Petr Hanisch (AliaWeb)
Jičín  |  29.07.1997 11:29:12

Kdo prodělá na neschválené transakci o prodeji tanků T-72 ?

CAUSA TANKY

     V posledních dnech jsme svědky další koaliční pře, kterou způsobil střet koaličních stran v cause " Prodej stovky modernizovaných tanků T-72". Co se stalo? Společnost Omnipol zprostředkovala prodej stovky modernizovaných tanků T-72 do Alžírska. Za tento obchod by stát z utržených peněz nakoupil 12 letadel L-39 od Aera Vodochody. Tento obchod však nejprve musela schválit vláda. Zprvu se zdálo, že jej i schválí. Ministr obrany se všemocně snažil, aby tento obchod prosadil, ministr průmysl a obchodu též naznačoval, že je pro, ale ouha. Dnes už všichni dobře víme , jak dopadlo ono hlasování a tudíž známe i důsledek koaliční pře. Nechci se zde zabývat tím, proč vláda hlasovala proti, proč někteří ministři naznačovali, že transakci podporují a pak zvedli ruku proti, jedno je jisté. Obchod schválen nebyl a s největší pravděpodobností kvůli společnosti Omnipol. Tato společnost už podobný obchod před několika lety uskutečnila a vydělala na tom nemalé peníze. To je asi hlavní důvod, který leží v žaludku těch lidí, kteří tuto společnost očerňují a neschvalují její další podobné obchody.
     Nyní bych se rád zaměřil na to, co neschválení tohoto "obchodu roku" bude znamenat pro zainteresované podniky. V prvé řadě Omnipol, tato společnost zabývající se obchodem se zbraněmi příjde o velmi zajímavý obchod, který může firmu poškodit na jejím jménu v očích potenciálních klientů.
      Dále pak společnost Synthesia, která měla dodat munici do tanků. její jednorázová ztráta z tohoto neuskutečnitelného obchodu činí odhadem 300 mil . Ročně pak společnost příjde o dalších 100 mil . Dalších 10 mil měla Synthesie utržit ze trhavinu na ochranu tanku.
     Za prodej tanků měl stát nakoupit od Aera Vodochody nakoupit celkem 12 letounů L-39 v celkové hodnotě 450 mil . Tento "neobchod" bude mít negativní dopad na vývoz Aera v hodnotě cca 150 mil USD.
      Dalším podnikem, který na rozhodnutí vlády doplatí, jsou Přerovské strojírny. Očekávají totiž nižší tržby o stovky milionů korun. Přerovské strojírny jsou výrobcem alternativní pohonné jednotky pro zmíněný tank T-72.
      Našlo by se ještě nemálo těch, kteří na tomto prapodivném rozhodnutí prodělají. Mezi nimi například Praga, Vojenský opravárenský závod Nový Jičín a další. Takže kdo vlastně vydělá ? To je otázka na kterou bohužel neznám odpověď. Vím však kdo nevydělá. Je to především stát. Řeči o tom, že prodejem stovky tanků, jichž má naše armáda přes 900 z toho přes polovičku T-72, se sníží obranyschopnost státu mě nepřesvědčí. Odborníci mi dají za pravdu, když řeknu, že koupí L- 39 by se naše obranyschopnost naopak zvýšila. Vojenští odborníci tvrdí, že pro naši republiku plně postačí 200 až 300 tanků. Zbytek je luxus. Armáda také počítá do budoucna s tím, že nadbytečné tanky prodá. Proto rozhodnutí je více či méně podivné a nevím komu toto prospěje. Nejenže podniky příjdou o lukrativní obchod, který by jim zajistil další odbyt po několik let, ale jejich konkurenceschopnost v dalších obchodech se sníží. Prodej tanků by se jitě promítl pozitivně i v obchodní bilanci.
     Nejsem politik, a proto nevím co je vedlo k tomu, že tento obchod neschválili, vím však jedno, kdyby tato transakce dostala svolení vlády, zajistila by mnoha podnikům a lidem práci. Proto se mi zdá toto rozhodnutí poněkud nešťastné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Jičín:

12.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 070 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
09.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 069 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
08.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 068 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
07.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 067 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
02.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 065 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)

Přečtěte si také:

29.07.2014Česká výsledková sezóna: Kolik kdo vydělá nebo prodělá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688