Emil Dočkal (Dower-D)
Doporučeno redakcí  |  15.12.2002 18:28:40

Nedělní zamyšlení: Nevěřme (slepě) burzovním analytikům a jejich doporučením!


Proč nevycházejí odhady vývoje akciových trhů? Protože není vůbec jasné, k čemu jsou odhady vlastně dobré. Na analytiky je vyvíjen obrovský tlak, aby včas odhadli obrat trhu, protože jenom ten, kdo je první vydělává, všichni ostatní ztrácejí. A tak se odhady  ve stresujícím prostředí - navíc v situacích, kdy jednotlivé investiční společnosti vydávají záměrně zkreslené a zavádějící informace a doporučení! - stávají pro analytiky jedním velkým alibi pro jejich šéfy. Proto odhady tak často nevycházejí.

Nikdo není věštec, ani burzovní analytici. Každá renomovaná burzovní analytická kancelář se bojí o svou pověst. Proto nejdříve trend objeví, ověří, potom konzultuje a nakonec publikuje. Děje-li se zveřejnění navíc v novinách a časopisech, ztrácí se další čas technickými možnostmi periodika. Tak se může stát - a často v praxi stává -, že v  okamžiku zveřejnění investičního tipu je už "karavana dávno pryč".

Před rokem snad všichni experti předpokládali, že dva roky trvající pokles akciových trhů je za námi - a nic! Ironicky až komicky pak vznívá zpráva, že snad jediným expertem, který tenkrát situaci předvídal byl analytik společnosti J.P.Morgan Douglas Cliggot, který však od věhlasné firmy v únoru 2002 odešel.

A co dělat, když se rady investičních a burzovních poradců  diametrálně liší? Především používat vlastní selský rozum! Platí však i nepsaná a zkušenostmi ověřená pravidla.

  1. Pokud se akciový trh  nachází v býčí (rostoucí) fázi, obvykle nám nehrozí bezprostřední nebezpečí. Pokud ovšem trh klesá v medvědí fázi, padají obvykle ceny tří ze čtyř akcií!
  2. Když tlupa zlodějů přepadne dům, sebere všechno. Jinými slovy: když kurs akcie stoupá, tak stoupá a když padá, tak padá. A proto: "nebojujme" až do konce, nebuďme nenasytní a zavčas (někdy dočasně i se ztrátou) prodávejme!
  3. Na předcházející pravidlo navazuje podobné: co se zdá být vysoko a drahé, to bude ještě výš a ještě dražší a naopak co je nízko a levné, to bude ještě níž a ještě levnější!
  4. Minimální perioda "rozumného obchodování" je 40 obchodních dnů, většinou však bývá delší. Obchodování "ze dne na den", tzv. daytrading je o něčem jiném a řídí se také jinými pravidly.
  5. Objemy obchodů většinou předchází cenu.

Bez informací, vzdělávání se a zkušeností lze ovšem na akciovém trhu vydělávat jen velmi obtížně. I tady platí severské přísloví o rybě a chytání ryb. Dáme-li člověku rybu, nasytíme ho, naučíme-li ho ale ryby chytat uživí se. Totéž platí i pro akciový trh.



Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D


Poslední zprávy z rubriky Doporučeno redakcí:

18.05.2004  25.5. - spotřební daň, daň z přidané hodnoty ... Petr Hanisch (AliaWeb)
18.03.2004  Vzdělávací centrum ? Petr Hanisch (AliaWeb)
26.11.2003  Vánoční dárky pohodlně Petr Hanisch (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688