mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.01.2021 17:48:00

Koronavirus: opatření v Argentině (9.1.2021)

Koronavirus: opatření v Argentině

09.01.2021 / 13:47 | Aktualizováno: 09.01.2021 / 17:48

Velvyslanectví ČR v Buenos Aires informuje, především pro účely návratu českých občanů z Argentiny, o situaci v zemi a opatřeních místních orgánů v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a onemocnění COVID-19.

Vyzýváme české občany v Argentině, aby se bezodkladně registrovali v systému DROZD.

Prosíme, abyste věnovali pozornost informacím o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténních opatřeních. Ucelenou informaci naleznete v platném ochranném opatření MZdr ČR, dále v podrobné tabulce, která zobrazuje kdo a za jakých podmínek může vstoupit na území ČR, a rovněž v příslušném názorném schématu.

Argentina patří mezi tzv. červené země (s vysokým rizikem nákazy). Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) z pobytu, který přesáhl 12 hodin, musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář (viz rovněž příloha níže) a absolvovat PCR test nebo karanténu, pokud nenaplňují jednu z výjimek stanovených ochranným opatřením MZdr ČR (např. přeshraniční pracovníci a studenti). Po návratu českých občanů z těchto zemí platí povinnost před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického příjezdového formuláře, předložit oznámení hraniční nebo pobytové kontrole a do 5 dnů od vstupu na území ČR se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na SARS CoV-2, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních. Výsledek testu je pak nutné oznámit dané hygienické stanici. Povinnost podrobit se na vlastní náklady RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 lze splnit také předložením negativního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, který byl proveden v členském státě EU a není starší než 72 hodin. Výsledek testu se v takovém případě předkládá bezprostředně po vstupu na území ČR místně příslušné krajské hygienické stanici. Výjimku z testování mají i nadále osoby mladší 5 let.

Informaci o odběrových místech, kde si můžete nechat udělat test, i když nemáte příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře, naleznete zde.

V případě potřeby se na nás obraťte e-mailem na buenosaires@embassy.mzv.cz nebo kontaktujte nepřetržité linky konzulární pohotovosti Velvyslanectví ČR v Buenos Aires: +54 9 11 4189 4152 a +54 9 11 4187 4195.

 

ARGENTINA:

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR:

Doporučujeme sledovat rozcestník informací k cestování do zahraničí.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ ARGENTINY A TRANZIT:

Turisté nemohou do Argentiny přicestovat, s výjimkou občanů sousedních zemí nebo rezidentů v nich. Jinak, vstoupit do země mohou pouze občané s argentinským občanstvím nebo pobytem, a dále osoby podléhající výjimce (např. disponující vízem nebo zvláštním povolením z humanitárních důvodů). Tranzit možný je. Ve výjimečném případě vstupu je nutno online vyplnit elektronické čestné prohlášení, a to nejdříve 48 hodin před vstupem. Za nezletilé vyplní čestné prohlášení jejich zákonný zástupce (rodič).

Pro vstup na území Argentiny je dále nutno disponovat negativním PCR testem, ne starším 72 hodin, a rovněž zdravotním pojištěním, které plně kryje veškeré výlohy spojené s nákazou koronavirem.

Počínaje 15. lednem 2021 bude výrazně omezen počet mezinárodních letů do a z a Argentiny.

3. DOPRAVA:

Vnitrostátní:

Zrušena je vnitrostátní letecká, vlaková a dálková autobusová doprava. Výjimkou jsou speciální spoje. Doporučujeme sledovat průběžně vypravované vnitrostátní speciály Aerolíneas Argentinas (na konci v kategorii "Doméstico").

Osobní doprava však s výjimkami funguje. Uvnitř Argentiny lze cestovat soukromou dopravou, tedy vozy taxi nebo auty a mikrobusy soukromých dopravních společností. Velvyslanectví shromažďuje údaje firem, které tuto službu poskytují, obraťte se proto na nás. Upozorňujeme, že předem je nutno vyřídit s dostatečným předstihem povolení k takové cestě.

Omezena je průchodnost hranic některých argentinských provincií. Toto výrazně komplikuje dopravu uvnitř země, tedy zejména možnost přesunout se do hlavního města za účelem odletu. Opatření jsou v autonomní kompetenci jednotlivých provincií a liší se; aktuálně je nepřehledné, zda-li ten který region připouští výjimky a jaké to jsou. Obraťte se na nás v případě pochybností.

Jde-li o ubytování, v případě potřeby poskytneme seznam hotelů v Buenos Aires, které jsou prověřeny a víme o nich bezpečně, že zahraniční turisty přijímají.

Ven z Argentiny:

Jsou zrušeny standardní komerční lety; vyjednávají se speciální spoje (zejména do Madridu, Paříže a Amsterdamu), kterých je v současné době dostatek a kupují se již standardně na internetu. Sledujte zejména webové stránky společností Aerolíneas Argentinas, Iberia, Air France a KLM.

V případě pohybu po Argentině za účelem odletu ze země velvyslanectví již nezajišťuje příslušná potvrzení a notifikaci přesunu argentinským úřadům za účelem autorizace. Tento proces nově probíhá elektronicky online a je zodpovědností každého cestovatele. Je nutno vyplnit online dva formuláře: 1. formulář pro přesuny – vnitrostátní i ven ze země (nutno zvolit "No tengo DNI. Tengo documento de identidad de país limítrofe o pasaporte extranjero."); následně, zhruba za dvě hodiny, je třeba do systému opět vstoupit a vytisknout si udělené povolení; 2. argentinské čestné prohlášení (declaración jurada) pro opuštění země, a to nejdříve 48 hodin před cestou; za nezletilé vyplní čestné prohlášení jejich zákonný zástupce (rodič). Níže přikládáme cirkulární nótu č. 33 argentinského MZV, kde je postup podrobně popsán.

V případě problémů v terénu s policejními kontrolami ihned z místa volejte naši nouzovou linku +54 9 11 4189 4152.

4. OPATŘENÍ:

Aktuálně má Argentina 1,7 mil. potvrzených případů nakažení koronavirem, z toho 1,49 mil. uzdravených a 44.273 úmrtí. Počet případů v poslední době rapidně roste; výrazně se zvyšují počty mezidenních nárůstů. Denní přírůstek: 13.346 nakažených. Argentina je sedmou zemí na světě s nejvyšším počtem nakažených.

Nadále platí pravidelně prodlužovaná karanténa, avšak již není nazývána "sociální, preventivní a povinnou izolací", nýbrž "sociálním odstupem". Situace se postupně uvolňuje. Provoz obnovují obchody a restaurace, a to za přísných sanitárních opatření.

Na značné části území Argentiny platí povinnost nosit roušky, resp. mít zakryta ústa a nos. Situace je přísně monitorována; rozpětí pokuty je od 10.700 do 79.180 ARS.

Na území Argentiny nadále platí stav zdravotnické pohotovosti. Vláda zavedla přísné kontroly na letištích, včetně měření tělesné teploty. Platí doporučení nezdržovat se na veřejných prostranstvích, místech s větší koncentrací osob a vyvarovat se osobního kontaktu. Zrušeny jsou veřejné a společenské akce.

Argentinské úřady dle dostupných informací stále trpí překročení povolené doby pobytu na argentinském území ze strany zahraničních turistů, tedy nesankcionují tento přestupek. Web migračního úřadu uvádí, že tato situace bude trvat, dokud potrvá režim sociálního odstupu.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Zdravotnická pohotovost - celostátní linka: 0800-222-1002

Zdravotnická pohotovost - linka hlavního města Buenos Aires: 107

Zdravotnická pohotovost - linka provincie Buenos Aires: 148

Ministerstvo zahraničních věcí

Ministerstvo zdravotnictví

Aerolíneas Argentinas: +54 9 11 4940 4798 (Whatsapp)

 

přílohy

Příjezdový formulář - 224 KB PDF (Acrobat dokument) 24.9.2020
https://www.mzv.cz/file/4081214/Prijezdovy_formular.pdf

Cirkulární nóta č. 33 MZV Argentiny - 875 KB PDF (Acrobat dokument) 10.11.2020
https://www.mzv.cz/file/4139425/Cirkularni_nota_c._33_MZV_Argentiny.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688