Renata Wright (Kurzy.cz)
Práce  |  23.06.2021 08:30:00

Kolik si vydělá státní zaměstnanec podle platových tabulek? A jaký by byl váš plat, kdybyste pracovali ve státním sektoru?

Práce státních zaměstnanců je ohodnocena, na rozdíl od soukromého sektoru, jasně danými platovými tabulkami. Tabulkově jsou hodnoceni všichni státní zaměstnanci - ti v pracovním (zaměstnaní podle zákoníku práce) i ve služebním poměru (zaměstnaní podle zákona o státní službě).
Koho se tedy tabulkové hodnocení týká? Týká se nemalé skupiny - v letošním roce je ze státního rozpočtu placeno už přes 473 tisíc lidí. Státní zaměstnanci jsou především zaměstnanci ve školství, zdravotnictví, policisté, vojáci a státní úředníci samospráv, ministerstev a dalších státem zřízených organizací.

Plat podle platových tabulek
Pokud jste dosud ve státní správě nepracovali, možná vám není jasné, jak platová tabulka vypadá a jak se v ní máte zorientovat. Vše vám ukážeme a vysvětlíme.  Platová tabulka vám může také posloužit jako porovnání mezi platem ve státním a mzdou v soukromém sektoru.
Ujasněme si ještě, že podle toho, v jakém sektoru člověk pracuje, náleží mu buď plat nebo mzda. Pokud jste zaměstnancem státu, kraje, obce, případně některé jimi zřízené rozpočtové či příspěvkové organizace, pak vám za odvedenou práci náleží plat, který se bude počítat podle zákonem stanovených platových tabulek. Pracujete-li v sektoru soukromém, pobíráte naopak mzdu, jejíž výše je ohraničena pouze na její minimální hranici.

Platové tabulky podle zaměstnání
Od roku 2020 existují čtyři platové tabulky. Náš aktuální přehled platových tabulek naleznete ZDE. Do které z nich ale spadáte?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platová tabulka č. 1 - základní: Do této platové tabulky spadá pestrá skupina manuálních a kulturních zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou zaměstnáni v běžném pracovním poměru (ne služebním) a nepatří do žádné ze skupin tabulek č. 2, 3 a 4. Podle téhle tabulky se řídí například platy krajských a obecních úředníků, kuchařek, uklízeček, nezdravotnického personálu ve zdravotnických zařízeních nebo platy pracovníků knihoven, muzeí či divadel.

Platová tabulka č. 2 - zdravotníci: Pod tuto tabulku patří nelékařští zdravotničtí pracovníci – tedy sestry, sanitáři, záchranáři, porodní asistentky, farmaceuti, fyzioterapeuti, laboranti, zdravotně sociální pracovníci a také pracovníci v sociálních službách.

Platová tabulka č. 3 - lékaři: Tato platová tabulka patří lékařům, včetně zubních lékařů, kteří mají uzavřenou pracovní smlouvu ve veřejné sféře (například ve fakultní nemocnici).

Platová tabulka č. 4 - učitelé: Do čtvrté platové tabulky spadají pedagogičtí pracovníci: především učitelé, vychovatelé, lektoři, instruktoři, speciální pedagogové, asistenti pedagoga, metodici pro vzdělání atd. Vysokoškolští pracovníci většinou podléhají výměrům svých škol.

Pakliže jste svou profesi v tabulkách nenašli a pracujete-li jako hasič, policista, celník, voják nebo úředník ve služebním poměru, pak budete hodnoceni podle speciálních výměrů. Hasiči, policisté a příslušníci bezpečnostních sborů podléhají jiným kritériím než zaměstnanci státní sféry. Výše platu se v jejich případě odvíjí od dosaženého vzdělání, hodnosti a délky služebního poměru. Také vojáci jsou odměňováni podle hodností. A pro úředníky ve služebním poměru platí speciální platové tabulky. Stejně tak se jinými pravidly řídí platy ústavních činitelů včetně soudců.

Když už tedy víte, do které tabulky spadá vaše zaměstnání a v které z tabulek tedy máte hledat, zjistíte, že v každé tabulce se kříží platová třída a platový stupeň. Pomocí průsečíku těchto hodnot pak určíte výši vašeho hrubého měsíčního platu.

Co je platová třída
Platové třídy závisejí na nejvyšším dosaženém vzdělání a na náročnosti, odpovědnosti a povaze nejtěžšího pracovního úkonu dané pozice. Existuje celkem 16 platových tříd – čím vyšší dosažené vzdělání, tím vyšší platová třída.

Platové třídy v závislosti na nejvyšším dosaženém vzdělání:
1. a 2. platová třída: základní vzdělání,
3. platová třída: střední vzdělání,
4. platová třída: střední vzdělání nebo s výučním listem,
5. platová třída: střední vzdělání s výučním listem,
6. platová třída: střední vzdělání s výučním listem nebo maturitou,
7. a 8. platová třída: střední vzdělání s maturitou,
9. platová třída: střední vzdělání s maturitou nebo vyšší odborné vzdělání,
10. platová třída: vyšší odborné vzdělání nebo vysokoškolské (bakalář),
11. a 12. platová třída: vysokoškolské vzdělání (bakalář/magistr),
13. až 16. platová třída: vysokoškolské vzdělání (magistr).

Uveďme si snadný příklad – vychovatelka ve školní družině bez jakékoli předchozí praxe, bude nejčastěji zařazena do 9. platové třídy a dostane po nástupu hrubý měsíční plat 30.670 . Učitelka angličtiny na SŠ bude nejčastěji zařazena do 12. platové třídy a bez předchozí praxe tak dostane nástupní plat 32.170 .

Co je platový stupeň
Platový stupeň se odvíjí od délky započitatelné praxe. S rostoucí praxí na dané pozici se vám bude zvyšovat i plat. Délka započitatelné praxe závisí na vašem zaměstnavateli. Pravděpodobně vám uzná pouze dobu, po kterou jste vykonávali stejnou nebo podobnou činnost. Podle délky praxe (1 rok až 32 let) se rozlišuje 12 platových stupňů, č. 1 až č. 12, jen u učitelů a pedagogů máme platových stupňů 7.

Změny v platových tabulkách
Platové tabulky se mění tehdy, když o takové změně rozhodne vláda - naposledy se plošně zvyšovalo k 1.1.2020, kdy se všem zaměstnancům ve veřejném sektoru navýšil plat o 1 500 .
Od ledna 2021 se zvýšily platy zdravotníků a lékařů o 10% a platy učitelů o 4%, základní tabulka č. 1 zůstala beze změny.
 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688