Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.07.2021 12:36:44

Nechá Fed dále nafukovat akciovou bublinu? Jerome Powell se netají svým obdivem k Alanu Greenspanovi, který se akciemi v (ne)pravou dobu zkrátka nezabýval

Americké akcie jsou drahé podle většiny myslitelných indikátorů, býci ale opírají svůj neutuchající optimismus o úroveň sazeb, a tedy relativní atraktivitu akcií oproti tradičně bezpečnějším aktivům v čele s vládními dluhopisy USA. Může býčí trend pokračovat? A co bude na investory číhat na jeho konci? Odpovědi na podobné otázky budeme znát, až to nastane, je ale v každém případě dobré vědět, kdo hraje s jakými kartami. Ty nejsilnější drží v ruce americká centrální banka vedená Jeromem Powellem.

Jerome Powell v minulosti opakovaně uvedl, že z jeho předchůdců v čele Fedu mu byl svými postoji blízký Alan Greenspan. A jakkoli velice uvolněnou měnovou politiku Powell mohl okoukat od Janet Yellenové i Bena Bernankeho, právě obdiv ke Greenspanovi by měli investoři vnímat pozorně.

Powell obdivuje Greenspana za jeho práci v čele Fedu

Byl to totiž právě Alan Greenspan, který v roce 1997 v jednom ze svých nejslavnějších veřejných vystoupení de facto řekl, že Fed zkrátka nemá nástroje na to, aby poznal bublinu na akciovém trhu, a že dokud případný propad cen aktiv po předchozím strmém růstu nebude mít dopady na reálnou ekonomiku, nemusí se tím centrální banka zabývat. Co se pak na konci tisíciletí na trhu odehrálo, vešlo do dějin jako jedna z nejslavnějších cenových bublin, a to bublina technologická. A dopady na ekonomiku se počítaly v bilionech.

Greenspan a akciová bublina

V době růstu inflace v USA Fed Powellovými ústy opakovaně zdůraznil, že se spotřebitelské (a výrobní) ceny zvyšují výrazně pouze přechodně. Banka tak zatím stále odkupuje z trhu aktiva v objemu 120 miliard USD měsíčně a drží sazby na minimu. A podstatná část likvidity z Fedu proudí na trhy a společně s dávkami peněz přímo od americké vlády v posledním roce a čtvrt pomáhá akciím na stále nová maxima.

Index S&P 500 za poslední rok dokázal vzrůst prakticky na dvojnásobek. Začátkem července byl zhruba 40 % nad 50měsíčním klouzavým průměrem. Výše byl v tomto směru jen pětkrát v historii a z toho jen jednou pak ceny akcií ještě citelně vzrostly (o 36 %, aby dosáhly vrcholu zmíněné technologické bubliny). Ve třech dalších případech trh zkorigoval minimálně o 10 %, jednou pak před korekcí ještě mírně posílil.

Růst indexu S&P 500 připomíná expanzi na Nasdaqu na konci 90. let

Nechá Fed akcie dále výrazně zdražovat, jako tomu bylo na konci 20. století? Nevíme, ale s vědomím toho, kdo stojí v čele centrální banky, si to minimálně můžeme představit. A vzhledem k prudce rostoucímu zadlužení USA není složité chápat také politický význam udržování sazeb v Americe na nízkých úrovních.

Pro akciové býky krátkodobě asi stále nadějné podmínky, v sázce je ale stále více "dobré jméno" dolaru. A když bude americká a hlavní globální měna v důsledku mnohaleté uvolněné měnové politiky ztrácet na síle, co bude (evropským, potažmo českým) investorům platný růst dolarových cen amerických aktiv? Lepší než nic, a navíc lze jen odhadovat, jak se v takovém scénáři vůbec budou vyvíjet kurzy měn, ale taková sláva jako v posledních letech to nejspíše nebude.)

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688