mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  08.06.2021 14:41:00

Tři české firmy Alvel, ÚJV Řež / divize Energoprojekt a Škoda JS podepsaly rámcové dohody k projektu jaderné elektrárny Paks II

Tři české firmy podepsaly rámcové dohody k projektu Paks II

08.06.2021 / 14:30 | Aktualizováno: 08.06.2021 / 14:41

Dne 3. června 2021 podepsali zástupci tří českých inženýrských společností z oblasti jaderné energetiky - Alvel, ÚJV Řež / divize Energoprojekt a Škoda JS - rámcovou dohodu s maďarskou firmou MVM ERBE týkající se spolupráce na inženýrském posouzení projektu výstavby dvou nových bloků na jaderné elektrárně Paks v přípravné fázi projektu.

Firma MVM ERBE je součástí skupiny maďarské státní elektrárenské společnosti MVM (Magyar Villamos Művek), přičemž se v rámci skupiny specializuje na inženýrské práce, a z této pozice se podílí i na přípravách projektu Paks II.

Na maďarské straně byly všechny tři dohody podepsány CEO společnosti MVM ERBE Norbertem Koromem, na české straně svůj podpis připojili CEO firmy Alvel Josef Beláč, ředitel divize Energroprojekt Jan Štancl a člen představenstva a obchodní ředitel firmy Škoda JS Miloš Mostecký.

Všechny tři společnosti se v květnu 2019 zúčastnily setkání českých a maďarských jaderných firem uspořádaného v prostorách jaderné elektrárny Paks při státní návštěvě prezidenta ČR Miloše Zemana. Tohoto setkání, které svoji osobní účastí zaštítili vicepremiér pro ekonomiku a ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Havlíček, maďarský ministr pro projekt Paks II János Suli a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, se na maďarské straně zúčastnil i CEO společnosti MVM ERBE Norbert Korom.

Škoda JS je již v Maďarsku etablována dlouhodobě, neboť v její plzeňské reaktorové hale byly vyrobeny všechny čtyři reaktory VVER 440 a další důležité části jaderného ostrova, které jsou na všech současných čtyřech blocích jaderné elektrárny v Paksi. Tato česká firma se dlouhodobě podílí i na jejich modernizaci a údržbě. V roce 2019 např. společně s českou firmou ZAT Příbram ukončila kompletní výměnu systému kontroly a řízení na všech jaderných blocích elektrárny a tento rok kromě jiných průběžně prováděných pracích na servisu elektrárny a dodávek náhradních dílů pro jadernou část elektrárny vyhrála výběrové řízení na provedení provozních prohlídek tlakové nádoby reaktoru bloků 2, 3 a 4.

Projekt výstavby dvou nových bloků VVER-1200 ruské výroby na jaderné elektrárně v Paksi je nyní ve fázi, kdy se čeká na vydání tzv. hlavní implementační licence ze strany Maďarského úřadu pro jadernou energetiku.

Petr Michálek
Velvyslanectví ČR v Budapešti

3

foto: MZV ČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688