Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.12.2020 15:54:14

Místo dohody přišel z Londýna virus


Koruna zahajovala minulý týden poblíž EUR/CZK 26,35 a jediný výraznější pohyb zaznamenala ve středu, kdy v bezprostřední reakci na nad očekávání dobrý výsledek průzkumu mezi evropskými nákupními manažery poskočila až k EUR/CZK 26,15. Na prosincovém indexu PMI byl přitom překvapivý hlavně výsledek mezi poskytovateli služeb, u kterých se očekávala stagnace poblíž 42 bodů a namísto toho přišel svižný nárůst na 47,3. Evropskou euforii ovšem poté zchladily víkendové zprávy ze Spojeného království. Namísto vyhlížené dohody o brexitu z něj totiž dorazila nová mutace koronaviru, která se vyznačuje podstatně rychlejším šířením. Kromě tvrdšího britského lockdownu tato novinka s sebou přinesla i okamžitá omezení cestování, ovšem nelze vyloučit, že se virus přesto rozšíří i na kontinent a vynutí si i zde opětovné zpřísnění restrikcí. Koruna na tyto zprávy reagovala návratem na počáteční hodnoty poblíž EUR/CZK 26,35.

Nadcházející týden bude vánočně klidný, a tudíž poněkud skoupý na ekonomická data. V jeho úvodu budou za pozornost stát informace o spotřebitelské důvěře v Německu i celé Evropě. Vzhledem k pokračujícím a v některých státech i čím dál citelnějším pandemickým restrikcím nelze očekávat, že by evropští spotřebitelé v průzkumech oplývali optimismem, ovšem tržní očekávání jsou již nastavena tak nízko, že se otevírá jistý prostor pro pozitivní překvapení. Vzhledem k dynamice aktuální situace ovšem bude tržní reakce patrně spíše omezená, jelikož průzkumy sentimentu momentálně mají tendenci zastarávat již během několika dní. Ani z druhé strany oceánu patrně nebudou hrát dominantní úlohu ekonomické statistiky, jelikož zřejmě pouze potvrdí známé skutečnosti, tedy že americké domácnosti neztrácejí naději, ovšem pokračující hospodářský útlum se čím dál citelněji projevuje v jejich peněženkách. Pozornost tak bude poutat hlavně politika. Již v pondělí by měl americký kongres hlasovat o novém záchranném fiskálním balíčku v hodnotě 900 mld. dolarů, který zahrnuje podporu pro nezaměstnané či malé podniky. A zatímco v tomto případě trh předem počítá s úspěchem, mnohem nejistější situace panuje okolo brexitu. Konečný termín pro uzavření jednání o jeho podobě byl překročen již několikrát a ani pouhých 10 dní před oficiálním odchodem Spojeného království stále není jasné, jak budou nastaveny následné ekonomické vztahy. Evropská unie je sice pověstná uzavíráním klíčových dohod za pět minut dvanáct, ovšem nyní již na hodinách zbývají pouze vteřiny. Trh již pomalu ale jistě vstřebává „no-deal“ variantu, ale pokud by se nakonec přece jen nad Bruselem objevil bílý kouř, koruna by to jistě ocenila.

Závěrem bychom se s Vámi rádi pro letošní rok rozloučili, jelikož další vydání tohoto týdeníku dorazí až v pondělí 4. ledna. Za celý tým Ekonomického výzkumu Raiffeisenbank Vám přejeme příjemné prožití vánočních svátků a budeme se těšit na další pravidelná setkávání v roce 2021.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688