muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  30.04.2021 14:01:01

Erasmus v Granadě

Erasmus v Granadě

Studentka Pedagogické fakulty MU Pavlína Kokojanová strávila Erasmus ve Španělsku. Kvůli pandemii se sice vrátila dřív, přesto se spoustou silných zážitků. 

Výhled na španělskou Granadu.

Už je to sedm měsíců, co jsem se vrátila ze svého Erasmu v Granadě, a tak jsem se rozhodla, že vám ho trošku přiblížím. Pohodlně se usaďte a já přejdu k tomu, jak to všechno začalo, co vše se během této, pro mě důležité, cesty odehrálo.

Nikdy jsem nebyla typ člověka, který by jen tak odjel na půl roku, bez rodiny a přátel, do zahraničí. Ale stalo se. Je poměrně těžké rozhodnout o svém životě s ročním předstihem. V lednu 2019 jsem podala přihlášku na studijní pobyt ve Španělsku, v lednu 2020 jsem odjela. A musím říct, že přestože můj Erasmus skončil dříve, nikdy toho nebudu litovat. I tak mi to dalo do života strašně moc.

Do své přihlášky na Erasmus jsem vybrala tři možnosti, dvě z toho byly Španělsko. Já byla vybrána do nádherné Granady, což bylo to to nejlepší, co se mi mohlo stát. Granada se pro mě brzy stala druhým domovem a místem, kam se budu vždy ráda vracet. Je tam tolik možností. Nebyl den, kdy bych neobjevila něco nového.

Proč jsem si vybrala právě Španělsko? Spíš mi přijde, že Španělsko si vybralo mě. Od začátku jsem věděla, že chci do tepla a také někam, kde se nebudu muset tolik připravovat do školy. Zní to možná zvláštně, ale chtěla jsem mimo školu poznat i jinou kulturu, lidi, jídlo, životní styl, cestovat. Co vám ale budu povídat. Školy jsme měli až nad hlavu. Asi to bylo způsobeno i tím, že Španělé jsou zvyklí na naprosto jiné metody výuky. Hodně jsme pracovali na skupinových projektech, což nebylo vždy snadné, když vezmete v potaz laxní přístup Španělů, který jsem si během Erasmu u této národnosti zažila na vlastní kůži.

Hodně lidí odrazuje od Erasmu proslulé papírování, hledání ubytování, letenek, informací… ale nebojte, není to tak hrozné. Samozřejmě tomu musíte věnovat nějaký čas, ale na internetu naleznete hodně užitečných rad, které vám pomohou. Jsem si jistá, že vám rádi pomohou i studenti, kteří nějakým studijním pobytem prošli. Nemusíte se bát ani toho, že byste například nestihli dokončit předchozí semestr. Všichni učitelé Erasmus pobyty podporují, tudíž vám určitě vyjdou vstříc.

Na stesk není čas

Všechno to zařizování a nervy za to stojí. Každý vám bude říkat, že první měsíc je těžký, že budete každý den brečet a bude se vám stýskat. Přiznám se, že jsem často uplakánek, ale realita na Erasmu se skutečně minula s mým očekáváním. Nebrečela jsem, nebyl na to ani čas…

Můj normální den v Granadě byl docela nabitý:  
7:00 budíček
8:009:00 lekce v posilovně
10:3012:30 škola
13:0015:00 siesta (odpočinek)
16:0018:00 lekce španělštiny v jazykové škole
18:00? socializace 

Prakticky každý den jsem trávila stejně, měla jsem jistý režim. A o víkendech jsem nikdy nezůstávala v Granadě, pokaždé jsem se snažila vyrazit někam na výlet.

Guadix. Město, ve kterém polovina obyvatel stále žije v jeskyních.

Výletovat můžete s různými organizacemi, kde se seznámíte s dalšími dobrodruhy, nebo můžete vyrazit po vlastní ose. Já jsem to střídala. Za dva měsíce jsem stihla navštívit: Alhambru, Jaén, Cádiz, Cordobu, Guadix, Malagu, Caminito del Rey. V plánu jsem toho měla ještě plno, ale okolnosti mi to nedovolily. Slíbila jsem si ale, že se tam vrátím a projedu to, co jsem nestihla.

Máte strach odjet sami, bojíte se, že se s nikým neskamarádíte? Nemusíte mít obavy. O kamarády nebudete mít nouzi. Většinu potkáte ve škole, další pak třeba na bytě, na výletě, v hospodě… Čím více jich potkáte, tím těžší pak je se se všemi rozloučit. Já to nestihla, musela jsem odjet kvůli pandemii koronaviru. Ale vím, že tato přátelství budou pro nás něčím silná. Všichni jsme prožívali něco ojedinělého.

Výuka se liší a nároky jsou velké

Co se týče školy, není těžká. Je jiná. Ze začátku je těžké si zvyknout, že výuka probíhá v jiném jazyce, ale po týdnu to už ani nevnímáte. Oproti Česku mají v Granadě naprosto odlišnou organizaci, většina práce je během semestru a ve skupinách, to pro mě bylo náročné. Vím, že to tak hodně lidí mělo i v jiných oborech. U nás nejsem zvyklá dělat něco během semestru, většinou vše odevzdáváme až v zápočtovém týdnu.

Nás erasmáky rozdělili do skupin mezi Španěly, já měla ohromné štěstí, našla jsem díky tomu super kamarádky, se kterými jsem trávila čas i mimo školu. V Granadě nabízí veškeré erasmácké předměty ve španělštině, až na můj obor (primární pedagogika), který má svoji bilingvní anglickou sekci. Pro mě to bylo štěstí, protože moje úroveň španělštiny je horší B1 a studovat bych ve španělštině rozhodně nezvládla.

Ale protože jsem nepřijela zdokonalit jenom svoji angličtinu, chodila jsem zde také na kurz španělštiny do jedné jazykové školy. To bylo moc fajn a další příležitost potkat nové přátelé. Bylo by škoda jet do Španělska a nenaučit se nic španělsky.

Sehnat ubytování pro nás nebylo nejjednodušší, ale našla jsem. V Granadě je toho tolik, že si člověk nemůže vybrat. Nejlepší je jet o týden dřív a vybrané ubytování si obejít, ne vždy totiž vypadá jako na fotkách. Ale všechno se dá řešit. Pokud se vám ubytování nebude líbit a vy už budete mít měsíc zaplacený, tak změníte ubytování další měsíc. Je to naprosto běžné. Nemusí vám sednout spolubydlící, nebo vám neteče teplá voda, tak to prostě změníte. Španělsko je země, kde nikdo věci moc nehrotí, proto musíte přejít na jejich režim. Všechno jde, všechno se vyřeší. Dost často i samo. 

Samotné město Granada je nádherné. Pro mě to bylo něco jako láska na první pohled. V Granadě se mísí různé kultury, a právě proto je velice zajímavá a turisty vyhledávaná. Symbolem města je granátové jablko a najdete ho tam na zemi, na suvenýrech, prostě všude.

Čím mě Granada uchvátila nejvíc, je asi její poloha. Z centra města můžete vidět na vrcholky hor Sierra Nevady, kde se dá lyžovat do konce dubna a zároveň jste pouhých 45 minut od moře. Takže můžete jeden den lyžovat a druhý den se koupat v moři. Není to sen? 

Já jsem konkrétně bydlela ve čtvrti Albaicín, což je nejstarší část Granady. Je to arabská čtvrť, plná malých bílých domečků. Sice se rozprostírá na kopci, což si vyčítáte každou cestu z centra, ale má to velkou výhodu. Západy slunce. Pokud do Granady vyrazíte, nesmíte se ochudit o západ slunce nad tímto městem z jednoho z tisíců miradorů (vyhlídkových míst).

Když už jsme u výše zmíněné nejstarší části Granady, doporučuju navštívit Alhambru, což vážně stojí za to, nebo si jen tak posedět před monumentální Cathedral (místní katedrála).

Co se týká možností a příležitostí v Granadě, je tam toho spoustu. Od sportovních center po jazykové kurzy až po nepřeberné množství restaurací a barů. Každý den můžete dělat něco jiného a stejně nikdy neprozkoumáte vše. Už teď mi to moc chybí.

Jo, a už jsem říkala, že v Granadě vzniklo ono světově známé tapas? Právě toto město je jeho kolébkou. Staří Španělé posedávající na zápraží přemýšleli, jak vyřešit, aby se jim neprášilo do nápojů. Začalo se u plátků sýra a ony jednohubky se tak vylepšovaly, až vznikly drobné pokrmy, jež se objednávají k pití. Vzhledem k tomu, že v Granadě se tento nápad zrodil, tapas tu k drinkům dostanete jen tak, zadarmo.

Já se zpočátku trochu obávala finanční stránky, protože nepatřím mezi lidi, co by zrovna měli našetřeno. Hodně se řídím pravidlem ,,peníze budou, my nebudeme. Ale naštěstí Granada není drahá, záleží, kolik si toho chcete dopřát. Já jsem se snažila hodně vařit a chodit do menzy. Ale zase jsem měla permanentku do fitcentra, na bazén a chodila jsem na lekce španělštiny. Ale i přes to všechno se to dalo zvládnout. Samozřejmě s podporou školního stipendia a rodičů.

Stipendiem pokryjete běžný život na Erasmu; pokud si ale chcete více užívat s kamarády, cestovat po zemi, navštěvovat nějaká sportovní či kulturní centra, doporučuju vám si předem něco našetřit, ať si to užijete se vším všudy.

I přesto, že kvůli koronaviru můj Erasmus skončil o mnoho dříve, to byl ohromný zážitek, ze kterého budu čerpat a budu na něj vzpomínat do konce života.

Pokud se chystáte na Erasmus a máte nějaké dotazy, neváhejte mě kontaktovat (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Ráda pomůžu, taky jsem byla ráda za každou radu. Cestujte, poznávejte a sbírejte nové zkušenosti. To vám dá mnohem víc než deset semestrů na jednom místě. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688