Makroekonomika  |  25.07.2021 09:39:58

Inflace jako dílek složité stavebnice

Jak je na tom inflace hlavních ekonomik? Roste. A ač by se během zbytku roku měla vrátit do normálu, centrální banky váhají. Jak reagovat, jak zní správná odpověď? Neexistuje jedna univerzální. Záleží, jak rychle porostou ceny, jak vypadá dlouhodobý inflační obraz, jaká je celková situace ve světě a na finančních trzích.

ČNB jako jedna z prvních centrálních bank začala už od léta zvyšovat úrokové sazby. Je v tom však osamocená, ostatní váhají. Třeba americký Federální rezervní systém jemně naznačuje, že se chystá mírnit vysoce expanzivní monetární politiku a kvantitativní uvolňování. Ohlásil taktéž zvyšování laťky – tedy hlavní úrokové sazby – ale až od roku 2023. A Evropská centrální banka (ECB) nepřímo naznačuje, že už letos na podzim by mohla začít omezovat nakupování cenných papírů. První zvyšování úrokových sazeb je prý však zatím v nedohlednu.

Otázka zní: co je vhodnější? Preventivně se bránit nebezpečí plynoucímu z dlouhodobě zvýšené inflace, monetární podporu krátit dřív, a tím zamezit její agresivní redukci v budoucnu? Nebo je lepší dát ekonomice čas na vyléčení z pandemie, posílit ji a obnovit rovnováhu – s tím, že z dlouhodobého pohledu není rostoucí inflace nebezpečná?

U nás se inflace pohybuje kolem tří procent, což je nad evropským průměrem. Pokud však vyřadíme ceny alkoholu, tabáku a energiíropy a výrobků z ní –, nedosáhne inflace ani dvou procent, tedy cíle ČNB. Ta ani nepočítá s tím, že by ceny ropy dlouhodobě rostly

Růst cen má totiž na svědomí hlavně poptávka převyšující nabídku i otevírání ekonomiky, s nímž souvisí tlak na výrobní kapacity. A byť se ceny v nejbližších čtvrtletích budou zvedat citelněji, inflace pravděpodobně poroste jen dočasně. 

Na druhé straně však stojí tento fakt: podmínky na finančním trhu nejsou standardní a ČNB se bojí nadměrného růstu cen nemovitostí.

Americký Fed při posledním červnovém zasedání naznačil, že zpřísní monetární politiku. Americká ekonomika společně s čínskou oživuje nejrychleji a inflace (včetně jádra bez cen potravin a energií) je silná a stále roste, jakkoli se počítá s tím, že to je dočasné. Přesto z Fedu proudí signály, že se chystá monetární expanzi brzdit. Reakce trhů na sebe nenechává čekat – klesají ceny akcií a roste kurz dolaru. Guvernér Fedu Jerome Powell následně situaci uklidňoval prohlášením, že monetární politika zůstane ještě nějaký čas velmi expanzivní. Reflektoval stále výrazně sníženou zaměstnanost (plná zaměstnanost patří k cílům Fedu), stále přítomná rizika koronavirové pandemie i nové zvěsti o polevující vakcinaci. A obavy z vysoké inflace? Prý nejsou namístě – i přes posun monetární politiky Fedu řekl Powell znovu (tak jako v posledních týdnech), že inflace klesne ke dvěma procentům

Jak je na tom Evropa? ECB dlouhodobě vykazuje velice nízkou inflaci, takže zrychlení růstu cen přišlo vhod. Trvale nízké je i jádro inflace bez cen potravin, energií, alkoholu a tabáku. Ekonomické oživení se na starém kontinentu teprve rozjíždí. A i když jádro inflace posílí, ECB tomu nebude – vzhledem k její chronické slabosti – bránit.

Naopak: ještě na jaře banka monetární expanzi posilovala, když takříkajíc odháněla tržní růst úrokových sazeb plynoucí z globálních finančních trhů. Takový růst totiž pro eurozónu představuje potenciální riziko. Útlum pandemie, oživení ekonomiky a rozhýbání inflace přesto mohou být vhodnou příležitostí přibrzdit alespoň část onoho masivního pandemického uvolňování od ECB, do nějž se některé země s nadšením už před časem pustily. Lze předpokládat, že o tomto případném omezení se začne mluvit už letos na podzim. Zvyšování úrokových sazeb ovšem nadále zůstává v nedohlednu – pro trhy i pro samotnou ECB

Centrální banky na růst inflace reagují opatrně. Debaty o zpřísnění monetární expanze se sice rozjíždějí, poslední měsíce ale ukazují, že centrální banky jako odpověď předloží velmi komplexní stavebnici. A inflace bude jen jedním z jejích dílků. 

Josef Kvarda, analytik SFG Holding 


Josef Kvarda (1974
Narodil se v jihomoravských Hustopečích, vystudoval národohospodářství na Ekonomické fakultě VŠB Ostrava. Jako ekonom a analytik prošel firmami Atlantik FT nebo Cyrrus, od roku 2018 působí jako hlavní analytik společnosti Finin, která se v roce 2019 stala součástí SFG Holdingu. Jeho doménou jsou finanční a komoditní trhy a makroekonomický vývoj, zaměřuje se na světovou ekonomiku s důrazem na USA, eurozónu, Čínu a Česko.

SFG Holding vznikl v roce 2019 sloučením dvou samostatných společností Success Group a Finin Group, za nimiž stojí jejich zakladatelé Tereza Kouklová a Michal Dědek. Holding se věnuje odbornému poradenství a financování jednotlivců i firem, realitním službám, projektovému řízení a investicím do developmentu, nemovitostí a startupů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.05.2019Komplexní logistika je sofistikovaná stavebnice Ing. Karel Drbal (Geis CZ s.r.o.)
31.05.2018Euro-inflace jako test apolitičnosti ECB? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688