Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.08.2021 05:55:00

Investování v Číně bude oříškem, a to zejména u technologických firem

Současný postup čínské vlády vůči firemnímu sektoru lze vnímat z politické, ekonomické a geopolitické roviny. Vláda totiž „vysílá jasný signál“, že chce omezit vliv velkých soukromých firem. Platí to zejména o technologických společnostech, které „používají data způsobem, jaký se vládě nelíbí.“ Pro Bloomberg Markets to uvedl profesor Cornell University Eswar Prasad. Geopolitický rozměr je podle něj v tom, že čínská vláda by mohla používat velké technologické firmy a jejich data ve svém zájmu.

Společnosti jako Ant či Tencent dříve hrály významnou roli v rozvoji čínského hospodářství, poskytovaly významné finanční služby a pomáhaly snižovat chudobu. Na konci roku se ale změnilo ekonomické i politické prostředí a převládl názor, že podobné firmy musí být více omezovány a kontrolovány, protože se vymkly z vlivu vlády. JoAnne Feeney z Advisor Capital Management k tomu dodala, že čínská vláda se vždy chovala podle dlouhodobých cílů a zároveň pragmaticky. Což znamená, že se vždy snažila udržet si moc a tlačit proti jednotlivcům a firmám, kteří by jí v tom mohli bránit.


Investorka míní, že vláda v Číně chce ale zároveň udržet vysoké tempo růstu, protože produkt na hlavu je i po předchozím prudkém rozvoji stále nízký. K tomuto ekonomickému cíli potřebuje firmy jako Baidu či Tencent, které tak budou i nadále růst. Další cesta tak může být hrbolatá, regulace se bude zpřísňovat, ale Čína potřebuje velké technologické firmy na to, aby dosáhla svých makroekonomických cílů.

Je pro globální investory vůbec možné vyhnout se Číně a najít podobně velký a růstově atraktivní trh? Prasad míní, že tato země je kvůli své velikosti a rozvoji důležitou investiční destinací, i když existují rozvíjející se trhy s ještě větším rizikem i větší potenciální návratností. U Číny tak budou investoři čelit tenzi, protože dlouhodobě může být atraktivní, ale je tu politické riziko a vládní politika, která může návratnost ovlivnit negativně.

Ohledně tenzí mezi Čínou a Spojenými státy profesor uvedl, že na straně USA nedošlo s novou vládou k nijak výraznému postoji vůči této zemi. Takže Čína se snaží o větší soběstačnost a vláda se drží strategie „dvojí cirkulace“, která podporuje domácí poptávku, inovace a rozvoj. Země by se tak měla podle tohoto plánu stát mnohem méně závislá na zahraničních technologiích i na trzích.

Realita je ale taková, že je stále hodně propojená s USA i zbytkem světa jak obchodně, tak finančně,“ míní profesor. Vláda v Číně se tak podle něj bude snažit využít této propojenosti, ale na druhou stranu bude snižovat zranitelnost čínské ekonomiky, která by s touto propojeností souvisela.

Zdroj: Bloomberg Markets



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688