Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  15.06.2021 09:33:16

Koruna posílí, až bude nalezena podpora pro červnové zvýšení sazeb

Člen bankovní rady Tomáš Holub je přesvědčen, že by Česká národní banka měla už v červnu přistoupit k zvýšení úrokových sazeb. Holub v rozhovoru pro Bloomberg vysvětloval, že ač je globální růst cen tažen především přechodnými faktory, existují rizika zvyšování inflačních očekávání, na která by měla centrální banka reagovat. Česká národní banka tak patří v rámci Evropy v otázce měnověpolitické reakce na rostoucí inflaci k jestřábí menšině. Podobný přistup má vedle České republiky také Maďarsko.

Rétorika ČNB se v posledních měsících nesla v jestřábím duchu, když se vedla debata o načasování navýšení úrokových sazeb buď už v červnu, nebo v srpnu. Tomáš Holub je zatím jediným členem bankovní rady, který se ostře přiklonil ke scénáři s dřívějším zvýšením úrokových sazeb. Rozložení sil pro klíčové červnové hlasování není zatím známo, což se odrazilo na reakci trhu na silné jestřábí prohlášení Tomáše Holuba. Koruna se během čtvrtka i dnešního rána pohybovala doprava. Významné posilování v reakci na prohlášení člena bankovní rady se nekonalo. Prvním důvodem je výše zmíněná nejistota ohledně rozložení sil na červnovém hlasování, kdy lze u části členů bankovní rady očekávat spíše opatrnost a vyčkávání na novou prognózu, která bude k dispozici až na srpnovém zasedání. Pro úrokový hike by tak zvedli ruku až o dva měsíce později. Druhým důvodem pro slabou reakci trhů na Holubovo prohlášení je už proběhlé zacenění jestřábího postoje ČNB do kurzu koruny. Koruna se tak stále pohybuje mírně nad hranici 25,40 za euro.

Do konce srpna se tak s nejvyšší pravděpodobností dočkáme v České republice první změny úrokových sazeb od května roku 2020, kdy došlo ke snížení 2T repo sazby o 75 bazických bodů na současných 0,25 %. Prostor i potřebu pro navýšení úrokových sazeb vytváří vývoj inflace, která se drží horní 3% hranice tolerančního pásma inflačního cíle.

Květnová jádrová inflace dosáhla v České republice na 3,1 % a proti dubnu tak mírně zpomalila. Jádrová inflace v ČR je o 2 desetiny procentního bodu nižší i než v květnu loňského roku. Od začátku letošního roku však začala zrychlovat inflace měřena CPI, kdy v lednu činila 2,2 % a v květnu i přes mírné zpomalení už 2,9 %. Vedle globálních rostoucích cen tlačí spotřebitelskou inflaci v České republice také pokračující nedostatek na českém trhu práce, který se podepisuje na růstu mezd, což dále posiluje spotřebitelskou poptávku. Dlouhodobý nedostatek na trhu práce pandemie nezlomila, bude tak jedním z hlavních proinflačních tlaků minimálně do konce tohoto roku.

Ve prospěch letního úrokového hiku mluví i slušné tempo ekonomické obnovy v České republice, které vychází z významného snížení šíření viru COVID-19 v rámci české republiky díky pokračující vakcinaci populace. Obavy z ohrožení ekonomické obnovy vlivem předčasného zvýšení úrokových sazeb jsou tak do jisté míry zažehnány. Je však nutné stále počítat s významnými riziky a nejistotami spojenými s vývojem pandemie po konci léta.

Pavel Peterka

Zastupuje pozici hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen. Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.05.2023Sázky na červnové zvýšení sazeb Fedu rostou ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.05.2023Data a Fed živí sázky na červnové zvýšení sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
21.10.2022O. Dědek pro zvýšení sazeb při zvýšeném tlaku na korunu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688