Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.04.2021 00:07:37

Příjmy Amazonu v 1. čtvrtletí vyšší než u Apple. Jen jedna akcie společnosti již v přepočtu stojí téměř 77 tisíc korun

Po společnosti Apple a Microsoft je na Wall Street v současnosti třetí nejhodnotnější společností Amazon.com. A po čtvrtečním reportu hospodářských výsledků hodnota, tohoto již nejen on-line tržiště, v „after hours“ stoupla na nová historická maxima. Akcie Amazon.com (AMZN) se v reakci ocitly již i nad hladinou 3 600 USD, když v řádné seanci zakončily na zhruba 3 471 USD. Vzhledem k tomu, že počet vydaných akcií společnosti stoupl již na 519 mil., růst titulu indikuje hodnotu společnosti překračující již 1,85 bil. USD.

 

Zatímco loni v 1. čtvrtletí roku Amazon utržil 75,5 mld. USD, letos to již bylo 108,5 mld. USD. V přepočtu přes 2,3 bil. . V porovnání Apple letos utržil 89,6 mld. USD, resp. přes 1,9 bil. . Amazon vykázal růst snad ve všech výkonnostních ukazatelích. Samotný čistý zisk se více než ztrojnásobil, když meziročně vzrostl z 2,5 mld. USD na 8,1 mld. USD. Na každou akcii tedy dosáhl 15,79 USD.

Vlastně restrikce spojené s onemocněním COVID-19 se kromě růstu on-line nákupů odrazily také například na zájmu o streamovací službu Prime Video. Amazon již eviduje přes 175 mil. uživatelů. Meziročně se objem streamovaných hodin zvýšil o více než 70 %, když Amazon se svou vlastní tvorbou zaznamenal úspěchy i na poli ocenění, resp. např. 10 nominací na Zlatý glóbus. Streamovací službu pak Amazon hodlá dále rozšiřovat do sportovní oblasti. Zatímco letos Prime Video odstartovalo pokrytí tenisových turnajů ATP a WTA, od roku 2023 bude každý čtvrtek exkluzivně nabízet zápasy NFL.

Robotické doručování

Prémiové členství „Prime“ má u Amazonu již přes 200 mil. uživatelů. V domovských Spojených státech firma při útratě nad 35 USD nabízí u více než 3 mil. výrobků dopravu zdarma, ve vybraných městech dokonce do 5 hodin. Amazon rozšiřuje také autonomní doručování prostřednictvím „Amazon Scout“. Tedy elektrického vozítka pohybujícího se rychlostí chůze. V Kalifornii, Georgii, Tennesee či Washingtonu již doručil již desítky tisíc balíčků.

 

Amazon také vybavuje svá dodávková vozidla bezpečnostními kamerovými technologiemi a umělou inteligencí k zachycení dat v reálném čase (například sledování bezpečné vzdálenosti a stavu vozovky) za účelem identifikace rizikových jízdních událostí. Tyto technologie se používají k zajištění bezpečnosti řidičů a komunit, kde Amazon dodává. Když byla tato technologie pilotována v roce 2020 na více než dva miliony kilometrů dopravních cest, došlo dle statistik Amazonu k poklesu počtu nehod o 48 %, porušení „stopek“ o 20 %, jízdě bez bezpečnostního pásu o 60 % či rozptýlené jízdě o 45 %.

Jak jsme již před časem informovali, Amazon se díky i akvizici společnosti Zoox právě také více pouští do oblasti autonomních systémů. V tomto ohledu je znát v automobilovém sektoru i navázaná spolupráce s Continental či skupinou Daimler.

Zvýšení platů

Zda se zvýšení platů v Amazonu dočkají také zaměstnanciČR či jinde v Evropě, aktuální zpráva nezmiňuje. V domovských USA se každopádně mají zaměstnanci v následujících týdnech dočkat zvýšení hodinové mzdy v rozsahu 0,5-3 USD (cca 11-64 ).

Výhled

Závěrem již jen dodat, že Amazon očekává pokračování růstu byznysu v tomto čtvrtletí. Očekává příjmy 110-116 mld. USD, nicméně provozní zisk by měl poklesnout. Oproti v úvodním čtvrtletí roku vykázaným 8,9 mld. USD jeho výši predikuje mezi 4,5-8 mld. USD, když údaj zahrnuje i očekávané 1,5 mld. USD náklady souvisejících s COVID-19.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688