Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  22.01.2021 10:49:36

Na sektor služeb v eurozóně doléhala v prvních lednových týdnech tíha uzavírek

Na sektor služebekonomice eurozóny doléhala v prvních lednových týdnech tíha uzavírek souvisejících s pandemií. Zpracovatelský průmysl si ale stále vedl dobře a aktivita v tomto sektoru dle průzkumu PMI i nadále rostla. Kompozitní PMI indikátor, jenž mapuje ekonomickou aktivitu v eurozóně jako celku, naznačuje zrychlení poklesu ekonomické aktivity a ekonomika eurozóny může v důsledku koronavirových omezení upadnout opět do recese, vývoj by ale měl být mnohem méně dramatický než za první vlny pandemie loni na jaře.

Složený (kompozitní) indikátor PMI, jenž mapuje celkovou ekonomickou aktivitu v eurozóně, v lednu dle předběžných výsledků klesl z úrovně 49,1 na 47,5, což představuje dvouměsíční minimum. Zároveň jde o výsledek blízký očekávání trhu na úrovni 47,6.

Úroveň padesáti bodů v tomto průzkumu představuje hranici mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity a lednový PMI průzkum tak indikuje, že se pokles ekonomické aktivity v eurozóně na počátku nového roku zrychlil.

Detailní pohled ukazuje prohloubení poklesu ekonomické aktivity ve službách, neboť na tento sektor dopadají omezení související se stávající vlnou pandemie, přičemž v uplynulých týdnech se tato omezení spíše dále zpřísňovala.

Průzkum pro zpracovatelský průmysl hlásí zpomalení tempa růstu výroby a nových objednávek, i tak ale v tomto sektoru ekonomiky situace zůstává dle průzkumu PMI příznivá.

Upadne ekonomika eurozóny do recese?

Průzkum PMI naznačuje, že ekonomika eurozóny v loňském závěrečném čtvrtletí vykázala mezičtvrtletní pokles HDP a scénář mezikvartálního poklesu HDP se dle lednového průzkumu rýsuje i pro letošní první čtvrtletí.

To by znamenalo, že ekonomika eurozóny opět upadne do recese, hloubka mezičtvrtletního poklesu HDP by ale měla být mnohem mírnější než v prvním pololetí roku 2020, kdy na svět dopadly tvrdé uzavírky ve výrobě, obchodu a službách v souvislosti s první vlnou pandemie.

Z pohledu průmyslu je i nadále velmi pozitivní, že na rozdíl od loňského jara nedochází k uzavírkám podniků ani hranic, takže průmyslová výroba a mezinárodní obchod fungují v nesrovnatelně lepších podmínkách, než tomu bylo za první vlny pandemie.

Také pro středoevropský region včetně české ekonomiky platí, že průmysl si vede dobře, zatímco sektor služeb a maloobchod pociťují výrazný dopad omezení souvisejících s koronavirem, což táhne celkový hospodářský výkon dolů.

Výhled na rok 2021

Ve výhledu na rok 2021 bude klíčové, zda se vydaří vakcinace, což by umožnilo uvolnit omezení spojená s pandemií a ekonomika by se mohla nadechnout – jak v Evropě, tak v dalších regionech.

Lednový průzkum PMI signalizuje mírný pokles optimismu ohledně výhledu ekonomiky eurozóny na příštích dvanáct měsíců v kontextu zhoršení sentimentu ve službách.

Ve zpracovatelském průmyslu se ale optimismus zvýšil na tříleté maximum a celková očekávání v ekonomice tak zůstávají příznivá.

Klíčovým faktorem pro výkon ekonomiky v letošním roce bude samozřejmě situace na poli pandemie, zejména úspěšnost vakcinace a schopnost uvolňovat omezení spojená s pandemií.

Jestliže za rok 2020 bude celoroční pokles HDP eurozóny činit zřejmě více než 7 %, tak letos by se mohl celoroční růst vyšplhat až k 5 %, podmínkou ale je, že nejpozději v polovině roku bude možné stávající omezení pro zbytek roku zásadně a trvale uvolnit.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688