Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.12.2020 06:29:00

Jak jde dohromady utlumená inflace a vysoké ceny investičních aktiv?

Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus tvrdí, že běžně bychom měli čekat stabilní poměr cen investičních aktiv na straně jedné a cen zboží a služeb na straně druhé. Jinak řečeno, nemělo by docházet k tomu, že by ceny akcií, dluhopisů a dalších investičních aktiv dlouhodobě prudce posilovaly, zatímco ceny zboží a služeb by stagnovaly nebo by procházely jen mírným růstem. V praxi má tato teorie ale vážné šrámy a ekonom se zamýšlí nad tím, co je příčinou.

Proč by měly ceny aktiv, zboží a služeb růst podobným tempem a dlouhodobě by mezi jejich růstem neměla vznikat výraznější mezera? Artus tvrdí, že hlavním mechanismem by tu měl být takzvaný efekt bohatství. To znamená, že pokud by došlo k růstu cen akcií a dalších podobných aktiv, zvýší to bohatství domácností, což by se mělo promítnout do jejich větší spotřeby, poptávky v ekonomice a následně do vyššího růstu cen zboží a služeb. Artus ovšem dodává, že v praxi je tento mechanismus příliš slabý na to, aby udržel korelaci mezi cenami aktiv, zboží a služeb a tudíž pozorujeme jejich dekorelaci.

První z následujících dvou grafů porovnává vývoj spotřebitelských cen s cenami akcií v USA. Přerušovaná křivka ukazuje poměr obou hodnot, její fluktuace jsou dány zejména volatilitou akciového trhu, od roku 2009 je pak vidět jasný trendový růst. Druhý graf nahrazuje akcie cenami realit:

inflace aktiva akcie banky

Artus poukazuje na to, že slabý efekt bohatství nevede v praxi k tomu, aby se vysoké ceny aktiv promítly do inflace na trhu se zbožím a službami. Což umožňuje udržovat uvolněnou monetární politiku, která nemusí reagovat na vyšší inflační tlaky. Tato politika ale může nafukovat bubliny na trzích s investičními aktivy a ve výsledku vzniká cyklus nafukování a praskání těchto bublin.

Artusův kolega Troy Ludtka v komentáři k poslednímu zasedání FOMC psal, že šéf Fedu Powell „implicitně nesouhlasil s názorem, že Fed bude nakupovat aktiva s delší durací“. Podle Powella si totiž sektory, které jsou citlivé na dlouhodobější sazby, vedou dobře, tudíž není třeba je podporovat tím, že by se Fed snažil tyto sazby snižovat. Jde zejména o sektor bydlení, nákupy automobilů a dalšího zboží mimořádné spotřeby. Powell podle ekonoma také dal najevo, že „bublinové tendence“ na trhu s bydlením nejsou příčinou k obavám. Ludtka k tomu dodává, že situace v americké ekonomice se může zhoršovat, a to nakonec může přinutit Fed a jeho šéfa ke změně názoru.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688