cnb.cz (ČNB)
Investice  |  30.01.2020 09:02:51

M. Mora – Příští pohyb sazeb vidím spíše vzhůru

Rozhovor s M. Morou, viceguvernérem ČNB
Robert Müller (Reuters 22. 1. 2021)

Příštím měnověpolitickým krokem České národní banky (ČNB) bude pravděpodobně zvýšení sazeb, i kdyby inflace zpomalila pod její cíl, ale centrální banka potřebuje mít jasnější představu o dopadu pandemie covidu-19 a tu by mohla získat s květnovou prognózou, uvedl viceguvernér ČNB Marek Mora pro Reuters.

ČNB drží hlavní dvoutýdenní repo sazbu od května na úrovni 0,25%, když ji loni na jaře srazila celkem o 200 bazických bodů ve snaze povzbudit ekonomiku zasaženou první vlnou pandemie koronaviru.

Česká centrální banka říká, že v současnosti nevidí potřebu dalšího uvolňování sazeb a raději by se soustředila na opětovnou normalizaci měnové politiky, až to podmínky umožní. To ji odlišuje od Evropské centrální banky, která po čtvrtečním měnovém zasedání uvedla, že je v případě potřeby připravena dodat ekonomice další stimuly.

Guvernér Jiří Rusnok po minulém měnovém zasedání v prosinci uvedl, že si centrální banka bude dávat velký pozor, aby neutáhla měnovou politiku předčasně.

"Osobně se už začínám posouvat do situace, kdy spíš mám mírně vyšší pravděpodobnost pro to, že ten příští krok bude spíš zvýšení sazeb než snížení," řekl Mora v pátečním rozhovoru pro agenturu Reuters.

Mora řekl, že v současné době panuje velká míra nejistoty včetně chybějících důkazů, že se pandemie začíná dostávat pod kontrolu a nehrozí zvrat k horšímu, a že je třeba, aby se situace projasnila.

"Pokud takovou vyšší jistotu mít budu, za sebe nebudu otálet s tím, abychom měnověpolitické sazby zvýšili. A jestli v tu chvíli zrovna budeme mít inflaci momentálně pod inflačním cílem, mě v tom osobně nebude příliš brzdit," uvedl viceguvernér.

Čtvrtletní aktualizaci makroekonomické prognózy bude mít bankovní rada k dispozici na příštím měnovém zasedání 4.února, další potom 6.května.

"Doufám, že nejpozději s květnovou prognózou už by jasněji být mohlo, ale s určitostí to nevím," řekl Mora.

ČNB v současné prognóze předpokládá pro letošní rok růst ekonomiky o 1,7%, zatímco ministerstvo financí počítá s expanzí o 3,1%. Mora řekl, že osobně očekává růst HDP někde mezi těmito dvěma předpoklady.

Silnější kurz koruny k euru ve srovnání s prognózou centrální banky, který částečně tlumí inflační tlaky, podle viceguvernéra v současné době není důvodem k větším obavám při měnověpolitickém rozhodování.

"Jestli momentální dočasné směry a trajektorie více či méně zrychlují posilování nebo je zase zpomalí, to se mi komentovat nechce. Zásadně mě to neovlivňuje, myslím, že kurz bude posilovat nějakým standardním způsobem a víceméně v souladu s fundamenty."

Následuje doslovný přepis odpovědí viceguvernéra České národní banky Marka Mory v tematických okruzích z rozhovoru pro agenturu Reuters:

Ekonomická situace

"Ekonomický vývoj je pořád zhruba tak, jak jej viděla naše prognóza. To znamená hlavní směr, respektive hlavní scénář našeho uvažování, ale i mého uvažování, by byl ten, že bych předpokládal, že letošní rok bude snad rokem obratu. To znamená, že ukončíme nejhorší kovidovou mizérii a začneme se postupně vracet k nějakému normálu, jak říkáme v naší poslední prognóze. Já bych s tím v podstatě souzněl.

Jsou tady velká rizika. My jsme v naší prognóze popsali jednak riziko fiskálního vývoje, fiskální politika nějakým způsobem pomáhat určitě bude, na druhou stranu stále existuje riziko horšího vývoje pandemie.

Pro naši ekonomiku bych viděl jako pozitivní napojení na Německo a napojení Německa na Čínu, kde jsou obchodní vztahy poměrně intenzivní. Víme, že Čína funguje relativně dobře, dokonce asi vykáže za předchozí rok růst na rozdíl od většiny světa. Zdá se mi, že minimálně ta odvětví v Německu, na která jsme napojení, to znamená zejména zpracovatelský průmysl, že se snad uzavírat nebudou.

Tipnul bych si, že napojení na Německo by pro nás mohlo být spíše plusem."

Kurz koruny

"Máme mimořádné časy, Česká republika je otevřená ekonomika. Kurz je teď možná trochu volatilnější. Já osobně patřím k těm, kteří si myslí, že dlouhodobě kurz bude posilovat tím, jak postupně budeme dohánět naše sousedy v západní Evropě. Jestli momentální dočasné směry a trajektorie více či méně zrychlují posilování nebo zase zpomalí, to se mi komentovat nechce.

Zásadně mě to neovlivňuje, myslím, že kurz bude posilovat nějakým standardním způsobem a víceméně v souladu s fundamenty.

Samozřejmě pokud bychom sledovali nějaké nadměrné pohyby, pokud by se zase zvýšila míra nejistoty a kurz by nereagoval v souladu s fundamenty, ale na základě nějakých sentimentů, tak by to potom pro mě začal být podnět k nějakým větším obavám. Ale v tuto chvíli si myslím, že v takové situaci nejsme."

Vývoj inflace

"Více než kurz mě překvapil vývoj inflace. Já jsem osobně očekával, že k poklesu inflace dojde rychleji, než došlo. Pro mě byl inflační vývoj v minulém roce překvapení. Naopak pro mě není překvapením, že se inflace dostává tam, kde je teď. Já jsem si myslel, že to nastane rychleji po tom kovidovém šoku na jaře.

Dokonce si dovedu představit, že se inflace dostane pod náš cíl, ale to by nás nemělo v žádném případě znervóznit. Je to dočasná situace, výsledek předchozích vlivů – zchlazené poptávky kvůli kovidové krizi a samozřejmě částečně i díky kurzovému vývoji."

Fiskální poitika

"Myslím si, že fiskální impuls v roce 2021 bude určitě méně silný, než byl v roce 2020, protože ta politika nebude tak účinná. Mimo jiné se domníváme, že účinnost toho fiskálního balíčku na spotřebu nebude tak velká. Celkově ta fiskální politika nebude působit tak silně, jako působila v roce 2020."

Měnová politika

"Těch nejistot je tolik, že těžko říct. Pro mě při této míře nejistoty a hustotě té mlhy, která je kolem nás, bych potřeboval větší jasnost, abych se rozhodl, že začnu zvyšovat sazby.

Pro mě je důležité, aby se některé z těch věcí více rozjasnily, aby byly hmatatelnější důkazy o tom, že se epidemie začíná dostávat pod kontrolu a že nehrozí nějaký negativní zvrat. To znamená, že bych pro své rozhodování potřeboval větší míru jistoty, než je dnes. Pokud takovou vyšší jistotu mít budu, za sebe nebudu otálet s tím, abychom měnověpolitické sazby zvýšili. A jestli v tu chvíli zrovna budeme mít inflaci momentálně pod inflačním cílem, mě v tom osobně nebude příliš brzdit.

Asi všichni doufáme, že se to rozjasňování začne odehrávat letos na jaře. Já bych v to doufal také. V únoru budeme mít první prognózu, pak její aktualizaci na konci března a v květnu další prognózu. Doufám, že nejpozději s květnovou prognózou už by jasněji být mohlo, ale s určitostí to nevím."

Nestandardní nástroje

"Osobně se už začínám posouvat do situace, kdy spíš mám mírně vyšší pravděpodobnost pro to, že ten příští krok bude spíš zvýšení sazeb než snížení.

Ale samozřejmě jak jsem popsal všechna ta rizika... tak nadále pracujeme i na těch nástrojích ostatních. Vyloučili jsme dvě úvahy: jednak rozhazování peněz z vrtulníku... a druhá věc, od které jsme upustili, je, že bychom nějak dramaticky měnili máš rámec měnové politiky.

Ty ostatní věci, to znamená teoreticky negativní úrokové sazby, intervence v oblasti vládních dluhopisů, buď objemové nákupy nebo ovlivňování výnosové křivky, nebo kurzový závazek, který jsme měli, nebo nějaká podpora toho, čemu se říká funding for lending. I když si tedy myslím, že to není v České republice na pořadu dne, protože se nezdá, že by tady úrokové kanály nefungovaly.

Takže na všech těch kanálech nějakým způsobem pracujeme a uvidíme, jestli je budeme muset použít. Já jsem pořád optimista a doufal bych, že ne. Ale na druhou stranu patřím k těm, kteří, pokud by to bylo potřeba, se nebudou zdráhat je použít."

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:16  Akcie Tesly začnou prudce posilovat (Baron) (video) Patria (Patria Finance)
Pá 14:59  Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:42  Přírůstek pracovních míst bez zemědělství klesl (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688