Export (export.cz)
Ze světa  |  23.03.2021 11:44:09

Chorvatsko spěchá s využitím fondů eu pro vodní hospodářství

Chorvatsko se v minulosti potýkalo s velkými problémy při schvalování projektů ve vodohospodářském sektoru a při jejich následné realizaci. Čerpání finančních prostředků ze strukturálních a kohezních fondů EU bylo proto dlouhá léta na velmi nízké úrovni. Nyní je rozhodnuto maximálně využít přidělené peníze a profinancovat do konce roku 2023 projekty za více než 10 miliard korun.

Ilustrační foto: Shutterstock

Vzhledem k omezeným kapitálovým, technickým i lidským zdrojům očekáváme, že velká část těchto projektů bude realizována zahraničními firmami. Vidíme zde proto mimořádnou příležitost pro zapojení českých firem do vodohospodářských tendrů.

ZAJÍMAVÁ DESTINACE PRO ČESKÉ FIRMY

Chorvatsko se od vstupu do Evropské unie v roce 2013 a přístupu ke strukturálním fondům EU stalo relativně zajímavou destinací pro české vodohospodářské firmy. V rámci současného finančního období EU (2014-2020) mělo Chorvatsko k dispozici celkem 26 miliard korun na modernizaci vodohospodářské infrastruktury. Podle informací státní vodohospodářské agentury Chorvatské vody (Hrvatske vode) z března 2021 je v současné době připraveno 35 projektů, které by se měly realizovat do konce roku 2023, a to za více než 10 miliard korun. Státní správa si je přitom dobře vědoma, že „okno příležitosti“ se rychle uzavírá a času na vyčerpání přiděleného rozpočtu již mnoho nezbývá.

Mezi největší připravované tendry patří: výstavba ústřední čistírny odpadních vod pro oblast Split – Solin za 1,3 mld. , výstavba vodovodní a kanalizační sítě v oblasti Kaštela – Trogir za 1,2 mld. , modernizace vodovodu a kanalizace v oblasti Split – Solin za 850 mil. , výstavba nové čistírny odpadních vod v Dubrovníku za 773 mil. , výstavba odvodňovacího systému v Ivanić Gradu za 682 mil. a další. Všechny vypisované tendry jsou zveřejňované na oficiálním portálu veřejných zakázek s názvem Narodne novine.

ŠIROKÉ SPEKTRUM PROJEKTŮ

České firmy se mohou zapojit do širokého spektra projektů od projektování a realizace výstavby úpraven a čističek odpadních vod, kanalizací, vodovodních řadů, přečerpávacích stanic apod. Velkým tématem zůstává ochrana pobřeží a tím pádem možnost účasti na ekologických projektech zejména v turisticky atraktivních lokalitách.

V Chorvatsku je na kanalizaci napojena jen necelá polovina obyvatel země a ztráty pitné vody ve vodovodních řadech dosahují průměrně 50 %, v některých oblastech až 80 %.

Petr Kašička, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688