Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.09.2021 09:17:12

Rozbřesk: Mzdy výrazně zrychlují, každé odvětví však píše svůj vlastní příběh

Dnešní výsledek mezd pomáhá dokreslit obrázek české ekonomiky v první polovině roku 2021. Nominální mzdy šly dál vzhůru a meziročně díky nízké srovnávací základně výrazně zrychlila dynamika mezd (8,2 % meziročně ve druhém čtvrtletí, odhadem trhu bylo 5,7 %). Pod pokličkou se však budou skrývat i nadále velmi různé příběhy lidí v různých odvětvích.

V některých odvětvích jako by pandemie neměla na dynamiku mezd prakticky žádný dopad – to je případ pracovníků v odvětví IT, kde mzdy rostly dál nerušeně skrze celou pandemii a jsou skoro 8 % nad před-pandemickými úrovněmi. Naopak pracovníci v pohostinství a hoteliérství i přes raketový růst mezd za poslední rok zůstávají více než 4 % pod předkrizovými-covidovými úrovněmi na méně než třetině průměrné mzdy v sektoru IT. Pod předkrizovými úrovněmi také zůstávají zaměstnanci v kultuře nebo v oblasti real-estate a jen těsně nad úrovněmi roku 2019 jsou pak zaměstnanci ve finančních službách.

Nedostatek pracovníků je podle průzkumů velkým problémem v páteřních odvětvích české ekonomikyprůmyslu a stavebnictví. V průmyslu hlásí nedostatek pracovníků jako vážný problém čtvrtina firem, zatímco ve stavebnictví potýkajícím se s nedostatkem pracovníků ze zahraničí to ovlivňuje negativně přes 40 % dotázaných podniků. A vidět je to i na mzdách. Ty ve stavebnictví i v průmyslu jen krátce poklesly na jaře roku 2020 a od té doby zase dál rostou - v tuto chvíli jsou zhruba 4 % nad předkrizovými úrovněmi.

V páteřních odvětvích tak nadále platí, že Česko má výrazně napjatější situaci na trhu práce, a ta hraje zaměstnancům do karet. Otázkou tedy je, jaké mzdové nárůsty si vyjednají zaměstnanci během dalších měsíců tváří v tvář rostoucí inflaci. Bude na to čekat i ČNB, pro kterou je rychlý růst mezd a spotřeby jedním z argumentů pro vyšší úrokové sazby.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v pásmu 25,30-25,40 EUR/CZK, a příliš se jí nechce do dalších zisků. Uvidíme, zda jí dnes pomůže silný růst domácích mezd (úvodník) a čísla z amerického trhu práce…, vyčkávat bude zejména na reakci na dolaru, jehož ztráty z posledních dní se všem středoevropským měnám zamlouvaly.

Zahraniční forex

Eurodolar se dostal na dostřel hranice 1,19 a je dost možné, že odpolední americká data jej posunou blíže směrem k hranici 1,20.
Odpoledne budou totiž zveřejněny srpnové statistiky z trhu práce a podnikatelská nálada v sektoru amerických služeb. Jak již naznačily podobné údaje z předchozích dnů - koronavirová delta varianta má opět za následek zpomalení americké ekonomiky.

Akcie
Akcie v zámoří se včera obchodovaly spíše smíšeně. Indexy ve větším rozletu bránily většinou technologické tituly. Výrazněji dnes oslabili i vydavatelé platebních karet Visa či Mastercard. Jejich akcie klesaly o více jak dvě procenta. V případě Visy se hodnota akcií dostala pod 200denní klouzavý průměr. Klesaly i akcie společnosti Virgin Galactic poté, co federální úřad pro letectví zatím nepovolil lety do vesmíru, dokud nebude hotové prošetření bezpečnosti těchto letů. Netflix výrazně posiloval po zvýšeném doporučení od Citigroup, Výrobce elektrických vozů Tesla dočasně pozastavil výrobu v Šanghaji z důvodu nedostatku čipů. Wall Street závěr: Dow Jones +0,4 %; S&P +0,3 % Nasdaq +0,1 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688