mpo.cz (MPO)
Z regionů  |  02.09.2021 00:00:00

5G sítě pomohou k snadnější záchraně životů na česko-bavorské hranici

 
Plzeňští záchranáři během zásahů v bavorském pohraničí mnohdy naráží na problém nestabilních mobilních sítí. Sanitky, které fungují na obou stranách hranice, jsou proto výrazně limitovány ve své práci. V blízké budoucnosti by problém mohl odstranit rozvoj 5G sítí, který povede k celkovému zefektivnění a modernizaci záchranné služby.

„V dnešní době se na našem území, a nejen v příhraniční oblasti, stále nachází místa, kde nejsou dostupné datové, telefonní, nebo rádiové sítě. Záchranáři proto musí tak říkajíc běhat na kopec, což koordinaci záchranných prací velmi ztěžuje,“ říká Josef Trefil, zástupce vedoucího operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Odstranit překážky pomáhá bilaterální projekt 5G koridor Mnichov-Praha, který rozvíjí projekty v oblasti eHealth a telemedicíny. "Bavorsko-český bilaterální projekt 5G koridor Mnichov-Praha, financovaný Bavorským státním kancléřstvím, spojuje vědce na obou stranách hranice a podporuje je při vývoji inovativních aplikací v oblasti mobilních komunikačních technologií,“ říká Melanie Huml, Bavorská státní ministryně pro Evropu a mezinárodní záležitosti. „Aktuální téma „eHealth a telemedicína“ nabízí - podle mého názoru- širokou škálu příležitostí k rozšíření spolupráce ve zdravotnictví prostřednictvím společného vývoje a využití 5G aplikací,“ dodává Melanie Huml.

Videopřenosy přímo z místa nehody

Předpokládá se, že 5G sítě v budoucnu zlepší úroveň záchranné služby po celé České republice. Lékaři by přímo z nemocnice mohli na dálku zasahovat u dopravních nehod nebo již během transportu pacientů. „Mnohonásobně rychlejší sítě 5G umožní lékařům využívat nové aplikace, jejímž prostřednictvím budou sledovat online situaci v plné kvalitě a to jak ze zásahů, dopravních nehod, či přímo ze sanitního vozu, a také na danou situaci mnohem efektivněji zareagovat,“ říká Petr Očko, náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu.

5G sítě tak otevírají příležitost pro rozvoj telemedicíny, kterou vítá i zdravotnická záchranná služba. „Pro zdravotnické operační středisko záchranné služby je možnost živého videopřenosu z místa události velmi zajímavým nástrojem. Rozhodně by tím došlo k lepšímu přehledu o dění na místě události, rozsahu události a k snazší koordinaci zasahujících záchranných složek na místě události,“ vysvětluje Trefil.

Pomoc v nouzi

Záchranka Bavorského červeného kříže (BRK) přijíždí pro pacienta na českém území v příhraniční oblasti s Německem ve chvíli, kdy česká strana nemá vozy, které by měly kratší dobu dojezdu než vozy na německé straně. „České i Německé záchranky vozí pacienty do nejbližšího zdravotnického zařízení schopného poskytnout pacientovi adekvátní péči jeho zdravotnímu stavu bez ohledu na národnost, nebo státní příslušnost,“ uzavírá Trefil.

________________________________________________________________________________

Více o projektu 5G koridor Mnichov - Praha

5G koridor Mnichov-Praha je bilaterálním projektem evropského významu, který je iniciován Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR společně s Bavorským státním kancléřstvím. Cílem spolupráce je rozvoj infrastruktury a aplikovaní výzkumných projektů postavených na sítích nové generace. Projekt se soustředí na tematické oblasti: eHealth, Průmysl 4.0, autonomní řízení a chytrý region. Zahájení projektu započalo on-line workshopem v únoru letošního roku. Více informací na www.munich-prague.org.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688