Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.07.2021 17:48:10

Bitcoin se na chvíli propadnul pod hodnotu 30.000 dolarů

Do úterý by se někteří investoři do kryptoměn nejspíš snad raději ani neprobouzeli. Bitcoin se na pár hodin podíval pod psychologickou hranici 30.000 USD/BTC. Prolomení této hranice mohlo mnohým způsob šok a oprávněné obavy. Většina odborníků totiž predikovala v případě prolomení třicetitisícové hranice další výraznější pokles a nevylučují ani případné přiblížení se dokonce k hranici 20.000 USD/BTC. Tato predikce se zatím nepotvrdila, když ve zbytku dne se kurz hlavní kryptoměny vzpamatovával z černého rána. Přesto nad dalším vývojem kurzu bude stále viset pomyslný Damoklův meč. 

Graf kurzu Bitcoinu | zdroj CoinBank

Další pokles obtížnosti těžby Bitcoinu

Příčiny propadu kurzu bitcoinu a také dalších kryptoměn lze hledat na různých místech. Jejich kombinace pak donutila navzdory všemu očekávání k ztrátě hodnoty bitcoinu. Jednou z příčin, která se do kurzu promítla, je, že koncem minulého týdne došlo opět ke snížení obtížnosti těžby bitcoinu. Tentokrát se sice nejednalo o tak výrazný propad jako v případě třech předchozích úprav obtížnosti těžby, ale zase byl o to překvapivější. Většina trhu se domnívala, že po úpravě obtížnosti ze začátku července bude úprava, která vycházela na 18. červenec, znamenat obrat. Obtížnost těžby v bloku 691,488 tak klesla o dalších necelých 5 % (4,81 %). Propadla se z 14,36 T ze 3. července na 13,67 T. Aktuálně se tak jeden blok těží v průměru za 10 minut a 30 sekund. Poprvé od listopadu 2011 došlo k více než 3 po sobě jdoucím poklesům. Tehdy došlo dokonce k osmi negativním korekcím, které snížily obtížnost těžby o 51,54 %. Nynější sekvence však znamenala pokles obtížnosti těžby již o 54,02 %. 

Úprava obtížnosti těžby | zdroj BTC.com

Zásah ze strany regulátora v New Jersey

Druhým důvodem, který se promítnul do propadu kurzu, je, že Úřad pro cenné papíry v New Jersey nařídil kryptoměnové platformě BlockFi Inc, aby přestala nabízet úročené účty, na které investoři vložili přes 14,7 miliard dolarů. Úřadující generální prokurátor, Andrew Bruck, v úterý uvedl, že donucovací opatření proti společnosti BlockFi, která sídlí právě v New Jersey, přišlo v souvislosti s obavami z růstu decentralizovaných finančních platforem pro investory do digitálních aktiv. Problém spočívá v tom, že investoři si mohou koupit úrokové účty BlockFi tím, že si u společnosti uloží kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum, které posléze společnost používá k financování úvěrových operací a obchodů na vlastní účet. Jako odměnu jím nabízí úročení vkladů v rozmezí od 0,25 % do 7,5 % v závislosti na tom, kolik a jaké kryptoměny na účet vložili. Účty investorů společnosti BlockFi pak nejsou u Úřadu pro cenné papíry registrovány a ani nejsou z povinnosti registrace vyňaty, čímž společnost porušuje tamní zákony. Navíc účty BlockFi nemají federální pojištění vkladů a tak se investoři mohou snadno stát obětí tzv. Ponziho schématu.

Očekávaný pokles inflace

V neposlední řadě se do kurzu negativně promítly obavy z možného budoucího vývoje na kapitálových trzích. Na trhy se vkrádají obavy z ochladnutí ekonomického růstu, návratu uzávěr jednotlivých států před rozšířením nových mutací koronaviru a zpomalení inflace. Investoři do kryptoměn ukládají své finanční prostředky do kryptoměn právě proto, aby je uchránili před inflačními tlaky a dopady znehodnocování peněz. Když se zdá, že inflace nebude tak výrazná, investoři nemají důvod investovat do alternativních aktiv. Paradoxně tak horšící se na trhu nyní znamená méně investic do kryptoměn.

Zároveň na trhy stále působí stěhování těžařů z Číny. Ti menší, kteří nemají dostatečné kapitálové rezervy, musejí prodávat své bitcoiny, aby mohli financovat přesun svých těžebních strojů. I to přispělo ke chvilkovému propadu kurzu pod hodnotu 30.000 USD/BTC. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688