Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  06.01.2003 12:38:41

Telekomunikace - události červenec - prosinec 2002


Telekomunikace - události leden - červen 2002 

PRAHA (ČIA) - Přinášíme přehled nejdůležitějších událostí na českém telekomunikačním trhu v červenci až prosinci 2002:

ČERVENEC 2002

Aktualizované nabídky na koupi státního podílu v Českém Telecomu podali privatizačnímu poradci oba zbylí zájemci. Podle neoficiálních informací však na vládou požadované navýšení původně navrhované ceny nepřistoupili.

Nová Špidlova vláda na svém prvním zasedání rozhodnutí o privatizaci odložila. Na projednání materiálu měla údajně zatím jen krátkou dobu.

Hlasové služby prostřednictvím služby volby operátora začala jako první nabízet společnost Aliatel. Služba umožňuje uživatelům pevných telefonních inek zvolit si prostřednictvím čtyřmístné předvolby před každým konkrétním hovorem operátora, který nabízí nejlepší podmínky. Dosud mohli alternativní operátoři konkurovat Českému Telecomu pouze u firemních zákazníků. Nyní mohou jejich služeb teoreticky využívat i řadové domácnosti a menší společnosti. ČTÚ do začátku července vydal operátorům zatím 14 takzvaných zkrácených čísel.

Vláda rozhodla o vzniku nového ministerstva informatiky v čele s Vladimírem Mlynářem (US). To má vzniknout od 1. ledna 2003 transformací Úřadu pro veřejné informační systémy (ÚVIS), převedením oblasti telekomunikací a pošt z ministerstva dopravy a spojů a ministerstva školství a převedením některých kompetencí v oblasti elektronického podpisu z dosavadního Úřadu pro ochranu osobních údajů.

České radiokomunikace oznámily, že již neplánují žádné další investice nebo půjčky pro dceřinou společnost Contactel. Tu vlastní společně s TDC (TeleDanmark).

RadioMobil dokončil tříměsíční proces změny značky Paegas na T-Mobile. Pod novým názvem T-zones začala firma nabízet službu, dosud známou jako Click. Řídící výbor fóra pro volbu operátora rozhodl o rozšíření definice služby volby operátora i na vytáčený přístup k internetu.

Akcionáři RadioMobilu - konsorcium CMobil (ovládané Deutsche Telekom) a České radiokomunikace - se dohodli na režimu vyplácení dividend RadioMobilu v budoucnosti. "Zároveň akcionáři vyřešili řadu záležitostí vztahujících se k nahrazení značky Paegas značkou T-Mobile," uvedla mluvčí Českých radiokomunikací Dagmar Francková.

Český Telecom jmenoval Radka Souška novým výkonným ředitelem dceřiné společnosti Imaginet. Nově také obsadil pozice ředitelů pro prodej a marketing, finance a služby a pro provoz.

Novým obchodním ředitelem RadioMobilu se stal Miroslav Rakowski.

Český Mobil zahájil projekt OskarZóna, jehož prostřednictvím chce dát větší příležitost vývojářům a dodavatelům mobilních aplikací. Do konce roku díky projektu uvedl zhruba dvacet nových služeb.

SRPEN 2002

Jen pár hodin po získání důvěry od Sněmovny rozhodla vláda o prodeji 51procentního státního podílu v Telecomu za zhruba 55 miliard korun. Novým majitelem se mělo stát konsorcium firem Deutsche Bank a TDC. Uvedený bod přitom původně nebyl na programu nočního jednání.

Český Telecom oznámil, že od 1. října změní způsob účtování připojení k internetu. Providerům navrhl zavedení nového tarifu Internet Plus. Díky němu by se měla transparentněji projevit částka, kterou neúčtuje Český Telecom, ale příslušný poskytovatel služeb internetu. Provideři a alternativní operátoři však označili návrh za marketingový tah a snahu zbavit se zodpovědnosti za internet v ČR a obejít rozhodnutí ČTÚ. Narozdíl od zástupců Českého Telecomu se alternativní operátoři obávali, že konečné ceny nového tarifu Internet Plus budou vyšší než současné ceny tarifu Internet 2002, znemožní volbu operátora a povedou k monopolizaci trhu.

Dominantní operátor chtěl zároveň od 1. října zavést paušální poplatek za víkendové připojení k internetu a prodloužit volný kredit u programu Home Internet z 13 na 16 hodin měsíčně.

Antel Holding, která je divizí ruské investiční skupiny Menatep, koupil aktiva společnosti KPNQwest/GTS ve střední Evropě včetně české pobočky. Předběžná cena transakce činila 36,5 milionu eur.

Srpnové záplavy zasáhly zhruba 120 tisíc telefonních stanic Českého Telecomu. V nejkrizovějším srpnovém týdnu bylo mimo provoz celkem 24 ústředen, obsluhujících 60 tisíc pevných telefonních linek. Další telefony nefungovaly kvůli poničení přístupové sítě, tj. například v důsledku závad na chodnících či domech. Výši škod firma předběžně odhadla na řádově stovky milionů korun. Mobilním operátorům vznikly škody v řádech desetimilionů korun, zejména kvůli zatopení základnových stanic.

Operátoři Eurotel i RadioMobil spustili 27. srpna těsně po sobě komerční provoz služby multimediálních MMS zpráv (Multimedia Messaging Service). ČTÚ uznal Českému Telecomu za rok 2001 ztrátu z poskytování univerzální služby ve výši téměř 265 milionů korun. Na její úhradě se mají jednotliví operátoři podílet především podle výše celkových výnosů z poskytovaných telekomunikačních služeb (po odečtení nákladů na propojení).

Společnost TELE2 oznámila, že od 1. září zahájí poskytování hlasových služeb formou volby operátora. Narozdíl od většiny dalších alternativních operátorů chce Českému Telecomu konkurovat i v řadových domácnostech a nejmenších firmách.

Společnost Expert & Partner oznámila převzetí veškerých velkoobchodních aktivit firmy GSM Partner.

Eurotel podepsal smlouvu o pronájmu dalších 3350 metrů čtverečních administrativních technologických prostor na pankrácké pláni. Po dostavbě objektu bude firma využívat celkově 5400 metrů čtverečních plochy. Novým majitelem společnosti Expert&Partner engineering (E&Pe) se stala CCA Group. Obě firmy působí v oblasti informačních technologií.


ZÁŘÍ 2002

V noci z 21. na 22. září úspěšně proběhlo celorepublikové přečíslování všech telefonních linek v ČR. Český Telecom později zaznamenal pouze problémy s účtováním takzvaných volných hovorových kreditů.

Jednání o prodeji Telecomu s konsorciem Deutsche Bank a TDC se během září až listopadu komplikovala: Kupec údajně žádal snížení kupní ceny o 10 procent pro případ objevení dosud neznámých negativních skutečností v hospodaření Českého Telecomu a záruky státu proti budoucím negativním rozhodnutím regulačního a antimonopolního úřadu. Kupec se pravděpodobně nedohodl ani na ceně za dosavadní podíl strategického partnera TelSource v Českém Telecomu a na vykoupení 49procentního podílu v Eurotelu od Atlantic West.

ČTÚ na konci září vydal předběžné opatření, přikazující Českému Telecomu zastavit realizaci nového modelu účtování za připojení k internetu. Opatření pozastavilo výpověď dosavadních smluv, kterou providerům doručil Český Telecom. Dominantní operátor však vzápětí oznámil, že nový tarif zavede i přes výhrady ČTÚ. Na jeho zavedení se údajně dohodl s přibližně 120 providery, kromě dceřiné společnosti Českého Telecomu IOL však ani jeden nepatří mezi největší providery.

Také Český Mobil začal nabízet GSM banking. Konkurenční RadioMobil provozuje službu již od roku 1998, Eurotel od září 2001. Zastupitelé hlavního města Prahy odsouhlasili prodej zbývajících 49 procent akcií Pragonetu společnosti Deutsche Telekom, která již dříve od města koupila 51 procent.

ČTÚ snížil cenu propojení pevných linek zhruba o třetinu. Alternativní operátoři rozhodnutí přivítali. Krok regulátora mimo jiné vedl k rozšíření počtu firem, nabízejících volbu operátora. Do konce roku službu nabídly společnosti Aliatel, TELE2, eTel, Contactel, Tiscali a GTS, přičemž Pragonet a Inway ohlásily spuštění služby na začátek roku 2003.

V rámci projektu Internet do škol získala připojení 3000. škola. Připojení většinu z celkového počtu 3620 škol, které byly zařazeny do první etapy, dokončil generální dodavatel během září. V první etapě získalo připojení zhruba 45 procent žáků základních a středních škol ze 65 procent existujících školských zařízení.

Nejvyšší kontrolní úřad zahájil kontrolu projektu Internet do škol na ministerstvu školství. Stalo se tak na žádost nové ministryně Petry Buzkové. Již dříve resortní kontrola odhalila v projektu Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) řadu nepřesností. Buzková po nástupu do funkce mimo jiné odvolala vrchního ředitele sekce SIPVZ Drahomíra Fránka a jeho nástupcem jmenovala Zdeňka Svobodu. Zároveň vypověděla několik dílčích smluv ohledně projektu, které byly podle jejího názoru výrazně finančně nadhodnocené nebo zbytečné. Předchůdcem Buzkové ve funkci byl Eduard Zeman, který stejně jako ona pochází z ČSSD.

Všichni tři mobilní operátoři a pět bank založili Asociaci pro mobilní platby. Jejím cílem je vývoj a podpora jednotného systému pro platby mobilním telefonem, který by podpořil rozvoj mobilních finančních služeb.

České radiokomunikace dokončily rozdělení na tři úseky - telekomunikačních služeb, vysílacích služeb a správy majetku.

Akcionáři Aliatelu rozhodli o zvýšení základního kapitálu společnosti o 464,99 milionu korun na více než 3,252 miliardy korun.

Novým ředitelem divize marketingu společnosti Eurotel se stal Garricon Macri.

České radiokomunikace oznámily, že nabídnou vlastní hlasové a internetové služby. Firma je dosud nabízela pouze prostřednictvím své dceřiné společnosti Contactel.

Od začátku září musí státní správa při nákupech položek z oboru informačních technologií do dvou milionu korun povinně využívat elektronická tržiště.


ŘÍJEN 2002

ČTÚ formou cenového rozhodnutí znovu přikázal Českému Telecomu zachovat stávající účtování za telefonické připojení k internetu. Dominantní operátor tak musel pozastavit nový tarif Internet Plus. "Nezavedeme tedy nižší tarify, paušální platbu za víkendové připojení ani nezvýšíme počet volných hodin u internetových cenových programů," vyhlásil Český Telecom v reakci na rozhodnutí ČTÚ.

12. ročník mezinárodního veletrhu informačních a komunikačních technologií Invex navštívilo téměř 150 tisíc lidí. Přihlásilo se 757 vystavovatelů ze 16 zemí.

ČTÚ dočasně zařadil ceny za vytáčený přístup k internetu (dial-up) mezi regulované ceny.

Sdružení obrany spotřebitelů ČR kritizovalo Český Telecom, že s dostatečným předstihem neinformoval o ukončení platnosti starých telefonních karet. Firma reagovala prodloužením termínu pro výměnu karet z konce ledna na konec března 2003, i nadále však bude vyměňovat pouze neprovolané karty v původním obalu.

Podle Hospodářských novin chce Český Telecom od roku 2003 sjednotit sazby za místní a meziměstské hovory. Důvodem jsou klesající výnosy z hovorného. Nová cena by se měla blížit spíše současnému poplatku za místní než meziměstské hovory. Český Telecom oficiálně pouze oznámil, že Českému telekomunikačnímu úřadu přeložil návrh nových cen. Celková cenová úroveň základních služeb by se v příštím roce neměla zvýšit.

Mobilní a alternativní operátoři vyjádřili nesouhlas se srpnovým rozhodnutím ČTÚ o úhradě ztráty z poskytování univerzální služby. Přístup regulátora v oblasti výpočtu ztráty a výpočtu příspěvku jednotlivých operátorů podle nich není transparentní.

Vláda se zpožděním schválila věcný návrh novely telekomunikačního zákona.
Do konce roku 2002 pak příprava zákona nabrala další zpoždění. Budoucí ministr informatiky Vladimír Mlynář představil hlavní cíle svého ministerstva: Je mezi nimi vytvoření skutečně liberálního telekomunikačního prostředí, které by vedlo k poklesu cen pro koncové uživatele. Do čtyř let by také nejméně polovina obyvatel České republiky měla dosáhnout takzvané ICT gramotnosti, to znamená umět bez problémů ovládat informační technologie na uživatelské úrovni. Alespoň čtvrtina nejdůležitějších agend veřejné správy má být do konce čtyřletého funkčního období současné vlády přístupná s využitím informačních a komunikačních technologií. Ministr také chce, aby se Česká republika stala středoevropským lídrem v oblasti e-governmentu. Zvýšit by se měl také podíl elektronického obchodu na HDP.

Pobočky České pošty by se měly stát bránou do elektronického světa tak, aby elektronická komunikace byla jednoduše dostupná co největšímu počtu lidí prakticky v každé větší obci.

Český Telecom oznámil záměr poskytovat telekomunikační služby na vlastní mezinárodní optické síti a přeměnit se z čistě národního operátora na mezinárodní společnost působící ve střední a východní Evropě.

Divize Českého Telecomu Imaginet se rozhodla prodat internetový magazín o informačních technologiích Svět Namodro. Začala hledat kupce, který by akceptoval cenu jeden milion korun. Svět Namodro založil Daniel Dočekal a patří k nejstarším magazínům na českém internetu. Později ho Dočekal prodal společnosti M.I.A., která se pak stala součástí Českého Telecomu. Dočekal dostal v září 2002 v Českém Telecomu výpověď. Světu Namodro poté po celý zbytek roku chybělo skutečné vedení, kvalitní obsah a klesala mu návštěvnost.

ČTÚ udělil licenci pro síť FWA 3,5 GHz společnosti Eurotel. O licence měly zájem také společnosti Globaltel a GTS.

Eurotel začal nabízet pojištění mobilních telefonů proti loupeži či "krádeže za předpokladu překonání překážky".

ÚVIS pozastavil projekt zavedení jednotného systému domén GOV.CZ pro veřejnou správu, a to především kvůli značné komplikovanosti vytváření srozumitelných a jednoznačně určujících adres.


LISTOPAD 2002

Ministr financí Bohuslav Sobotka 27. listopadu potvrdil konec privatizace Českého Telecomu poté, co privatizační poradce J. P. Morgan vyloučil možnost dokončení procesu. Sobotka by chtěl nového kupce najít do konce funkčního období současné vlády.

Stát odvolal Přemysla Klímu z funkce generálního ředitele Českého Telecomu a řízením dočasně pověřil Ondřeje Felixe.

Pražský summit NATO zvládli telekomunikační společnosti bez problémů.

Společnost AutoCont informovala, že ji ministerstvo školství dluží za realizaci projektu Internet do škol více než 640 milionů korun. Vláda poté rozhodla zvýšit rozpočtovou kapitolu ministerstva školství.

Společnosti Globe Internet, GTS a Eurotel začaly na různých lokalitách v Praze nabízet bezdrátovou síť WiFi pro vysokorychlostní připojení k internetu.

Eurotel nabídl službu stahování krátkých videosekvencí na mobilní telefony. Zájemce si na mobilní telefon může stáhnout například aktuální zpravodajství, zábavní pořady, animované filmy pro děti i dospělé, filmové upoutávky nebo erotické klipy. Posílání videosekvencí umožnil také konkurenční RadioMobil, zatím však nenabídl dodávání vlastního obsahu.

Díky uzavření propojovací dohodě mohli uživatelé mobilních sítí Eurotel a T-Mobile začít posílat MMS i mezi těmito sítěmi.

Český Telecom již po srpnových povodních znovu zprovoznil většinu telefonních linek v pražském Karlíně, které se nalézají v dostupných objektech. "Všechno, co k 20. listopadu bylo opravitelné, jsme už opravili," uvedl mluvčí Vladan Crha. Stále však nefungují telefony v řadě nedostupných budov zejména v Křižíkově, Thámově, Pobřežní a Sokolovské ulici.

Český Telecom informoval, že je připraven umožnit takzvanou přenositelnost čísel od ledna 2003 tak, jak všem operátorům ukládá telekomunikační zákon. Eurotel se stal nejúspěšnější domácí firmou podle hodnocení EVA. Metodika vychází z tzv. přidané hodnoty pro vlastníky, což je upravený provozní zisk po zdanění mínus náklady na cizí kapitál (úroky odváděné) a náklady na vlastní kapitál (ušlé úroky a riziková prémie).

Divize Českého Telecomu Imaginet oznámila, že Quick se postupně stane v zásadě pouze produktovým portálem Českého Telecomu. Quick zahájil provoz v říjnu 2000 a měl původně ambice dostat se mezi trojici dlouhodobě nejnavštěvovanějších portálů českého internetu.

Novým generálním ředitelem alternativního operátora eTel Česká republika se stal Stefan Lager. Ve funkci vystřídá Ivana Pilného, který na pozici generálního ředitele eTel ČR přešel v listopadu 2001 z funkce předsedy představenstva Českého Telecomu. Pilný se stane neexekutivním ředitelem společnosti.

Český Telecom založil divizi BSG (Business Solutions Group) pro zajišťování komplexních zákaznických řešení pro subjekty veřejné správy.

Podle serveru iStrategie ukončila činnost společnost Samba Digital Media. Přestala totiž dostávat prostředky od svých investorů a v časově krátkém horizontu nenašla kupce nebo partnera pro další aktivity. Firmu založili v roce 1999 Američan Adam R. Healey a Ondřej Novodvorský jako jednu z čistě "dot-com" firem s přesvědčením, že trh ve střední Evropě je připraven na fungování společností poskytujících kompletní profesionální služby typu e-service.

Eurotel zrušil původní záměr postavit v Ústí nad Labem nové zákaznické centrum. Podle mluvčího Jana Kučmáše byly důvodem tohoto rozhodnutí změněné ekonomické podmínky pro ústecký projekt.

PROSINEC 2002

Mimořádná valná hromada Českého Telecomu zvýšila podíl zástupců státu v představenstvu i dozorčí radě na úkor strategického partnera TelSource. Tomu stát dává za vinu neúspěch privatizace. Z představenstva akcionáři odvolali Marcelu Gűrlichovou, Martena Pieterse a Václava Srbu. Již předtím na členství rezignovali Přemysl Klíma a Jan Škurka. Novými členy představenstva byli zvoleni Pavel Kuta, Zdeněk Hrubý, Hana Doležalová a Adam Blecha. Jedno místo v představenstvu zatím zůstalo neobsazeno. Z dozorčí rady byli odvoláni Eduard Janota, Jiří Weigl, Vladimír Měšťan, Zdeněk Švrček, Michal Tošovský a Eric Maria Johannes Werner de Jong. Novými členy dozorčí rady jsou Jan Škurek, Michal Frankl, Vladimír Šiška, Petr Zatloukal, Miloslav Hala a Michal Švorc.

Vítězem výběrového řízení na dodávku systému pro Decentralizované řešení správy domény nejvyšší úrovně .cz se stala společnost Pragonet. Druhou nejlepší nabídku podala společnost GTS Czech, na posledním třetím místě skončila nabídka PVT.

T-Mobile 27. prosince oznámil, že od února zvýší ceny některých služeb a zpoplatní zasílání SMS z internetu. Zrušení oblíbeného a velmi využívaného bezplatného odesílání SMS z internetu zvažují také Eurotel a Český Mobil.

GTS jako první v ČR umožnil volbu operátora také pro připojení k internetu.

Valná hromada Aliatelu odvolala po více než pěti letech ve funkci předsedu představenstva a generálního ředitele Jiřího Hubku. Novým předsedou představenstva společnosti se stal jeho dosavadní člen Josef Havel, řízením společnosti byl pověřen současný ředitel strategie společnosti Petr Štajner.

Platforma Zástupci uživatelů internetu prosazuje na jednání Fóra pro vytáčené připojení zavedení paušálního měsíčního poplatku za časově neomezené připojení k internetu.

Po kritice ze strany Sdružení obrany spotřebitelů T-Mobile zpětně snížil cenu SMS ve vánoční soutěží Melouny se valí. V reklamních materiálech totiž o výrazně vyšší ceně za odeslání SMS do této soutěže oproti ceně běžné SMS dostatečně neinformoval.

Česká spořitelna se po GE Capital Bank, eBance a Union bance stala čtvrtou bankou, která nabídla GSM banking pro klienty všech tří mobilních operátorů. ČSOB (včetně bývalé IPB a divize Poštovní spořitelna) zatím GSM banking nabízí jen uživatelům sítí Eurotel a T-Mobile. Raiffeisenbank zatím spolupracuje pouze s Eurotelem, naopak Živnobanka pouze s RadioMobilem (T-Mobile). Z velkých bank dosud GSM banking nezprovoznily HVB Czech Republic, Komerční banka či Volksbank.

Podle agentury GfK je v ČR téměř 2,4 milionu uživatelů internetu. V porovnání se stejným obdobím roku 2001 se počet uživatelů zvýšil o 300 tisíc nových uživatelů, tj. o 14 procent. Tempo růstu je však v porovnání s nárůstem v letech 2000 a 2001 poloviční. Polovina uživatelů internetu (1,2 milionu) se může připojovat z domova. Právě tato skupina zaznamenala nejdynamičtější meziroční vývoj a stala se poprvé nejpočetnější skupinou.

V roce 2002 přibylo v ČR podle odhadu ČIA přibližně 1,4 milionu uživatelů mobilních telefonů. Nárůst nových klientů se však oproti předchozím rokům zpomalil: V roce 2001 totiž operátoři zaznamenali zhruba 2,63 milionu nových zákazníků. Eurotel zaznamenal během prvních tří čtvrtletí z 3,238 milionu na 3,678 milionu, T-Mobile z 2,85 milionu na 3,283 milionu a Český Mobil z 858,4 tisíce na 1,14 milionu. Ke konci roku mohlo být v ČR až 8,5 milionu uživatelů mobilů, přičemž asi přes než 10 procent z nich vlastní více než jednu SIM kartu.

Mobilní operátoři zaznamenali na Štědrý den rekordní počet celkem 47 milionu odeslaných SMS. Na silvestra pak uživatelé odeslali přibližně 38 milionů SMS.

Český Telecom a Czech Digital Group zahájily společný pilotní projekt, jehož cílem jsou technologické testy a příprava služeb digitální televize (DVB-T).

Zhruba jen 14 dnů před plánovaným spuštěním služby takzvané pevné volby operátora vydal ČTÚ příslušné cenové rozhodnutí. Alternativní operátoři budou po dobu 10,5 roku platit příplatek ve výši 0,06 koruny za minutu na pokrytí části nákladů na jednorázovou výměnu programového vybavení ústředen Českého Telecomu, které nejsou zahrnuty v maximálních cenách za propojení.

Český Telecom opět nesplnil povinnost zveřejnit v Telekomunikačním věstníku a na internetu velkoobchodní nabídku služeb ADSL.

Po již uskutečněné změně názvu sítě z Paegas na T-Mobile rozhodli majitelé společnosti také o změně obchodní názvu z RadioMobilu na T-Mobile Czech Republic.

Zákazníci Českého Telecomu odeslali od začátku června z telefonních automatů více než jeden milion krátkých textových zpráv (SMS) a e-mailů. Hranice rentability, která činí pět tisíc odeslaných zpráv za den, byla překročena již po měsíci provozu služby, tedy na začátku července. Firma zatím prodala 1,05 milionu kusů nových multifunkčních karet Trick.

Uživatelé internetu v ČR se na celosvětovou síť stále nejvíce připojují prostřednictvím organizační jednotky Českého Telecomu Internet OnLine (IOL). Její podíl se pohybuje nad 20 procenty. Na druhém místě se dlouhodobě drží společnost Czech On Line. Nejvíce uživatelů, využívajících doma vytáčeného připojení k internetu, používá služeb providera Tiscali (39 procent). Na druhém místě zůstává společnost Video Online se službou Volný.cz (32 procent).

-pk-
-jh-

Přehled událostí v telekomunikacích - leden - červen 2002 



! Válka s Irákem začne 21. února !?

Fotogalerie - bojové letouny USA


! BV: Akcionářům HPH by mohlo být vyplaceno až 900 Kč/akcii !


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688