Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.08.2021 09:37:51

Milion investorů znamená milion důvodů pro pohyb cen na trzích. Co s tím? Zjednodušte si to!

James Playsted Wood, který toho o trzích napsal podstatně více, než průměrný smrtelník kdy přečetl, jednou trefně poznamenal, že "věcí, která nejvíce ovlivňuje akciové burzy, je všechno". I po mnoha desítkách let to zní celkem dobře, protože faktorů ovlivňujících dění na trzích je opravdu bezpočet. Jsou tu zisky a tržby firem, výkon ekonomiky, úrokové sazby, inflace, centrální banky, vládní výdaje a dluhy, rizikový apetit, inovace, demografický vývoj, dividendy a zpětné odkupy akcií, premiéry disneyovek, výnosy dluhopisů, korelace, epidemická situace a tak dále. Trhy prakticky nikdy nehýbe jen jedna síla, občas se ale některá proměnná jeví jako mimořádně významná až dominantní. To může jednomu (investorovi) celkem zjednodušit život.

Pokud jde o americký akciový trh, nepochybně podstatná část investorů, stratégů i analytiků by mezi hlavními faktory ovlivňujícími dění na burzách jmenovala politiku Fedu, případně obecněji vývoj úrokových sazeb. O tom vlastně ani nemá smysl vést delší polemiku. Třeba je ale za vším něco jednoduššího, byť bezprostředně souvisejícího. Peníze.

Lidé mají hodně peněz a nemají kam jinam je smysluplně investovat, a tak nakupují akcie. Lidé zkrátka chtějí vlastnit akcie, a tak je nakupují, což žene jejich ceny vzhůru. Lapidární. A platí to nejen o akciích, lidé třeba chtějí bydlet ve svém, případně pronajímat, a tak nakupují domy. A ceny nemovitostí tak rostou.

Že je ocenění akcií vzhledem k ziskům firem (navzdory prudkému růstu zisků samotných) extrémně vysoké? Určitě je, ale pokud lidé chtějí či potřebují vlastnit akcie, budou je nakupovat. Lidský věk se prodlužuje, a tak i časový horizont, po který dává při zachování přiměřené míry rizika smysl držet akcie, narůstá. Pro poptávku po akciích jasné plus. V Americe navíc mnoho lidí investuje v rámci svých penzijních plánů, které jim mají zajistit dostatečné příjmy na stáří. Zajistí jim je dluhopisy vynášející hluboko pod míru inflace? Odpovězte si sami, akcie se hned jeví jako celkem rozumná volba.

V uplynulém roce a čtvrt se spousta lidí, i těch mladých, netypicky dlouho a často nudila doma, aniž by měla obavy o své příjmy. Vláda se postarala. Část peněz pak (z nudy, ale i z důvodů již nastíněných) zamířila na akciový trh, jakkoli podle mnohých navzdory fundamentům.

S&P 500

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/strategie-analyzy-tipy/milion-investoru-znamena-milion-duvodu-pro-pohyb-cen-na-trzich-co

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688