Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  18.03.2021 12:56:03

GameStop akcie jsou zpátky: Čeká nás další cenové šílenství?

GameStop se v lednu roku 2021 zapsal do historie. Investoři ze skupiny WallStreetBets na sociální síti Reddit se tehdy rozhodli ve velkém nakupovat akcie GameStop a způsobit tak obrovský Short Squeeze, který dostal do problému velké investiční fondy. Ačkoliv cena poté prudce spadla, akcie GME ještě neřekly své poslední slovo.

Pojďme se společně podívat, co se od té doby událo nového a jak to teď s cenou GameStop akcie vypadá. Vysvětlíme si také, co to jsou meme stocks a které další akcie se v souvislosti s GME často skloňují.

V následujícím článku se dočtete:

  1. Akcie GameStop (GME) a lednová rally
  2. Čeká nás další rally akcie GameStop (GME)?
  3. Vyplatí se investice do akcií GameStop?
  4. Co jsou meme stocks?
  5. Akcie Koss Corporation (KOSS)
  6. Akcie AMC Entertainment (AMC)
  7. Akcie Tesla (TSLA)
  8. Obchodujte akcie u LYNX

GameStop akcie

Akcie GameStop (GME) a lednová rally

O GameStop (GME) v posledních týdnech slyšel asi každý investor. Cena akcie GME od začátku letošního roku vzrostla během několika týdnů o více než 2400 %.

Za tímto obrovským cenovým nárůstem stáli zejména retailoví investoři, kteří sdílí své investiční myšlenky ve skupině WallStreetBets na síti Reddit. Raketový nárůst ceny akcií GameStop mnohé překvapil.

Některé investiční fondy, které spekulovaly na pokles ceny GME, se dostaly do obrovských problémů. Za zmínku stojí například Melvin Capital. Situaci z počátku tohoto roku si můžete připomenout v našem článku.

Společnost GameStop se však v posledních letech spíše nedařilo. Tento americký prodejce počítačových her nestačil rychle zareagovat na nový trend, kdy se prodej herních titulů přesunul do online prostředí. Od roku 2013 akcie této společnosti poklesly až o 95 %. To se však změnilo počátkem roku 2021.

Denní graf GME od dubna 2020 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Jak je z grafu patrné, vývoj ceny akcie GameStop byl v lednu 2021 opravdu divoký. Od 12. ledna 2021 do 28. ledna 2021 cena GME vzrostla o více než 2400 %. Z ceny kolem $ 25 se během několika dnů dostala až na hodnotu $ 483.

K tak velkému nárůstu ceny napomohla i skutečnost, že mnoho obchodníků a velkých investičních fondů spekulovalo na pokles ceny akcií GameStop.

Obchodovali tedy dané akcie na stranu short. Toho si všimli retailoví investoři ze skupiny WallStreetBets a masivním nákupem akcií způsobili tzv. Short Squeeze, kdy postupně donutili obchodníky v short pozicích uzavírat své ztrátové pozice, což ještě posilovalo nárůst ceny akcií GameStop.


Po rychlém nárůstu ale přišel také rychlý pád. Od 28. ledna 2021 do 18. února 2021 cena akcie GameStop klesla o více než 90 %. Jen připomeňme, že strategií některých investorů bylo držet akcie za každou cenu, dokud cena akcie GME nedosáhne hodnoty $ 1000.

Mnoho z těchto retailových obchodníků mělo svou strategii založenou spíše na zbožném přání, aniž by dodržovali základní pravidla money managementu.


Na lednové rally akcie GameStop vydělali ti investoři, kterým se akcie podařilo včas nakoupit a se ziskem včas prodat. Prudký pokles ceny znamenal katastrofu zejména pro obchodníky, kteří akcie GME nakoupili za vysokou cenu a nedokázali se jich rychle zbavit.

Čeká nás další rally akcie GameStop (GME)?

Ačkoliv se cena akcií GameStop prudce propadla, o této společnosti se rozhodně nepřestalo mluvit. Najednou o ní věděl celý svět.

Bylo zahájeno vyšetřování, zda nedošlo na akciovém trhu k manipulaci. Vyslýchán byl generální ředitel Melvin Capital Gabriel Plotkin nebo generální ředitel Robinhood, Vladimír Tenev.

Vysvětlení musel také podat Keith Gill, který vystupuje na Youtube a síti Twitter pod přezdívkou Roaring Kitty. Právě on je často považován za osobu, která spustila šílenství okolo GameStop nejen ve skupině WallStreetBets.

Denní graf GME od září 2020 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Jak je z denního grafu patrné, akcie GameStop ještě asi zdaleka neřekla své poslední slovo. Jen od 24. února do 10. března 2021 cena akcie GME vzrostla o více než 650 %.

Právě 24. února 2021 GameStop oznámil, že do čela výboru, který má aktivity společnosti převést do online prostředí, byl jmenován miliardář Ryan Cohen. Od té doby se zdá, že započal nový býčí trend.

Čeká nás tedy další růst této akcie? Dle výzkumu Deutsche Bank až polovina retailových obchodníků ve věku 25 až 34 let plánuje použít více než 50 % prostředků, které obdrží v rámci stimulačního balíčku od vlády, na investice do akcií.

USA právě v těchto dnech dochází k přerozdělování stimulačního balíčku ve výši $ 1400 mezi občany.  Zda bude vládní stimulační balíček také stimulem pro růst ceny akcií GameStop, tedy teprve uvidíme.

Vyplatí se investice do akcií GameStop?

Tuto otázku musí každý investor posoudit sám na základě své strategie a obchodního přístupu. Akcie GameStop je v posledních týdnech velmi volatilní a cena vytváří divoké a nepředvídatelné pohyby. Situace v lednu nám ukázala, že bez správného řízení rizika, se u této akcie neobejdeme.

U GME nic není nemožné. Cena může nadále růst a překonat svá lednová maxima, ale stejně tak může kdykoliv dojít k prudkému pádu.

Analytik Ipek Ozkardeskaya ze švýcarské bankovní skupiny SwissQute upozorňuje, že akcie GameStop ženou nahoru spíše očekávání z budoucího vývoje než současné reálné výsledky společnosti.

Lednový propad jasně ukázal, že strategie „nakoupit a držet“, není u této akcie právě tím ideálním řešením. Pokud se tedy rozhodnete pro investování do akcie GameStop, měli byste mít jasně stanovený plán a pravidla, za jakých akcii nakoupíte a případně prodáte.

Co jsou meme stocks?

GME není samozřejmě jedinou společností, která byla a je v hledáčku nejen investorů ze skupiny WallStreetBets. V souvislosti s podobným typem akcií se často hovoří o tzv. meme stocks.

Tato kategorie nemá žádná pevně daná kritéria. Ve většině případů se jedná o vysoce volatilní akcie, které jsou populární zejména mezi mladšími investory. Meme stocks jsou často probírány na sociálních sítích v rámci investorských skupin.

Tyto akcie jsou pak obchodovány často spíše na základě určité aktuální euforie a popularity než na základě fundamentálních příčin. GameStop je typickým příkladem takové akcie. Existují ale samozřejmě i další.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688