Jiří Kuchyňa (Soulmates Ventures)
Okénko BIG EXPERT  |  17.03.2021 15:24:16

Valuace aneb alfa a omega každého start-upu - I. část

Valuace je klíčovým ukazatelem pro investora, zakladatele i dosavadní investory. Investorovi říká, jak velký podíl za svou investici ve společnosti získá a zároveň zakladateli či dosavadním investorům ukazuje, o jaký podíl mohou přijít. Výše získaného podílu přitom představuje v uvažování investora klíčový faktor. Dosud byli investor a zakladatel start-upu na jedné lodi. Když se bavili o produktu, měli oba stejný zájem – připravit vše tak, aby hodnota projektu přes jednotlivá investiční kola až k exitu co nejvíce rostla. Nyní ale neexistuje win-win řešení. To, co jeden získá, musí druhý dát. V tomto a následném článku vysvětluji, jak je možné vypočítat hodnotu start-upu. Zaměřuji se zejména na fázi, kdy start-up nedosahuje takřka žádných výnosů vzhledem k budoucímu tržnímu potenciálu, kterého může v poměrně krátkém čase dosáhnout. 

 

Srovnání s konkurencí – vhodné, ale ne dostačující

Oblíbenou metodou stanovení valuace ve start-upovém světě je srovnání s konkurencí. Je to poměrně prosté. Najdete konkurenci s co možná nejbližším produktem tomu vašemu a podíváte se, jak byla investory v jednotlivých fázích svého vývoje oceňována. Zásadní nevýhodu v této metodě představuje už její samotný princip.

 

Srovnáváme totiž start-up, který si valuací v podobné fázi prošel. Velmi pravděpodobně najdeme data k dosud existujícím start-upům. Co ale data všech start-upů, které existovaly v naší současné fázi, ale dnes už nefungují? Přitom až 90 % start-upů zaniká v prvních letech svého života. Tím pádem hodnotíme valuaci pouze těch úspěšných a nezohledňujeme na straně investora složku rizika. 

 

Minulost navíc zrcadlí situaci takovou, jaká byla na trhu v době tehdejší investice, a ta se k dnešnímu dni může výrazně lišit. Proto může i nemusí být tehdejší valuace zavádějící a dnes nereálná. Významný ukazatel představuje i lokalita minulé investice ve srovnání s tou současnou. Svět se sice globalizuje, ale v oblasti investic do start-upového prostředí se stále drží významné rozdíly. Podíváme-li se na dosažené valuace v rámci amerického trhu a srovnáme je s trhy v západní Evropě, uvidíme výrazný až propastný rozdíl. Pokud srovnáme západní Evropu s tou střední až východní, narazíme na další rozdíl. Pokud tedy budeme lokální start-up srovnávat s americkým, máme před sebou násobek těchto rozdílů. Tuto propast můžeme překonat tím, že náš start-up cílí na americký trh a veškeré tržní analýzy jsou dělány tímto směrem, ale stále budeme firma ze střední Evropy, která nebude mít na tento cílový trh tak jednoduchý vstup jako lokální konkurence. Navzdory svým nedostatkům představuje tato metoda pro obhájení valuace užitečný podpůrný proces, je však vhodné ji doplnit o další metodu.

 

Nutnost finančního plánování

Druhým způsobem stanovení valuace je výpočet na základě realistického, s investorem projednaného a odsouhlaseného, finančního plánu. Ten by měl ukázat, jak budou vypadat výnosy, případně zisk po pěti letech fungování společnosti na cílovém trhu. Protože jde vždy pouze o nejlepší možný odhad, je dobrou praxí připravovat finanční plán v pesimistické, realistické a optimistické variantě.

O valuaci na základě realistického finančního plánu bude pojednávat náš následující článek.

Jiří Kuchyňa

Před tím, než v roce 2020 přestoupil na pozici CFO do investičního akcelerátoru Soulmates Ventures, působil jako finanční ředitel společnosti Hilti pro Česko a Slovensko či jako globální CFO v Creative Dock. Ve svém stávajícím působišti se věnuje zejména finanční stránce akcelerací a zároveň byl v únoru letošního roku jmenován do funkce ředitele a prokuristy investičního fondu Soulmates CEE Fund. Je odborníkem na due diligence a analýzy investic do startupů, o kterých přednáší na Vysoké škole kreativní komunikace.

Soulmates Ventures

Soulmates Ventures je investiční ekosystém složený z akcelerátoru, inkubátoru a investičního fondu soustředící se na udržitelné, zelené a technologické inovace pro udržitelnou budoucnost. Pomocí strategických partnerství posouvají Soulmates Ventures zelené technologické inovační projekty z fáze ověřeného MVP do rostoucího a škálovatelného byznysu, který je v případě potřeby připraven na růst na globálním trhu nebo na vstup velkého investora.

Více na https://www.soulmatesventures.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688