mpo.cz (MPO)
Dotace  |  13.04.2021 14:34:41

Program COVID III – Úprava Invest pomůže firmám s investičními úvěry

Publikováno:
13.4.2021
Autor:
Odbor komunikace

Záruku až 90 milionů korun na investiční úvěry. Takovou podporu budou moct nově získat firmy od Českomoravské rozvojové a záruční banky (ČMRZB) k investičním úvěrům poskytovaným soukromými bankami v souvislosti s koronavirem. Stane se tak v rámci programu COVID III – Úprava Invest, který na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila vláda.


V praxi jde o rozšíření státem zaručených úvěrů firmám z programu COVID III o úvěry určené nejen na provoz, ale také na investice. Podnikatelé tedy budou komunikovat se soukromými bankami a předkládat jim žádosti o úvěr, přičemž záruky za úvěry bude finančním institucím vystavovat ČMZRB. A protože soukromé banky znají finanční historii klientů, mělo by to znamenat méně administrativy, a tedy i zrychlení procesu vyřizování žádostí. Nyní bude záležet na soukromých bankách s platnou licencí ČNB, které budou mít zájem program realizovat, jak rychle budou investiční úvěry nabízet.

„Upravený program mohou využít podniky, které chtějí v rámci podnikatelské činnosti realizovat investiční záměry,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Podpora se bude nově vztahovat na investiční úvěry až do výše 90 milionů korun v závislosti na velikosti podpořeného podniku a maximální výši ručení.“

U podniků do 250 zaměstnanců bude ručení až do výše 90% jistiny pro úvěry do 50 milionů , respektive do 50% pro úvěry do 90 milionů . Pro podniky od 251 do 500 zaměstnanců bude ručení až do výše 80% jistiny úvěru do 50 mil. , resp. až do výše 50% jistiny úvěru do 80 milionů . Délka ručení bude pro všechny podniky maximálně 6 let od data podpisu zaručeného úvěru. Transakce splňující uvedené parametry se budou zařazovat do zaručovaného portfolia do 31. prosince 2021, datum vyplývá z aktuálních podmínek dočasného rámce.

ČMZRB na základě vládou schváleného upraveného programu vyhlásí výzvu k projevení zájmu o spolupráci, do které se bude moci přihlásit kterákoliv banka či spořitelní a úvěrní družstvo, tedy subjekty s platnou licencí České národní banky. S těmito zprostředkovateli, kteří projevili zájem se na realizaci programu podílet, ČMZRB uzavře smlouvu o portfoliovém ručení. Objem portfolia jednotlivých úvěrujících subjektů bude odpovídat jejich podílu na trhu v segmentu podniků do 500 zaměstnanců podle údajů z databáze České národní banky.

„Výhodou takového postupu je výrazné zjednodušení administrativy, a tedy i zrychlení přístupu podnikatelů k potřebným financím. Klienti nežádají o bankovní záruku zvlášť od úvěru, vše vyřídí u jimi vybraného zprostředkovatele, tedy úvěrující banky. Bude ale odpovědností zprostředkovatele posoudit, zda žadatel splnil parametry programu a v případě, že ano, jeho úvěr bude zařazen do zaručeného portfolia,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha.

Podmínky rozšíření záručního schéma o podporu investičních úvěrů v programu COVID III – Úprava Invest byly projednávány s Českou bankovní asociací, se zástupci Ministerstva financí a s ČMZRB.

Programy COVID jsou součástí nástrojů pro nastartování ekonomiky po koronaviru, mezi které mimo jiné patří kompenzační bonus, Antivirus, COVID2021, „ošetřovné“ pro OSVČ nebo specializované technologické programy například TechnologieCOVID 19, Czech Rise Up aj. Pouze jeden mechanismus totiž nemůže vyřešit všechny problémy hospodářství.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688