mpo.cz (MPO)
Dotace  |  29.06.2021 18:49:03

Podnikatelé postižení tornádem budou moct dostat finanční pomoc až 1 milion

Publikováno:
28.6.2021
Autor:
Odbor komunikace

Podnikatelé postižení tornádem budou moct dostat finanční pomoc 80 až 100 % z výdajů na nově pořízený majetek. Speciální dotační program „Pomoc po tornádu“ operativně připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s partnery a schválila ho vláda. Počítá s dotací až 1 milion na obnovu či nákup nového majetku, nahrazující ten zničený, a také s jednorázovou padesáti tisícovou podporou na úklidové práce. Podnikatelé rovněž budou moct využít bezúročný úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), a to do výše 45 milionů korun. MPO rovněž propojuje nabídku s poptávkou pomoci a kromě toho tým CzechInvestu, ČMZRB a Hospodářské komory poskytuje služby přímo na místě, mj. zjišťuje škody a potřeby podnikatelů.


Podporu budou moct využít ti podnikatelé, kteří museli kvůli tornádu omezit nebo úplně zastavit činnost. Klíčová je pomoc okamžitá a přímo na místě, proto v postižených oblastech působí naše mobilní týmy,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: Podnikatelé postižení tornádem budou moct dostat finanční pomoc až 1 milion korun, okamžitě jim uhradíme 80 až 100 % z výdajů na nově pořízený majetek.“

„Ve spolupráci s MPO jsme pro podnikatele připravili bezúročnou půjčku od 500 tisíc až do výše 45 milionů korun na investiční výdaje. Žádosti bude přijímat naše pobočka v Brně, jejíž zástupci budou podnikatelům k dispozici na nově vznikajícím detašovaném pracovišti CzechInvestu a Hospodářské komory přímo v zasažené oblasti,“ říká generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

„V regionu zasaženém tornádem funguje náš tým na pomoc podnikatelům. Domlouvá sběr žádostí do schválených programů a propojení poptávek a nabídek pomoci prostřednictvím portálu trziste.czechinvest.org. Také zjišťuje výši škod a potřeby postižených,“ dodává generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl s tím, že pomoc poskytují operativně zřízená společná detašovaná mobilní pracoviště CzechInvestu, Okresní hospodářské komory v Hodoníně a Břeclavi a ČMZRB.

Díky vládou schválenému programu „Pomoc po tornádu“ si podnikatelé budou moct nově pořídit stroje a zařízení, související software a nezbytné licence. Dotaci bude možné využít také na stavební práce, dopravní prostředky, technické práce jako je třeba úprava výrobní linky a obdobných zařízení či zásoby. Také na úklid po tornádu, kdy jednorázová paušální podpora bude 50 tisíc . V praxi to bude fungovat například tak, že podnikatel, který je pojištěný na živelní pohromu bude moct dostat dotaci až ve výši rozdílu mezi pojistným plněním a cenou nového majetku, nepojištěný podnikatel bude mít nárok na dotaci až ve výši 80 % ceny nově pořizovaného majetku.

Podrobnější informace poskytne informační linka pro podnikatele 1212 či regionální kanceláře agentury CzechInvest (www.czechinvest.org). Příjem žádostí do programu začíná dnes, tzn. 28. června, poslední den podání bude 30. září 2021.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688