Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Úrokové sazby  |  05.12.2002 08:37:39

Analytici předpovídají snížení sazeb ECB o půl procentního

Podle průzkumu agentury Bloomberg analytici očekávají snížení klíčové úrokové sazby ECB až o půl procenta. Tímto krokem by měla banka pomoci zabránit recesi. Tempo růstu ekonomiky Eurozóny letos zvolnilo na devítileté minimum a včera předpověděla Evropská komise možnou kontrakci na počátku příštího roku.

Vývoj výnosů futures kontraktů Euribor naznačuje, že také investoři očekávají snížení sazeb. Výnos tříměsíčního kontraktu se splatností v prosinci tohoto roku je dnes ráno 2,935%, což je o více než čtvrt procenta méně, než je současná úroková sazba.

Nejméně 10 členů rady ECB naznačilo, že budou hlasovat pro snížení sazeb, neboť očekávají silnější euro a slabší růst, což s sebou přinese pokles inflace. Prezident ECB Duisenberg ve svém úterním projevu řekl, že uvolnění inlfačních tlaků je evidentní a zároveň rizika zpomalení tempa růstu zcela nezmizela.

ECB ohlásí případnou změnu úrokových sazeb dnes v 13:45 našeho času, tisková konference bude následovat v 14:30. Bank of England ohlásí výsledek jednání o úrokových sazbách v 13:00 našeho času. Neočekávají se žádně změny, banka pravděpodobně ponechá sazbu na současných 4%, neboť výdaje spotřebitelů jsou přiměřené a situace v Británii není kritická.


info@rsj.cz www.rsj.cz


Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út   8:27  Dlouhé úrokové sazby míří prudce vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
02.10.2024  ADP report: další díl do americké skládanky o trhu práce a úrokových sazbách -… Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.09.2024  Makro: ČNB snížila sazby na 4,25 % Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec