Okénko BIG EXPERT  |  15.02.2021 16:23:39

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (15.2.2021)

Americké akcie dosáhly na sklonku minulého týdne opět na historická maxima, a pokud by v pondělí v USA neslavili Den prezidentů, tak vzhledem k dosavadnímu růstu Asie i Evropy by se asi nejvyšší úrovně opět podařilo překonat. Zdá se, že trh stále nemá záklopku. Rally pokračuje, kam se podíváš. Ale nejedná se vždy o bezhlavý růst. Končící výsledková sezóna v USA ukázala, že americké firmy jsou ve velmi dobré kondici, a to i přes pokračující pandemii koronaviru. Co teprve by mohly předvést, až se situace vrátí do normálu? Kdy to bude, to trhy v současnosti až tak netrápí.

Investoři v poslední době na makro moc nedají. Ještě jakž takž sledují zprávy z centrálních bank a možná kouknou také na výsledky nejdůležitějšího makra z velkých světových ekonomik. Jedním z takových jsou americké maloobchodní prodeje, které budou zveřejněny v tomto týdnu. Výsledky za leden napoví, jak zkoušený trh práce dopadá na spotřebu domácností. Fed a ECB nabídnou zápisy z posledních zasedání těchto centrálních bank a eurodolar tak dostane další impuls. V tomto týdnu zasedá turecká centrální banka a trh spekuluje, jestli už nedozrál čas na snížení sazeb.

EURUSD

EURUSD našel v minulém týdnu pevnou půdu pod nohama, a to hlavně zásluhou slábnoucího amerického dolaru. Měnový pár se vrátil nad 1,21 EURUSD, ovšem nad dalším růstem váhá. Guvernér Fedu se brání jakýmkoli náznakům utahování měnové politiky v dohledné době. Ani v ECB se ale žádný zásah nechystá. Fed a ECB zveřejní v tomto týdnu zápisy ze svých posledních zasedání (Fed – středa, 20:00 a ECB – čtvrtek, 13:30). Zveřejnění zpráv může přinést určitou krátkodobou volatilitu (hlavně v případě Fedu), ovšem s výhledem reporty nepohnou. Sazby zůstanou nízké ještě dlouhou dobu, ledaže by začala úřadovat inflace. Poslední čísla ukazují na rychlejší vzestup cen v USA i eurozóně, ovšem na vině jsou zatím hlavně krátkodobé faktory.

NASDAQ - US100

Americký akciový trh na makrodata už takřka nereaguje. Ani horší statistiky z trhu práce neměly dostatek síly byť jen na malinkou korekci. Ve středu v 14:30 budou zveřejněny maloobchodní prodeje za leden. Jelikož se spotřeba stará o více než 2/3 podíl na americké ekonomice, tak takhle data by prostě obchodníky zajímat měla. Zvláště po posledních neslavných výsledcích z amerického pracovního trhu. Prodeje by měly ukázat vzestup o 0,8 % MoM. Očekává se, že růstu pomohlo druhé kolo rozdávání šeků od americké vlády. Pokud se však Američané rozhodli na počátku roku spořit spořit a smělá očekávání se nenaplnila, tak by to pro ekonomiku USA nebyla vůbec dobrá zpráva.

USDTRY

USDTRY poklesl z listopadových rekordních úrovní na 8,57 do blízkosti přijatelnější hladiny okolo 7,00. Hlavním faktorem bylo kromě příznivých podmínek na trhu hlavně utahování měnové politiky turecké centrální banky (CBRT). Prezident Erdogan dlouhodobě říká, že preferuje nízké úrokové sazby, ale obchodníci věří, že na pokles sazeb CBRT je ještě příliš brzy. Banka bude o sazbách rozhodovat ve čtvrtek. Výsledek bude zveřejněn v pravé poledne. Hlavní úroková sazba by tedy měla zůstat nezměněna na úrovni 17,00 %. I pokud se naplní očekávání a zasedání nepřinese výraznou změnu měnové politiky, tak se dá očekávat zvýšená volatilita na USDTRY a EURTRY.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688