11.2020 09:00:43

EK potvrdila Babišův střet zájmu, miliardové dotace a zakázky pro Agrofert jsou hazardem s penězi občanů. Piráti proto doplňují trestní oznámení


Zatímco čeští živnostníci a firmy zažívají nejtěžší krizi za poslední dekády, koncern Agrofert stále více bohatne. Od státu dostává miliardové zakázky. A to i přesto, že Evropská komise podle informací médií znovu potvrdila nepřípustný střet zájmů Andreje Babiše. Stalo se tak v dopise zaslaném Ministerstvu pro místní rozvoj. Premiér má podle ní stále přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem Agrofert a SynBiol. Tento závěr již mnohokrát potvrdila Komise i všechny dosavadní analýzy. „Pravděpodobné škody se tímto nezodpovědným jednáním podstatně zvyšují. Pokud Andrej Babiš hodlá pokračovat v politice, tak musí prodat Agrofert. Zakázky a dotace získává Agrofert na úkor poctivých podnikatelů, kteří zákony dodržují. Pirátský analytický tým proto dnes odešle doplnění k trestnímu oznámení,“ komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš. 
 
V září 2020 se vítězem pětimiliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesnické práce stala společnost Uniles z koncernu Agrofert. Nedávno pro změnu Vláda projednala návrh podpory pro  projekty týkající se útlumu těžby uhlí – podpořen by měl být rovněž projekt společnosti Lovochemie z koncernu Agrofert s rozpočtem přesahujícím 6 miliard korun. Děje se tak navzdory tomu, že zákon znemožňuje, aby dotace a zakázky získávala společnost ovládaná členem vlády. Běžní podnikatelé dodržující legislativu navíc často na takovéto rekordní kontrakty nedosáhnou.   

Evropská komise potvrdila, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů ve svém předběžném i finálním auditu a ke stejnému závěru dospěli i právníci Evropské komise ve své analýze. Evropským úřadům postupně dochází trpělivost a České republice reálně hrozí značné škody, kdy si Andrej Babiš bere jako rukojmí občany České republiky a brání se tvrzením, že evropské úřady nemohou vykládat české zákony. Skutečnost je přitom přesně opačná. Evropská komise je povinna ověřovat, zda-li dotace jsou přidělené v souladu s národními i evropskými předpisy,“ vysvětluje vedoucí analytiků Pirátů Petr Fojtík.   

Porušováním českých a evropských předpisů ze strany Andreje Babiše se zabývá také Národní centrála proti organizovanému zločinu na základě podrobného trestního oznámení Pirátů čítajícího 58 příloh z listopadu 2019. Toto oznámení se nyní rozhodli Piráti doplnit o další důkazy a informace. Kauzu řeší také policie, která zahájila úkony trestního řízení, a Nejvyšší státní zastupitelství ve svém rozhodnutí z července tohoto roku jasně konstatovalo, že Andrej Babiš je takzvanou ovládající osobou koncernu Agrofert a tedy dochází k porušování zákona o střetu zájmů.

Rozhodli jsme se podat doplnění k trestnímu oznámení obsahující popis dalších důkazů dokládajících porušování českých a evropských předpisů ke střetu zájmů. Obsahuje také přehled všech nenárokových dotací, které během posledních 3 let přidělil Státní zemědělský a intervenční fond společnostem z koncernu Agrofert. Toto doplnění k trestnímu oznámení popisuje rovněž miliardové tendry a dotace, které byly v poslední době Agrofertu přidělené, popřípadě jsou teprve projednávané. Povinnosti Pirátů je této svévoli nepřihlížet a v zájmu občanů i našich firem situaci řešit,“ dodává k trestnímu oznámení analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Karolína Sadílková





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688