Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  20.01.2021 17:33:28

Arca Investments podala nový insolvenční návrh. Soud obratem insolvenční řízení zastavil


Krachující investiční skupiny Arca se dnes, tedy 20. ledna 2021, pokusila znovu dosáhnout zahájení insolvenčního řízení v České republice. K Městskému soudu v Praze podala nový insolvenční návrh a návrh na reorganizaci, kterou chce řešit kritickou situaci – podle podaného návrhu dluží 18,6 miliardy korun, pohledávky má vůči 1889 věřitelům. Městský soud v Praze, který Arce řízení o  insolvenčním návrhu zastavil už 22. září 2020 a jehož rozhodnutí na konci roku potvrdil i vrchní soud, ale v podstatě obratem zastavil i tento pokus. 

Jak vyplývá z dnešního usnesení soudu, od září loňského roku se nic nezměnilo v tom, že případ Arca Investments není dle práva EU místně příslušný pro Českou republiku. A s ohledem na to tedy nemají české soudy mezinárodní pravomoc o úpadku dlužníka rozhodnout. V insolvenčním rejstříku byl návrh na zahájení insolvence zveřejněn dnes v čase 11:22. Už ve 13:17 ale do rejstříku přibylo právě usnesení, které insolvenční řízení zastavuje.     

Snahu Arca Investments podpořil i její jediný zajištěný věřitel, tedy J & T BANKA, a.s. Ta podala návrh na jmenování předběžného insolvenčního správce. I ten byl společně s návrhem na zahájení insolvence zamítnut.

„Potvrdilo se pouze to, co jsem v posledních týdnech opakovaně říkal. Případ Arca Investments není místně příslušný českým soudům. Z pohledu práva EU je opravdu irelevantní, zda je většina věřitelů z České republiky, zda předseda představenstva vykazuje služební cesty do České republiky nebo zda tu má kancelář. Rozhodující je, že se jedná o slovenskou společnost se sídlem v Bratislavě, a že středisko ekonomických zájmů dlužníka bylo právě na Slovensku,“ říká advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením JUDr. Jan Langmeier, jehož advokátní kancelář Langmeier & Co. zastupuje řadu věřitelů s nezajištěnými pohledávkami vůči finanční skupině Arca. „Začíná být téměř jisté, že úpadek Arcy se bude řešit na Slovensku. Zde končí skupině moratorium, tedy ochrana před věřiteli, k 31. lednu 2021. Zároveň zde podal Pavol Krúpa návrh na konkurz Arcy.

 

Petr Vurbs

PR manažer

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688