Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.06.2021 09:45:53

Do insolvenčního řízení s Arca Investments je v ČR přihlášeno 460 pohledávek za necelých 5 mld.Kč


Dvouměsíční lhůta na přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení s Arca Investments v České republice se dostala do svojí druhé poloviny. Toto období skončí 10. července 2021. V pátek 11. června bylo do insolvenčního řízení přihlášeno 460 pohledávek v celkovém objemu 4 miliardy a 780 milionů korun. Samotným dlužníkem ohlášená výše dluhů je přitom 18,6 miliardy korun.

JUDr. Jan Langmeier, jehož kancelář Langmeier & Co. zastupuje několik set věřitelů, vidí za pomalejším přihlašováním pohledávek do řízení několik vlivů: „Jedním z těch největších je jistě nejistota, která tu dlouho panovala ohledně toho, kde se bude odehrávat hlavní insolvenční řízení. To sice stále není stoprocentní, ale už se zdá téměř jisté, že to bude na Slovensku.“

Právě fakt, že insolvence Arcy Investments se bude odehrávat ve dvou zemích, je velmi významný i z hlediska přihlašování pohledávek. Jan Langmeier upozorňuje, že rozumné je přihlásit pohledávku jak v České republice, tak na Slovensku. „Slyšel jsem už názory, že stačí přihlásit pohledávku v České republice. Slyšel jsem dokonce názory, konkrétně od Jana Stávka z Traficon Advisor, že pohledávky přihlásí jen na Slovensku. To považuji za velmi nešťastné a nezodpovědné vůči věřitelům,“ říká Langmeier.

Přihlašování do obou větví insolvenčního řízení má ale svoje úskalí. To hlavní se skrývá u držitelů směnek, kdy soud vyžaduje originál směnky. „Minulý týden zasedal předběžný věřitelský výbor a i toto se zde řešilo. Já osobně se angažuji v tom, aby byl nastaven bezpečný mechanismus, jak budou moct věřitelé a jejich právní zástupci přihlásit pohledávky jak v České republice, tak na Slovensku. Pracujeme na tom,“ vysvětluje Jan Langmeier, jehož advokátní kancelář také teprve přihlásí pohledávky svých klientů do řízení v ČR. „Až budeme mít jistotu, že nic neohrozí jejich přihlášení také na Slovensku, přihlásíme je.“

Jan Langmeier a jeho tým, jehož externí součástí je i advokát Radek Vojtek, který se specializuje na úpadky a řešení selhání finančních institucí, stále trvá na tom, že Arca Investments se chovala jako takzvaná černá banka. „Poslední měsíce a veškerá nová zjištění nás v tomto přesvědčení jen utvrdily. Nedávno jsme například popsali, jakým způsobem fungoval například fond Nova Money Market, který technicky sloužil k financování Arcy a dnes je největším nezajištěným věřitelem. Tento případ do puntíku potvrzuje, že Arca se jako banka chovala, ačkoliv neměla licenci, a dozorové orgány na Slovensku naprosto selhaly, když si tuto černou banku nechaly vyrůst takřka pod nosem. A my jsme odhodláni toto dál prokazovat, a pokud to bude nezbytné, dojít v zájmu našich klientů co nejdál. Možností je i arbitráž se Slovenskem,“ uzavírá Jan Langmeier.      

 

Petr Vurbs

PR manažer  Langmeier & Co.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688