Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  08.09.2021 08:16:47

Jestřábí zamyšlení o holubičím Fedu

Jestřábí zamyšlení o holubičím Fedu

Jan Berka
08:16 8. září 2021

Klíčové body

  • Srpnová data z amerického trhu práce zažehla spekulace o holubičím Fedu, nic však není stoprocentní.
  • Posunutí začátku tzv. taperingu o měsíc či dva nebude mít podle nás z hlediska dopadů na trhy a ekonomiku zásadní vliv.
  • Sázky na zvýšení sazeb ČNB mluví jasně, prostor pro překvapení ale stále existuje.
June 10, 2020 FOMC Meeting: _NZ73153CP_FOMC_remote_-20200610-_DSC1246 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Obchodníci se vrací na trh. A to nejen v rámci začátku poprázdninového režimu spjatého s vyšší likviditou, ale i v souvislosti s pondělními bankovními prázdninami v USA. Úterý tak bylo prvním úplným obchodním dnem aktuálního týdne, kdy trhy mohly prozradit například dozvuky pátečních dat z amerického trhu práce. V Evropě pak vrcholí debaty o nadcházejícím zasedání ECB.

Rychlá rekapitulace srpnových dat z trhu práce. Vzhledem ke konsensu byla zklamáním tvorba nových pracovních míst mimo zemědělství. O něco lépe z hlediska trendu vyzněl pokles míry nezaměstnanosti, ať už se bavíme o „hlavní“ U3 či o širším ukazateli U6 zahrnujícím i osoby aktivně nehledající práci a ty nedobrovolně pracující na zkrácený úvazek. Oproti konsensu, a to proinflačním směrem, pak skončil vývoj mezd. Mimo tuto sérii dat, která je zveřejňovaná ve stejný den, pak stojí počet volných pracovních míst nacházející se na historickém maximu. Další nárůst by měl přitom potvrdit dnes zveřejněný ukazatel JOLTS  (Job Openings and Labor Turnover Survey) potvrzující výraznou převahu nad počtem volných pracovníků.

Nelze tedy říct, že data jsou špatná. Namítnout by se tak ostatně dalo poklesem evropských i amerických akcií ve spojení se spekulacemi o možném začátku prvních kroků měnověpolitické normalizace. Fed označil data z trhu práce jako klíčový faktor začátku snižování tempa nákupů aktiv. Páteční data tak sice mohla posunout začátek tzv. taperingu dále v čase, otázkou je – jak moc. Nadále pracujeme s variantou, že QE začne být omezováno ještě letos, přičemž debaty napříč finančními médii se teď točí zejména kolem listopadu a prosince. O variantě začátku v říjnu už se v podstatě nemluví.

Jestliže by Fed prohlédl srpnová data z trhu práce, ještě na zářijovém zasedání by mohl být oznámen začátek taperingu pravděpodobně v listopadu. Jinou možností je, že si měnový výbor počká na více čísel, kde například ta za září zveřejněná v říjnu by měla být opět pod menším vlivem pandemických faktorů doposud omezujících obnovu amerického trhu práce. Každopádně jsme přesvědčeni, že z hlediska možných dopadů na ekonomiku a trhy je spekulace o rozdílu jednoho či dvou měsíců spíše čistě kosmetická a vztahující se primárně ke kredibilitě Fedu. Navíc v prostředí, kdy se trhy musí naučit rozlišovat mezi ekonomickým pozadím taperingu a podmínkami začátku zvyšování sazeb (psali jsme zde).

Minimálně ze včerejšího vývoje amerického dluhopisového trhu je podle nás možné spekulovat, že se tržní předpoklad až tak moc nemění, byť tento segment může reagovat i na nadcházející aukce instrumentů delších splatností. A podobně na tom byl i dolar, který během úterý posiloval v dolarovém indexu, proti euru i procyklickým měnám. Zde je však důvod spíše v naladění trhů směrem k více rizikově averzní náladě. Ta ale evidentně nezasáhla všechny měny.

Například v regionu střední a východní Evropy jsme viděli posílení zlotého a koruny proti euru. Holubičí hodnocení dalšího postupu Fedu funguje jako podpora pro riziková aktiva, včetně české měny. Jestřábí překvapení v podobě výstupu ze zářijového zasedání měnového výboru oznamujícího začátek taperingu by mohlo vyvolat vlnu výprodeje, nemělo by však jít o nic dlouhodobějšího. Fed se podle nás už teď vyhne scénáři z roku 2013, což je například pro měny rozvojových trhů zcela zásadní. Pro korunové obchodníky tak bude hlavní proměnou výhled české měnové politiky a celkový tržní sentiment spojený s pandemií. Tržní sazby sice zaceňují hike ČNB na každém letošním zasedání bankovní rady, u možnosti zvýšit úroky o více než „tradičních“ 25 bazických bodů ale prostor pro jisté překvapení stále je. A to nehledě na blížící se volby.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1833 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 92,61 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1824 do 1,1896 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,39 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,46 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,35 až 25,47 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,35 až 21,54 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688