Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.07.2021 15:19:07

Rizika, která podle analytiků z Wall Street způsobují na globálních trzích obavy o další růst

Počet případů nakažených Covid-19 roste spolu s výskytem mutace delta a celá řada makroekonomických změn posouvá narativ na globálním trhu od mírného růstu až ke strachu, že tento růst skončí, tvrdí Barclays. Nakolik jsou reálné vyhlídky dalšího růstu? A vyplatí se nyní vsadit na růst nebo na hodnotu?

V komentáři z minulého týdne tato britská banka podotkla, že investoři jsou vzhledem k rizikům zpomalení zahedgeovaní, ale dodávají, že nedávná prudká změna u reflačních obchodů byla „přehnaná“.

„Směsice dat již nepřinášející pozitivní překvapení a značící, že nedostatek nabídky a práce by mohl znamenat dlouhodobější inflaci, čím dál tvrdší zákrok Číny proti různým sektorům a zvyšující se riziko z mutace delta - to vše stačí na to, aby se trhy začaly obávat o budoucí růst,“ uvedl Emmanuel Cau, vedoucí akciové strategie pro Evropu v bance Barclays.

Cau zdůraznil, že vyhlídka nižšího růstu a vyšší inflace vede k velkým a poněkud nevyzpytatelným pohybům na cenách aktiv, přičemž nejzřetelnějším indikátorem byl nedávný dramatický pokles výnosů.

"Akcie se zatím drží relativně dobře, což neodpovídá velkému riziku rotace, které bublá pod povrchem a do značné míry vymazalo pozitivní výnosy u reflačních obchodů," poznamenal a dodal, že slabá letní likvidita a smíšené zprávy z centrálních bank navíc přispívají ke zmatku na trhu a pravděpodobně prudké pohyby ještě zhoršují.

Divoké léto

V posledních týdnech americký Fed projednával plány na utažení svého programu kvantitativního uvolňování a v roce 2023 odhaduje dvě zvýšení úrokových sazeb, zatímco Evropská centrální banka se rozhodla pro mnohem více holubičí tón a čínská centrální banka znovu naznačila svou připravenost stimulovat svou ekonomiku. Barclays věří, že je „příliš brzy“ mluvit o konci cyklu nebo nazývat kombinaci vyhlídky nižšího růstu spolu s dlouhodobější inflací „stagflací“. Ta by podle něj vyžadovala mnohem nižší růst a mnohem vyšší inflaci.

"Za sebou máme očkování, opětovné otevření a americké fiskální stimuly a před sebou máme pouze výsledkovou sezónu za Q2 jako jasný katalyzátor opětovného propojení trhů se zdravými fundamenty, můžeme tedy čekat divoké léto," řekl Cau.

Zatímco vakcíny proti Covidu úspěšně snižují míru úmrtí a hospitalizací, rostoucí výskyt mutace delta a riziko dalších, stejně jako jejich potenciální dopad na země s nižší mírou očkování neustále zhoršují výhled, uvedla Barclays.

Poslední hurá pro hodnotu

V červnovém průzkumu mezi institucionálními klienty Citi zjistila, že investoři jednoznačně upřednostňují hodnotové akcie. Tedy ty, které jsou považovány za levné ve srovnání s finančními metrikami a výkonem společnosti, a to zejména evropské akcie a komodity. V úterním komentáři analytici Citi uvedli, že jde ale pravděpodobně o „poslední hurá“ pro hodnotovou rally, jak se ekonomiky opět otevírají, zejména když Evropa zaostává za USA.

Šéf amerických akciových stratégů v Citi Tobias Levkovich se však domnívá, že vzhledem k tomu, že ceny akcií v USA v období od června 2020 do června 2021 rostly v průměru o 40 %, je nutné revidovat poměr rizik a výnosů. „Vnímáme 10% riziko oproti potenciálu 1–2% zisku,“ uvedl Levkovich a dodal, že investoři se zdají být „příliš spokojeni s tím, že valuace jsou pouze funkcí nízkých úrokových sazeb, i když prémie za akciové riziko jsou pevně nad typickými úrovněmi před globální finanční krizí.“

Akciové rizikové prémie měří nadměrný výnos, který může investor očekávat při investování na akciovém trhu oproti bezrizikové míře návratnosti. "I když rizikové prémie v loňském roce klesly ze svých maxim, jsou tato čísla stále vyšší, protože uvolněná politika centrální banky má své náklady a investoři si to uvědomují," doplnil Levkovich. "Navíc potlačení úrokových sazeb by znamenalo, že výhledy Fedu nebo ECB o trvalém růstu HDP nejsou nijak zvlášť přesvědčivé."

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688