David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  28.05.2021 09:41:27

Do ulice Na příkopě se vrátili jestřábi. Po holubicích se v ČNB slehla zem

Pár eura s korunou se po čtyřicetihaléřovém posílení z první poloviny května ustálil v desetihaléřovém pásmu se spodní hranicí 25,40 EURCZK, která je momentálně hlavní hranicí podpory odmítající další posílení domácí měny. Jediná data z české ekonomiky, která měla cenu v tomto týdnu sledovat, byla ta o podnikatelské a spotřebitelské důvěře. Obě čísla vykázala solidní růst.

Co se týče důvodů, proč jsme v uplynulých dnech nebyli svědky výraznějšího posunu zpět ke slabším úrovním nad 25,50 EURCZK, šlo o dobrý start týdne z pohledu domácích dat. Hned v pondělí jsme mohli sledovat květnové zlepšení v rámci spotřebitelské i podnikatelské důvěry. Dalším důvodem, proč se koruna drží na silných úrovních, jsou tržní sazby, které částečně zaceňují první zvýšení úrokových sazeb od příchodu koronavirové krize již na červnovém zasedání. Aktuální korunová FRA 1×4 sazba se nachází na úrovni 0,52 %, zatímco tříměsíční sazba Pribor činí 0,38 %.

Z hlediska zahraničních faktorů dopadajících na kurz koruny s eurem, v tomto týdnu jich nebylo dostatek, aby s ním výraznějším způsobem zahýbaly. Euro se vůči dolaru obchoduje již téměř dva týdny v relativně úzkém stobodovém pásmu mezi 1,2160 a 1,2260 EURUSD. Tržní sentiment nakonec nijak výrazně neovlivnil ani víkendový výplach na kryptoměnových trzích a poměrně stabilní zůstaly v tomto týdnu i americké výnosy. Vesměs jsme tedy propluli relativně klidným týdnem, co se týče důležitých kurzotvorných informací a volatility.

Koruna zůstává zásobena dobrými zprávami, jako bylo včerejší vyjádření člena bankovní rady Bendy. Ten uvedl, že se růst úrokových sazeb výrazně přiblížil a že ČNB nepřipustí nadměrný růst inflace. Ač se ulice Na příkopě v reálu hemží holuby, v rovině měnověpolitického světa se zde po holubicích slehla zem a po zimě jsme zaznamenali pouze návrat jestřábů. Česká měna se tedy díky výše zmíněným pozitivním impulzům drží na silných hodnotách pod 25,50 EURCZK, nicméně jak jsme v průběhu posledních dvou týdnů zdůrazňovali, prostor pro další posílení je omezený. To dokazuje i neschopnost prorazit support na úrovni 25,40 EURCZK, od kterého se kurz v posledních dvou týdnech již několikrát odrazil.

Z pohledu technické analýzy bude zajímavé sledovat dnešní vývoj na páru eura s korunou. Na denním grafu došlo k porušení klesající trendové linie v rámci indikátoru RSI, který se z přeprodané oblasti vrátil zpět do neutrálního teritoria již více než před týdnem. Vývoj v posledních třech obchodních seancích byl jako přes kopírák. Koruna měla v průběhu dopoledne tendenci oslabovat, aby v odpoledních hodinách prakticky celou ztrátu odmazala a uzavírala ve spodní oblasti pásma poblíž 25,40 EURCZK.

Dnešek by mohl ukázat, zda v příštím týdnu konečně přijde námi očekávaná korekce nad 25,50 EURCZK, odkud by koruna nabrala druhou mízu a vydala se na letní cestu posilování ruku v ruce s rozpouštěním restriktivních opatření. Dnes si na důležitá data můžeme klidně přispat, jelikož první zajímavé číslo bude zveřejněno v 11:00 a bude jím finální statistika spotřebitelské důvěry za květen v eurozóně. V odpoledních hodinách pak budeme pečlivě sledovat dubnové hodnoty PCE indexu v USA.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost. 

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688