Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  27.06.2021 15:00:06

Burzovní kalendář 26/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Statistiky z amerického trhu práce, které přinese první červencový pátek, budou již tradičním vodítkem pro obchodování v nadcházejícím měsíci. Investoři doufají, že po dvou reportech značící zpomalení růstu na pracovním trhu přinesou nová data důkazy opětovného oživení. Další čtvrtletí je za námi a se vstupem do druhé poloviny roku je za dveřmi i výsledková sezóna. Kartel producentů zemí vyvážejících ropu a jeho spojenců OPEC+ zasedá ke stolu během čtvrteční obchodní seance, kdy by měl ruku v ruce s postupným oživením poptávky nastínit úpravu své produkční politiky. Ke slovu se určitě dostanou i pravidelné statistiky týdenní změny zásob ropy dle institutu API a agentury EIA. Za evropské trhy bude důležitá středa, kdy údaje o inflaci v eurozóně pomohou otestovat odhodlání ECB vypořádat se s krátkodobým růstem cen. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Dataamerického práce

Vstup do nového měsíce již tradičně přichází s měsíčním reportem z amerického trhu práce, kde analytický konsenzus očekává, že počet pracovních míst mimo sektor zemědělství vzrostl o 580 tis. nových pracovních míst. Tím by se míra nezaměstnanosti snížila z 5,8 na 5,7 %. Páteční data můžeme předběžně odhadovat se středečním reportem ADP národní zaměstnanosti.

Minulý týden předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell zopakoval závazek centrální banky podporovat široké a inkluzivní oživení na trhu práce a dodal, že je před námi ještě dlouhá cesta a že současná podpora ekonomiky je stále potřeba.

Index spotřebitelských výdajů v květnu vzrostl meziročně o 3,4 %. Růst byl nejsilnější od dubna 1992. Cenová index PCE rostl meziměsíčně o 0,4 % a o 3,9 % v meziročním srovnání. Drtivá většina inflačních tlaků přichází s růstem cen energií, jež se zvedly o plných 27,4 %, oproti růstu cen potravin o pouhých 0,4 %.

Makrokalendář

Před páteční důležitou zprávou o pracovních příležitostech dostanou trhy informace o stavu amerického trhu s bydlením. Dočkáme se dat výrobních indexů a reportu spotřebitelské důvěry. Údaje ISM pravděpodobně podtrhnou napětí v dodavatelských řetězcích. To zvyšuje náklady a akceleruje pravděpodobnost, že inflace zůstane na vyšších úrovních i po delší dobu. Za Federální rezervní systém vystoupí opět lokálních prezidentů.

Inflační data zveřejní také Německo během úterního obchodování. Ve středu pak naváže s reportem z trhu práce v podobě statistik míry nezaměstnanosti. Z Asie se dočkáme výrobních a nevýrobních indexů nákupních manažerů (PMI) z Číny a dat maloobchodních tržebJaponska.

Akciové trhy vstupují do druhého poločasu

Akciové trhy v novém týdnu vstoupí do druhé poloviny roku, přičemž jsou na velmi dobré cestě, aby zapsaly své druhé nejsilnější zisky za první polovinu roku od přelomu století. Druhá polovina však může být pro investory méně čitelná.

Prezident Spojených států se úspěšně dohodnul se skupinkou senátorů na nových výdajích v dopravě, energetice či vodohospodářství v celkové výši 579 mld. dolarů. Největším pozitivem pro akciové trhy a ekonomiky by mělo být nenavýšení daňové zátěže. Biden se nechal slyšet, že se jedná o dlouho potřebou finanční injekci, která modernizuje celé Spojené státy. Podle dokumentu zveřejněného Bílým domem činí součet základních a nových výdajů plánovaných na příštích osm let 1,2 bil. dolarů. Z těch nově vyčleněných je více než polovina určená pro dopravu, konkrétně 312 mld. Zbylých 266 mld. má být rozděleno mezi vodní a vodohospodářskou infrastrukturu, posílení internetové sítě, energetiku či sanaci životního prostředí.

Zasedání producentů OPEC +

Organizace zemí a spojenců vyvážejících ropu, známá jako OPEC+, uspořádá v novém týdnu řadu jednání, aby zhodnotila situaci na globálním trhu s ropou před nadcházejícím oficiálním zasedáním ve čtvrtek 1. 7. 2021. Analytické domy očekávají, že červencové jednání povede k dalšímu zvýšení produkce. Výhled poptávky se má nadále zotavovat a ceny ropy se během pátečního obchodování vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od října 2018. Ceny obou referenčních komodit rostou již pátý týden v řadě.

Rusko zvažuje potenciální zvýšení produkce a i další členové začínají uvažovat o možném navýšení dodávek od měsíce srpna. Írán mezitím naznačil, že jaderné rozhovory se světovými mocnostmi by mohly být prodlouženy i za měsíc srpen 2021.
Ke slovu se určitě dostanou i pravidelné statistiky týdenní změny zásob ropy dle institutu API a agentury EIA.

Inflace v eurozóně

Vzhledem k aktuálně pokračující debatě o rostoucích cenových tlacích má i eurozóna během středeční obchodní seance zveřejnit předběžná červnová čísla indexů spotřebitelských cen (CPI). Inflace v eurozóně vzrostla v měsíci květnu nad 2% cíl Evropské centrální banky. I zde, tak jako ve Spojených státech, představitelé ECB, v čele s ekonomem Philipem Lanem, odmítli cenový růst jako dočasný krátkodobý jev přicházející s oživením Evropy a otevíráním ekonomik. Několik členů bankovní rady ECB však začnulo veřejně uvažovat o možnosti přenastavení měnové expanzivní politiky. Debata pokračuje a středeční report by měl přinést opět více relevantních informací.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688