Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.02.2021 05:53:00

Sumner: Nevěřte těm, podle kterých by přepálení ekonomiky nevadilo

Monetarista Scott Sumner má hodně co říci k současné diskusi o možném přepálení americké ekonomiky a na začátku své úvahy používá přirovnání: Představme si nějaký rozsáhlý kus půdy, přes který najednou začnou proudit divoké řeky. Za čas v něm vyhloubí hluboké kaňony a nebude to nic moc. A kdyby namísto toho na ten kus půdy napadaly hromady kamení, nebylo by to taky nic moc. Je to podobné, jako když monetární politika vede k ekonomickému cyklu se střídajícími se recesemi a boomem. A to i politika stimulační.

Podle Sumnera řada lidí chápe, že monetární utažení může vést k recesi a následně k rozkolísání cyklu. Méně lidí ale rozumí tomu, že stejný efekt může mít nakonec i monetární expanze (podle ekonoma mezi ty, kterým to dochází, patří třeba zastánci rakouské ekonomické školy). Sumner míní, že řešením je politika stabilní, což by ve Spojených státech znamenalo takový přístup centrální banky, který by vedl ke zhruba 4% růstu nominálního produktu ročně.

„Nyní se přehřátí ekonomiky vůbec neobávám, ale ne proto, že bych se domníval, že takové přehřátí by nebylo škodlivé. Škodlivé by bylo a hodně, protože by později pravděpodobně vedlo k recesi. Neposlouchejte tedy ty, kdo používají argumenty, které byly vyvráceny v roce 1968. Tedy ty, podle nichž je přehřátí dobré, protože by lidem umožnilo najít si práci. Riziko přehřátí spočívá v tom, že by vyvolalo následnou recesi,“ píše Sumner.

Ekonom také tvrdí, že když prezident Wilson v roce 1913 vytvořil americkou centrální banku Fed, šlo o instituci s velkou mocí, která ale nebyla schopná tuto moc moudře uplatňovat v praxi. To mělo své dalekosáhlé důsledky, protože napomohla k Velké depresi, „která následně vedla k úspěchu nacistů v Německu.“ „Původní Fed byl pohromou,“ píše ekonom. I po provedených změnách dělala americká centrální banka chyby, ze kterých se ale postupně učí. A současnou strategii zaměřenou na symetrický inflační cíl ve výši 2 % pak Sumner hodnotí vyloženě kladně.

Sumner zmiňuje i to, že Wilson v roce 1913 podepsal první zákon o zdanění příjmů. Ten zprvu dával smysl, protože většina lidí nemusela platit žádné z těchto daní. Vyšší střední třída a bohatí lidé platili 1 % svých příjmů, superboháči 7 %. „V delším období se z toho ale stalo něco monstrózního,“ dodává ekonom. To podle něj nespočívá ani tak v tom, že daně z příjmů mohou někoho demotivovat od práce. Jde zejména o pokřivení systému, který vzniká vším tím, co lidé dělají, aby se daním vyhnuli. Podle ekonoma by bylo mnohem lepší, kdyby Spojené státy zavedly „progresivní spotřebitelskou daň“.

Sumnerův kolega David Beckworth, který také prosazuje cílení nominálního produktu, nedávno na svém blogu The Macro Market Musings ukazoval následující graf s vývojem dlouhodobého trendu nominálního produktu americké ekonomiky a odchylkou produktu skutečného:
1

Zdroj: The Money Illusion, The Macro Market Musings

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688