Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.07.2021 09:08:15

80 % akcií je odpad aneb další argument hovořící ve prospěch pasivního investování

Před 150 lety bylo jedním z největších sektorů americké ekonomiky velrybářství. V přepočtu na současné peníze několik tisíc velrybářů generovalo roční příjmy 27 miliard dolarů. Být velrybářem ale automaticky neznamenalo být milionářem. Badatelé z Chicago University před pár lety vydali knihu, v níž mimo jiné upozorňují, že z více než čtyř tisíc doložených velrybářských výprav jich třetina skončila ztrátou a že naprostou většinu příjmů mělo na starosti 1,7 % velrybářů. Současná situace se od té z doby před 150 lety příliš neliší, říká hlavní analytik RiskHedge Stephen McBride, jen namísto velrybářství hovoří o investování.

"Podívejte se třeba na oblast venture kapitálu. Většina projektů, do kterých investoři vloží peníze, nepřežije. A z těch pár, které se prosadí, jich nakonec pouze jednotky prosperují tak, že investorům zajistí bohatství," uvádí Stephen McBride.

Venture kapitál

Nejde ale jen o investice rizikového kapitálu. JPMorgan Asset Management nedávno zveřejnila studii Agony & Ecstasy, která je hloubkovou analýzou výkonnosti amerického akciového trhu v uplynulých 40 letech. Z ní vyplývá, že velkou část amerických akcií lze označit za investiční katastrofu. Skoro polovina akcií od roku 1980 ztratila více než 70 % a nikdy se z propadů plně nezotavila. Dalších 26 % cenných papírů pak podalo horší výkon než trh jako celek. Jinými slovy, téměř osm z deseti akcií v USA investorům přineslo buď ztrátu, nebo výnos, který zaostal za benchmarkem.

Jak je ovšem možné, že americký trh jako celek nabídl ve čtyřicetiletém horizontu průměrné roční zhodnocení téměř 12 %. Růst indexů táhly akcie, které JPMorgan nazývá supervítězi. To jsou tituly, jež se zhodnotily o tisíce procent. Které konkrétní akcie těmito supervítězi jsou, ukazuje třeba následující tabulka zobrazující výkonnost nejlepších amerických akcií posledních deseti let.

Akcie - supervítězové

Snažit se vydělat investováním do jednotlivých akcií je mimořádně náročná strategie. Význam a síla jednotlivých společností a odvětví se v čase mění a těžko předpovídat, které akcie a sektory budou v příštích letech a desetiletích zářit (a které naopak čeká pád), byť se někdy zdá, že je to evidentní.

Pravdou je, že supervítězi jsou ve většině případů disruptoři (narušitelé "starých pořádků"), ne každá firma s disruptivním byznys modelem se ale dokáže prosadit a dlouhodobě prosperovat. Nakonec se tak potvrzuje, že nejspolehlivější strategií bylo (a třeba i do budoucna bude) prosté kopírování výkonnosti trhu prostřednictvím indexových fondů. Dvanáct procent ročně není vůbec špatný výsledek, a ačkoli v dalších letech takové zisky zaručené samozřejmě nejsou, na (ne)schopnosti investorů vytipovat vítěze mezi ostatními akciemi to nic nemění.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688