Changpeng Zhao (Binance)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2021 14:16:19

Kryptoměnové trendy na platformě Binance

New email 6

 

 

 

 

Kryptoměnové trendy na platformě Binance 

V bouřlivém roce 2020 se vzhledem k velkým ekonomickým turbulencím a historické volatilitě trhu zaměřila pozornost na Bitcoin, který je připravený oslovit mainstreamové investory nevídaným způsobem. Připravili jsme si pro vás shrnutí několika nejdůležitějších trendů, kterým jsme na Binance byli svědky během tohoto přelomového roku pro kryptoměny.

Klíčové trendy a nejvýznamnější události roku 2020

  • Celková tržní kapitalizace všech kryptoměn se jen za rok 2020 zvýšila 3,3 krát, což dramaticky rozšířilo trh s kryptoměnami. 
  • Počet institucionálních zákazníků na Binance vzrostl od konce roku 2019 o 46 %. Instituce vstupují do světa kryptoměn historicky nejvyšší rychlostí. 
  • Celkový obchodovaný objem dosáhl na Binance 3,3 bilionů USDT 
  • Zájem o Bitcoin (BTC) vzhledem k rostoucí ceně ve čtvrtém čtvrtletí skokově narostl a Bitcoin si udržel první příčku jako nejsledovanější kryptoměna na Binance. Mezi nejvíce obchodovanými páry na spotovém trhu a páry futures byly BTC/USDT a ETH/USDT.

  • Množící se inovace v DeFi, jako je těžba likvidity (liquidity mining), výnosové hospodaření (yield farming) a půjčování kryptoměn (lending), přitáhly uživatele k novým způsobům pasivního příjmu pomocí Spoření od Binance, což je aktuálně nejvyužívanější produkt pro správu financí na Binance.

V roce 2020 čelily světové trhy bezprecedentní volatilitě a hospodářské oživení mělo v mnoha zemích tvar písmene K, takže finanční ztráta dopadala na už tak zranitelné skupiny obyvatel. Vzhledem k tomu, že byly tradiční finanční systémy pod tlakem, obrátili retailoví investoři hromadně svou pozornost na kryptoměny a vyhnali trhy s kryptoměnami do nových výšin. 

 


Vzrůstající tržní kapitalizace kryptoměn signalizuje příliv kapitálu i zájmu

Jen v tomto roce vzrostla celková tržní kapitalizace všech kryptoměn rapidním tempem z přibližně 193 miliard dolarů k 1. lednu 2020 na 641 miliard dolarů a ke dni vzniku tohoto textu 1 bilión dolarů. Velkou část nárůstu tržní kapitalizace můžeme připsat Bitcoinu, jehož nákupem se obchodníci snažili zajistit proti inflaci.  


Bitcoin (BTC) koncem listopadu a v prosinci 2020 opakovaně pokořoval nová historická maxima a 8. ledna 2021 dosáhl hodnoty 41 063 dolarů. Investoři se mezitím ve velkém otáčeli zády ke zlatu a mnoho lidí začalo zvažovat, zda Bitcoin není lepším uchovatelem hodnoty a zajištěním proti inflaci. 

 
Bitcoin je pořád na vrcholu, ale altcoiny kráčí vpřed

Stav k 21. prosinci 2020:

  • Bitcoin (BTC) tvoří 66 % celkové tržní kapitalizace všech kryptoměn

  • Za ním následuje Ether (ETH) s 11 %, přičemž XRP spadlo na 4 %

  • Přestože Bitcoin (BTC) nadále zůstává králem, Ether (ETH) dosáhl v roce 2020 také působivého růstu, a to částečně díky vzestupu DeFi a šíření populárních decentralizovaných aplikací (DApps) vytvořených pro síť Ethereum


 

 

 

 

 

 

 

 

Mainstreamové instituce vstupují do světa kryptoměn – bude následovat masové přijetí?

Příliv kapitálu na trh s kryptoměnami přichází v době poznamenané hospodářskými otřesy a představuje významný posun ve vnímání kryptoměn veřejností: kryptoměny teď přitahují daleko širší obecenstvo a přestávají být viděny jako spekulativní aktivum s ohromujícími výnosy. Vzhledem k tomu, že se aktivita na trzích s kryptoměnami soustředila kolem burz s kryptoměnami, zaznamenala společnost Binance během roku rekordně vysoké objemy převodů.

  • Celkový obchodovaný objem*: přes 3 biliony USDT

  • Historicky maximální obchodovaný objem* (24 hodin): Přes 52,6 miliard USDT

* napříč spotovými obchody, futures, opcemi, maržemi a pákovými tokeny

 

Asie nadále zůstává dominantním trhem s kryptoměnami, který má trvale nejvyšší objemy obchodů, s Evropou v těsném závěsu. Mezi širokou veřejností v Asii panuje vysoká informovanost a míra přijetí, takže není divu, že si Asie udržuje na globálních objemech obchodů s kryptoměnami velký podíl.


Uprostřed vzkvétajícího trhu s kryptoměnami nabírají na síle deriváty
Společnost Binance je už tři roky po sobě největší burzou na spotovém trhu, a navíc se teď stala pilířem pro kryptoměnové deriváty. Kryptoměnové futures a opce pomáhají s potřebným zajištěním rostoucího trhu, stejně jako v tradičním finančnictví. Služba Binance Futures která byla spuštěna v září 2019, se rychle stala přední burzou pro kryptoměnové deriváty s hlubokou likviditou pro rychlé transakce a minimálním skluzem.

Mezi nejvíce obchodované páry futures (podle objemu) v roce 2020 patřily:

  1. BTC/USDT 
  2. ETH/USDT
  3. LINK/USDT

Uživatelům, kteří hledají jednoduchý způsob, jak získat přístup k finanční páce, nabízí b také pákové tokeny: tokenizované verze pozic futures s pákovým efektem, které umožňují uživatelům využít výhod páky a přitom minimalizovat riziko likvidace.

Nejčastěji obchodované pákové tokeny (podle objemu) na Binance:

  1. LINKDOWN/USDT
  2. XRPUP/USDT
  3. XRPDOWN/USDT
  4. LINKUP/USDT
  5. BTCDOWN/USDT

Pokud jde o spotové a futures trhy, nejsledovanějším obchodovaným párem byl Bitcoin (BTC/USDT). Bitcoin je také nejzobrazovanější stránkou na Binance a obchodování BTC/USDT představovalo na

Binance v roce 2020 víc než 25 % celkového objemu spotového obchodování.

 

Mezi nejoblíbenější obchodované páry kryptoměn na spotových trzích společnosti Binance (podle objemu) patří:

  1. BTC/USDT

  2. ETH/USDT

  3. ETH/BTC

  4. XRP/USDT

  5. BTC/BUSD

Obdobně třemi nejoblíbenějšími drženými kryptoměnami na Binance (podle protihodnoty v USDT ve spotových peněženkách) byly:

  1. Bitcoin (BTC)

  2. BNB

  3. Ether (ETH)

Oblíbenost BNB na Binance je možné vysvětlit skutečností, že když uživatelé drží BNB, ušetří 25 % na obchodních poplatcích. Navíc mohou z BNB aktiv získat prostřednictvím stakingu BNB vysoké výnosy.


A na závěr uživatelům, kteří chtěli nakoupit kryptoměny prostřednictvím našich fiatových bran, stačilo jednoduše uvést kreditní/debetní kartu nebo bankovní účet a zaplatit fiat měnou.

Nejčastějšími oblastmi, ze kterých uživatelé nakupovali za fiat měny jsou:

  1. Spojené království a Evropa

  2. Rusko a SNS

  3. Afrika

Nové příležitosti pro majitele kryptoměn na bázi příjmu z půjčování kryptoměn

Mezi nejlepší (podle počtu uživatelů) produkty pro správu financí, které zhodnocují vlastnictví kryptoměn, patří:

  1. Spoření od Binance

  2. Trezor (t.z. staking) BNB

  3. Binance Staking

  4. Liquid Swap – uveden v září 2020

Půjčování kryptoměn je v tomto odvětví jedním z nejrychleji rostoucích segmentů a ukázalo se, že je mezi majiteli kryptoměn, kteří hledají další zdroj příjmů, velice úspěšné. Kdokoli s použitelnými kryptoměnami může svá aktiva „upsat“ výměnou za pevnou úrokovou sazbu.

Kryptoměnové úvěry s sebou často nesou dvouciferné úrokové sazby, které běžné úvěry dalece převyšují. Trh s kryptoměnovými úvěry během roku nepřetržitě narůstal a představuje zajímavou alternativu k tradičnímu bankovnictví. 

Pěti nejoblíbenějšími tokeny pro kryptoměnové úvěry (podle celkového objemu obchodů) byly:

  1. USDT

  2. BUSD

  3. KAVA

  4. SXP

  5. NEO

Binance Smart Chain (BSC) pomáhá překlenout propast mezi CeFi a DeFi 
Dnes na službě Binance Smart Chain běží víc než 60 projektů. Například PancakeSwap je nejoblíbenějším automatizovaným tvůrcem trhu (automated market maker) a výnosovým hospodářem (yield farm). Abychom vývoj této nové blockchainové platformy podpořili, představili jsme také akcelerační fond s hodnotou 100 milionů dolarů na podporu nově vznikajících projektů v oblasti DeFi.

 

 

Přelomový rok pro kryptoměny

Rok 2020 byl v prostředí blockchainu a kryptoměn jedním z nejdůležitějších roků vůbec. Velký zájem o kryptoměny od běžných uživatelů a institucí vyústil  v příliv pozornosti a kapitálu, navzdory globální pandemii. 

Cena Bitcoinu s rychle narůstajícím přijetím kryptoměn opakovaně překračovala historická maxima a Bitcoin se stal jedním z nejvýnosnějších aktiv roku.  Současně se rychlým tempem rozvíjí i infrastruktura kryptoměn a DeFi a vzkvétající trh pro protokoly k přijímání a poskytování půjček ve stablecoinech a DeFi vytvořil nové cesty růstu.

Po tomto pro mnohé náročném roce je budoucnost kryptoměn jedním z mála pozitivních momentů, které do roku 2021 přináší naději. 

Pokud jste rozmach kryptoměn sledovali zpovzdálí a chcete si koupit Bitcoin nebo jiné kryptoměny, můžete začít ještě dnes na binance.com. 

Pokud máte nějaké nápady, jak můžeme zlepšit podporu v České a Slovenské republice, nebo máte na nás jakékoli další dotazy týkající se spolupráce, napište nám na ahoj@binance.com. 

Neustále hledáme místní influencery, partnery a Binance Angels. 

Changpeng Zhao

Zakladatel a CEO, Binance

Changpeng Zhao, známý jako CZ, je podnikatel s působivou historií úspěšných startupů. Založil společnost Binance v červenci 2017 a během 180 dnů se z Binance stala největší kryptoměnová burza na světě. CZ je expertem na blockchain technologii a obchodní systémy, vybudoval Binance, která je předním tahounem blockchainového ekosystému, který zahrnuje Binance Exchange, Labs, Launchpad, Info, Academy, Research, Trust Wallet a Charity Foundation.

V roce 2020 byl CZ uznán v Bloomberg 50 jako jeden z nejvlivnějších lidí roku.

Binance


Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688