Vlada.cz (Vláda)
Věda a výzkum  |  29.06.2021 08:28:40

Rada vlády trvá na svém návrhu rozpočtu na vědu na rok 2022

Červnové zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) se konalo v pátek 25. června 2021 ve Strakově akademii. K hlavním bodům jednání patřily opětovně návrh výdajů státního rozpočtu na vědu na rok 2022, Inovační strategie ČR 2019-2030 a podpora výzkumu a vývoje z Národního plánu obnovy, a dále volba členů předsednictva Technologické agentury ČR.

V úvodu zasedání se členové Rady obrátili s výzvou na výzkumné organizace, kolegyně a kolegy působící ve výzkumu, aby zvážili svoji podporu a připojili se k projevům solidarity a sbírkám vyhlášeným na pomoc postiženým oblastem jižní Moravy, které zasáhly ve čtvrtek 24. června 2021 ničivé bouře a tornádo.

V prvém bodu jednání členové RVVI přijali na vědomí usnesení vlády ze dne 7. června 2021 k přípravě státního rozpočtu České republiky na rok 2022 s výhledem (návrh výdajů státního rozpočtu jako celku) spolu s usnesením usnesení vlády č. 524 o návrhu výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace (VaVaI) na rok 2022 se střednědobým výhledem na léta 2023 a 2024.

RVVI nadále trvá na návrhu výdajů státního rozpočtu na VaVaI předloženém vládě, který byl schválen na 368. zasedání Rady dne 28. května 2021 (ve výši 39,4 mld. na rok 2022), a v této souvislosti se obrací se svého předsedu a premiéra Andreje Babiše a místopředsedu Rady, vicepremiéra a zpravodaje pro výdaje státního rozpočtu na VaVaI Karla Havlíčka s žádostí o projednání návrhu výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum předloženého Radou s místopředsedkyní vlády a ministryní financí Alenou Schillerovou – s cílem navýšit prostředky na vědu na adekvátní úroveň ve smyslu návrhu Rady, resp. oprávněných požadavků resortů systému VaVaI.

Rada opakovaně zdůrazňuje klíčový význam výzkumu, vývoje a inovací pro rozvoj České republiky, obzvláště po pandemii COVID-19. Ministerstvo financí nyní zapracovalo do návrhu státního rozpočtu svůj návrh výdajů na VaVaI v letech 20222024 v roční výši pouze 36,1 mld. , což je oproti finálnímu návrhu schválenému Radou v roce 2022 o 3,25 mld. méně, v roce 2024 již o 5,06 mld. méně.

Ve standardním bodu k podpoře vědy a výzkumu v rámci Národního plánu obnovy schválila RVVI stanovisko k implementačnímu programu EXCELES, doplněný o programovou prioritu neurodegenerativních onemocnění, v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které je odpovědné za komponentu 5.1 plánu „Excelentní výzkum a vývoj v prioritních oblastech veřejného zájmu ve zdravotnictví“. Program EXCELES bude hrazen z prostředků Evropské unie v rámci Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF) pro Národní plán obnovy. Finální podoba financování z Národního plánu obnovy bude známa až po schválení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu v září 2021.

Na základě výsledků tajné volby doporučila RVVI vládě jmenovat z 12 kandidátů tři členy předsednictva Technologické agentury ČR. Jsou jimi RNDr. Jiří Očadlík, doc. PhDr. Matúš Šucha, Ph.D. a Ing. Jiří Plešek, CSc., který byl navržen pro druhé funkční období.

RVVI dále schválila text Výzvy k přihlašování vybraných výsledků do hodnocení v Modulu 1 podle Metodiky hodnocení 2017+, který bude následně vyvěšen na stránkách www.vyzkum.cz.

Rada schválila stanoviska k materiálům „Koncepce činnosti Grantové agentury České republiky 2021+“ a "Návrh skupiny grantových projektů Grantové projekty orientovaného základního výzkumu“. Také schválila vypořádání připomínek k operačnímu programu Jan Amos Komenský (OP JAK).

Členové RVVI byli zároveň informováni o aktuálních úkolech a prioritách vědecké diplomacie České republiky. V současnosti působí specializovaní vědečtí diplomaté na misích v Izraeli, USA a při České ekonomické a kulturní kanceláři v Tchaj-peji. Ve Stálém zastoupení ČR při Evropské unii dále v Bruselu působí vědecká tajemnice pro výzkum a vesmír.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688