Lukáš Blažek (Ronda Invest)
Okénko investora  |  27.03.2021 12:37:51

Jak ovlivnila pandemie službu Airbnb a co z toho plyne pro investory do nemovitostí?

V dubnu 2020 rezervace skrz Airbnb dramaticky poklesly. Centrála musela propustit čtvrtinu zaměstnanců. Jenže od té doby se rezervace opět zvedly a obrat firmy se opět blíží době před pandemií. Jak je to možné?


Zajímavý koncept a proměna cestování

Airbnb je dnes již dobře známá online platforma zprostředkující pronájem ubytování, které pandemie Covid-19 uštědřila jednu z největších ran. Jen pro ilustraci – Airbnb má v nabídce přes 5000 nemovitostí k pronájmu ve více než 191 zemích. V roce 2013 využilo službu Airbnb více než 100 000 návštěvníků cestujících do 9 světových destinacích. V roce 2018 těchto regionů bylo už 350. A pak přišel COVID-19. Z grafu je patrné, jak strmě v prvním pololetí roku 2020 náhle poklesly rezervace skrz platformu Airbnb.

Vývoj počtu rezervací Airbnb: Meziroční srovnání jednotlivých týdnů prvního kvartálu 2019 a 2020

Zdroj: Statista, https://www.statista.com/statistics/1114065/airbnb-reservations-coronavirus/

Uživatelské rozhraní Airbnb poskytuje prostor, kde se mohou virtuálně setkávat hostitelé (majitelé nemovitostí) s uživateli (potenciálními klienty, kteří chtějí pobývat v konkrétní destinaci). Právě tento model je zejména v současné době bezesporu největší výhodou. Od jeho vzniku Airbnb proměnilo způsob, jak cestujeme a zpřístupnilo lidem některá místa.
Vzhledem k trvající platnosti různých opatření v celém světě, kdy je většinou omezené cestování a lidé se setkávají mnohem více přes videokonferenční nástroje než ve skutečnosti, mnoho investorů očekávalo raketový pád i této platformy. Nicméně právě oblíbenost tohoto konceptu pád nakonec zmírnila.

 

Strmý pád kvůli Covid-19 a návrat k jádru podnikání

Airbnb v dubnu 2020 dostalo finanční injekci od firmy Silver Lake ve výši 1 miliardy dolarů. Další miliardu ušetřili značným omezením marketingových výdajů snížením odměn vedení o polovinu. Zároveň se CEO firmy Brian Chesky zaměřil znovu na hlavní zdroj příjmů firmy – pronajímání apartmánů a residenčních objektů, protože brzy pochopil, že právě na tom stojí budoucnost firmy. Airbnb tedy omezilo další investice a nabídku doprovodných služeb (dopravu, zážitky). Pokud jste tedy investovali do nemovitostí, které jsou závislé na turismu, je nutné především minimalizovat náklady a ruku v ruce s tím jde i možné omezení poskytování jakýchkoliv nadstandardních služeb, které netvoří jádro podnikání. 

 

Obnovení důvěry klientů

Kromě drastických opatření uvnitř firmy se Airbnb zároveň zaměřilo také na klienty. V začátcích pandemie bylo důležité přesvědčit klienty, aby začali znovu navštěvovat různá místa, aniž by se báli poplatku za zrušení rezervace. Proto bylo zavedeno zrušení rezervace na poslední chvíli bez jakýchkoliv sankcí. Zadruhé bylo důležité přesvědčit klienty o bezpečí místa návštěvy, takže pronajímatelům bylo doporučeno dbát důrazně na čistotu a dodržovat mezi návštěvami klientů delší časové rozestupy. Nejednalo se o podmínku, ale o dobrovolný vstřícný krok, přičemž pronajímatelé dostali elektronický štítek, pokud prokázali, že splnili podmínky. U nemovitostí určených ke krátkodobému pronájmu, ale i u těch komerčních, je tedy nutné zhodnotit případné bariéry klientů a vhodnými opatřeními a komunikací je odstranit.

 

Zvládnuté propouštění

Dalším pozoruhodným úkazem bylo samotné propuštění 25 % zaměstnanců celé firmy, které právě CEO Chesky údajně velmi dobře zvládnul. Všichni zaměstnanci si mohli ponechat firemní notebooky pro své osobní účely. Američtí zaměstnanci dostali rok zdravotního pojištění zdarma. Firma pomohla vypracovat seznam talentů, aby urychlila přechod zaměstnanců do jiných firem. Navíc v této době (03/2021) Airbnb opět přijímá zaměstnance zpátky – bez vysokých nákladů vynaložených na hledání nových talentů, jelikož samotné propouštění proběhlo relativně klidně.

 

Opětovné vzkříšení Airbnb

Ačkoliv byly zrušeny mezinárodní lety, lidé se většinou stále mohli pohybovat (alespoň omezeně) v rámci svých zemí. Nikdo nechtěl zůstávat pouze doma, takže se koncentrace lidí přesunula právě do soukromých apartmánů. Hotely nebyly řešením – jen velmi málo lidí chce riskovat nákazu v hotelu nebo hotelové restauraci. Kromě toho lidé, kteří mohou pracovat z  domova, se někdy rozhodli svůj pobyt prodloužit nebo se rovnou odstěhovali na delší dobu mimo domov. Podle The Economist byla průměrná doba pobytu v červnu 2020 během pandemie týden, což je téměř dvojnásobek oproti době před COVID-19. Vnitrostátní rezervace se zdvojnásobily (na 80 %) a pobyt v blízkých destinacích se vyšplhal z 33 % na 56 % ze všech uskutečněných rezervací. Za zajímavé je tedy možné považovat investice do nemovitostí na venkově nebo na horách, po kterých ještě nějakou dobu po odeznění pandemie bude velká poptávka (chaty, chalupy, soukromé apartmány…). Zajímavé je podívat se i na vývoj ceny akcií Airbnb, které relativně nedávno vstoupilo na veřejně obchodovatelný akciový trh. Cena za akcii se vyšplhala až k 195 dolarům (22/3/2021), přičemž první veřejně obchodovatelná nabídka (IPO) byla pouhých 68 dolarů. Ačkoliv firma stále není zisková, roční obrat až do roku 2019 raketově rostl, v roce 2020 zakolísal a nyní se opět Airbnb vrací do hry.

 

Vývoj obratu Airbnb v letech 2014-2020 v miliardách dolarů

2014

0.4

2015

0.9

2016

1.7

2017

2.6

2018

3.6

2019

4.7

2020

3.4

 

Zdroj: CB Insights, Fortune, Bloomberg, Airbnb

 

Další vývoj

I když doprovodné efekty pandemie nejsou u konce a stále snižují potenciál této služby, můžeme si na příkladu Airbnb ukázat některá ponaučení z hlediska investic do nemovitostí už nyní. V turbulentní době je důležité zamyslet se nad flexibilitou a alternativním využitím nemovitých věcí, do kterých investujeme. Majitelé, kteří včas eliminovali rizika a byli ochotní předělat své byty na ty nájemní, případně zvážili i jiné využití nemovitosti, zpravidla dosáhli zisku nebo se jich alespoň pandemie nijak citelně nedotkla. Na příkladu Airbnb je vidět, že Ii když se situace může zdát zdánlivě neřešitelná, tak rychlou reakcí na měnící se podmínky a analýzou nových podnikatelských příležitostí lze opětovně dosáhnout zisku. Jen díky tomu je nyní Airbnb opět na cestě k lepším zítřkům.

Ing. Lukáš Blažek, Ph.D.

Lukáš Blažek má jako obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST 20letou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Lukáš je mediální tváří společnosti. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 11:33  Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  FED jako významný hráč na finančním trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688