Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  17.01.2003 11:20:09

Vláda:Rychetský k Obch.zák.,Sobotka k Unipetrolu

Výběr ze záznamu tiskové konference po schůzi vlády ČR v pondělí 13. ledna 2003
 
Aleš Heřmánek, Český rozhlas – Radiožurnál: Dobrý večer. Na pana vicepremiéra Rychetského mám spíše technický dotaz. Řekl jste, že kdyby se ten obchodní zákoník neschválil, tak by byla v naší legislativě velká díra. Znamenalo by to tedy, že by neplatil ten původní nebo že by už neplatil ten nově schválený, že tam byla ta odkládací podmínka Ústavního soudu do března nastolit jiný proces schvalování, aby mohla platit už ta schválená novela?
A na pana Sobotku mám dotaz k UNIPETROLU. Jaký bude tedy ten postup privatizace, tzn. kdy chcete vyhlásit výběrové řízení, kdy byste s ním měli být hotovi a hlavně jaké podmínky kromě ceny by měl ten vítěz potom splnit? Děkuji.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády: Já odpovím velmi jednoznačně. Kdyby vláda nevyvinula žádnou legislativní iniciativu a uplynula by lhůta do 1. 4., kdy vstoupí v účinnost nález Ústavního soudu, tak bychom měli obchodní zákoník, který by postrádal, dalo by se říct, téměř třetinu současné úpravy. Nebyla by žádná úprava, protože přestane platit dosavadní a nebyla by žádná přijata. Například by nebylo definováno ani místo podnikání a obchodní firma, protože to byla technická novela, která se týkala zejména tzv. společenstevního práva a jak jsem již jednou zdůraznil, Ústavní soud se tím obsahem nezabýval, neměl proti němu žádné výhrady. Ten měl pouze výhrady k proceduře, která byla ve sněmovně a z důvodu těchto výhrad prostě celou tu novelu zrušila. Takže jediná možnost je celou tu novelu zase vložit do právního řádu, a protože dal krátkou lhůtu, tak jsme si nemohli dovolit ji třeba vylepšovat, udělat novou úpravu. Jediná možnost je, aby parlament dostal to, co už jednou schválil, protože jinak by to v té krátké lhůtě nemohl schválit.

 
Bohuslav Sobotka, ministr financí: Pokud jde o privatizaci UNIPETROLU, v tuto chvíli již probíhá veřejná obchodní soutěž na výběr poradce pro tuto privatizaci. Chci zdůraznit, že výběr poradce probíhá transparentním způsobem veřejnou obchodní soutěží. Poté, kdy bude tento poradce vybrán, bude specifikováno na základě spolupráce s tímto poradcem zadání pro veřejné výběrové řízení na privatizaci UNIPETROLU a toto veřejné výběrové řízení bude vyhlášeno. Čili předpokládám, že pokud průběh výběru poradce půjde zdárně, tak během letošního roku by mohl být realizován tento privatizační proces tak, aby, řekněme, do jednoho roku byl znám nový nabyvatel státního podílu ve společnosti UNIPETROL. Pokud jde o podmínky tohoto veřejného výběrového řízení, tyto budou specifikovány ve spolupráci vybraného poradce – ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí a FNM. Je zřejmé, že klíčovou podmínkou tohoto veřejného výběrového řízení bude cena a je zřejmé, že klíčovou podmínkou bude zajištění budoucnosti této významné části chemického průmysluČR. Pro nás je velmi důležité, pokud se mezi uchazeči objeví i firmy, které budou mít charakter strategických partnerů.

 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688